Skip to Content

Alles over concentratie in de klas en hoe je dit kunt verbeteren

Vorig jaar bij de kleuters in groep 1 was de concentratie in de klas heel anders dan nu in de middenbouw. Waar kleuters volop spelen, in hun eigen wereld, vaak naast elkaar en langzaam met elkaar gaat het er vanaf groep 3 toch wel wat anders aan toe. Sommige kinderen kunnen hierbij wel wat hulp gebruiken zoals gehoorbescherming voor kinderen!

concentratie in de klas

Concentratie in de klas

Concentratie in de klas is tegenwoordig wel een dingetje. Steeds meer kinderen hebben moeite met concentratie in de klas, maar hoe komt dat nu? Was dat vroeger ook al zo? Klopt het dat er een toename zichtbaar is van kinderen die moeite hebben met concentreren en waarom kan gehoorbescherming helpen?

Foto door de Oostenrijkse Nationale Bibliotheek op Unsplash

Heel vroeger waren er kleine klassen. Weinig leerlingen en 1 docent die vaak 5 dagen in de week werkte. Het was een geoliede machine en iedereen wist wat hij/zij moest doen. Namelijk luisteren naar de leerkracht, daar had je respect voor en je ouders hadden ook respect voor de leerkracht. Veel klassen zaten gemengd doordat er weinig leerlingen waren, vooral buiten de grote steden. Maar die kinderen konden zich goed concentren.

Toen ik op de basisschool zat, had ik ruim 30 andere klasgenoten, 1 docent die 5 dagen in de week werkte, er waren een paar uitzonderingen. Respect van leerling en ouders naar de leerkrachten toe was er nog steeds en er was klassikaal onderwijs. De hele klas deed hetzelfde op hetzelfde moment. De concentratie in de klas was goed!

concentratie in de klas

Onderwijs op maat, en allerlei soorten hulpverleners

Tegenwoordig zijn de klassen nog steeds groot, ruim 30 kinderen is meer regel dan uitzondering. Leerkrachten werken vaak parttime, waardoor kinderen vaak 2 leerkrachten hebben en er ook nog regelmatig stagiaires rondlopen. (Dat laatste juich ik overigens toe want we hebben veel meer personeel nodig in het onderwijs).

Je zou zeggen, dat is niks anders dan 30 jaar geleden, maar toch is er een verschil. Er is namelijk steeds meer onderwijs op maat. En dat gaat niet altijd ten goede van de concentratie in de klas.

Zoals ook mijn eigen dochter die regelmatig met gehoorbescherming op in de klas aan het werk is. Daar kwamen wij overigens pas na een paar maanden achter, tijdens de eerste coronagolf, dat ze de koptelefoon van school gebruikte. Inmiddels heeft ze haar koptelefoon van thuis meegenomen naar school zodat ze altijd een koptelefoon kan gebruiken als ze dit nodig heeft.

Concentratie in de klas

Extra prikkels voor kinderen

Want in de klas zijn er steeds meer prikkels voor kinderen. Zo hebben wij bewust gekozen voor een school met gemengde groepen. Zo heeft dochterlief de kans om zich op te trekken aan oudere leerlingen als ze hier behoefte aan heeft, en kan ze ook in de rol van oudste zitten en klasgenoten helpen.

Maar naast de twee groepen die los van elkaar instructies krijgen, zijn er ook steeds meer hulpverleners op school die even de klas inlopen. Denk aan de plusklas die kinderen komt halen, de ONL begeleider voor kinderen met dyslectie, de klassenassistent die met zwakke leerlingen extra gaat lezen, de kinderen met een rugzakje die extra begeleiding krijgen van verschillende hulpverleners. Alles moet maar op school gebeuren en aparte ruimtes zijn hier niet altijd voor.

Zelf zie ik ook dat kinderen snel worden afgeleid van elkaar tegenwoordig. Alsof kinderen altijd aanstaan en alert op hun mede kinderen. Deels uit nieuwsgierigheid, bij sommige misschien uit angst voor pesten, anderen willen graag behulpzaam zijn. En anderen zijn echt op zoek naar sensatie en hebben moeite met stilzitten. Zou dit ook komen door het opzoeken van prikkels thuis met game consoles, smartphones en ipads?

Hulpmiddelen voor concentratie in de klas

Sommige kinderen hebben baat bij een bijtketting om zich beter te kunnen concentreren in de klas.

Er bestaan ook study buddies. Dit zijn kleine kastjes die je als het ware met een muur om je bureau heen neerzet. Hierdoor kun je niet meer voor je kijken of naast je kijken en krijgt je kind dus behoorlijk minder prikkels van zijn klasgenoten.

Wat overigens ook helpt om tussendoor wat energisers te doen in de klas. Geef even 2 minuten pauze, doe een leuk spelletje tussendoor, zing hoofd schouders knie en teen om het bloed weer even goed door te laten stromen of laat ze even wat jumping jacks maken.

En de gehoorbescherming biedt een snelle uitkomst voor kinderen die zich redelijk goed kunnen concentreren, maar slecht kunnen denken als ze anderen horen praten.

Wij hebben al verschillende merken uitgeprobeerd, maar zijn inmiddels overtuigend Alpine fan. Deze gehoorbescherming voor kinderen sluit goed aan op de oren en dempen de achtergrondgeluiden het beste. Dochterlief moet regelmatig even aangetikt worden door tafelgenootjes bijvoorbeeld als de juf de aandacht van de hele klas wil.

Wij hadden een exemplaar thuis voor oud & nieuw en als we naar carnavalsoptochten gaan. Dochterlief vind het mooi om te zien, maar de herrie niet altijd even leuk!

Alpine gehoorbescherming

Vraag eens aan je kind hoe zijn/haar concentratie in de klas is. Heeft het moeite met concentreren? Draagt het een koptelefoon van school af en toe? Of misschien merk je wel dat je kind thuis moeite heeft met huiswerk maken omdat jij tussendoor allemaal belletjes met kantoor moet doen en er achtergrondgeluid is. Tijd voor een eigen exemplaar! En dat kan want ik mag een Alpine Muffy Kids weggeven.

De Alpine Muffy beschermt tegen hard geluid en is beschikbaar in 5 trendy kleuren. De koptelefoon is speciaal ontworpen voor kinderen en heeft meerdere lagen van geluidreducerend schuim. De hoofdband is verstelbaar en van een zachte voering gemaakt. In de verpakking zit ook een zakje om de koptelefoon netjes op te bergen, maar in mijn ervaring hangen de kinderen de koptelefoon gewoon aan hun stoel. Voor kinderen van 5 – 12 jaar.

Bij mij op school hebben ook meerdere kinderen een koptelefoon en het werkt echt. Ze kijken niet meer steeds rond wat om hen heen gebeurd, maar focussen op hun eigen werk.

Footer4 nieuw
ellen
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Jolijn

Wednesday 9th of December 2020

Ik maak graag kans en heb alle extra stappen gedaan!

Lynn Mahieu

Thursday 3rd of December 2020

Dit kan mijn dochter zeker gebruiken. Ze zet vaak papa's hoofdtelefoon op haar hoofd en lijkt dan echt te genieten van de rust die ze dan krijgt. Deze 'hoofdtelefoon' op haar maat lijkt me hier een ideale oplossing voor.

Marianne

Wednesday 2nd of December 2020

Te gekke actie, wij hebben een erg druk meisje wat snel afgeleid is. Ideaal en ook nog eens super stoer dit ;)

Cuypers Marita

Tuesday 1st of December 2020

Ik doe graag mee voor mijn kleinzoon met concentratiestoornissen

Miekske Dingens

Tuesday 1st of December 2020

Wat handig zeg! Ons zoontje is hooggevoelig, en ik denk zeker dat hij hier bij gebaat gaat zijn, daarom graag een kans! <3

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.