Alles over concentratie in de klas en hoe je dit kunt verbeteren

Vorig jaar bij de kleuters in groep 1 was de concentratie in de klas heel anders dan nu in de middenbouw. Waar kleuters volop spelen, in hun eigen wereld, vaak naast elkaar en langzaam met elkaar gaat het er vanaf groep 3 toch wel wat anders aan toe. Sommige kinderen kunnen hierbij wel wat hulp gebruiken zoals gehoorbescherming voor kinderen!

concentratie in de klas

Concentratie in de klas

Concentratie in de klas is tegenwoordig wel een dingetje. Steeds meer kinderen hebben moeite met concentratie in de klas, maar hoe komt dat nu? Was dat vroeger ook al zo? Klopt het dat er een toename zichtbaar is van kinderen die moeite hebben met concentreren en waarom kan gehoorbescherming helpen?

Foto door de Oostenrijkse Nationale Bibliotheek op Unsplash

Heel vroeger waren er kleine klassen. Weinig leerlingen en 1 docent die vaak 5 dagen in de week werkte. Het was een geoliede machine en iedereen wist wat hij/zij moest doen. Namelijk luisteren naar de leerkracht, daar had je respect voor en je ouders hadden ook respect voor de leerkracht. Veel klassen zaten gemengd doordat er weinig leerlingen waren, vooral buiten de grote steden. Maar die kinderen konden zich goed concentren.

Toen ik op de basisschool zat, had ik ruim 30 andere klasgenoten, 1 docent die 5 dagen in de week werkte, er waren een paar uitzonderingen. Respect van leerling en ouders naar de leerkrachten toe was er nog steeds en er was klassikaal onderwijs. De hele klas deed hetzelfde op hetzelfde moment. De concentratie in de klas was goed!

concentratie in de klas

Onderwijs op maat, en allerlei soorten hulpverleners

Tegenwoordig zijn de klassen nog steeds groot, ruim 30 kinderen is meer regel dan uitzondering. Leerkrachten werken vaak parttime, waardoor kinderen vaak 2 leerkrachten hebben en er ook nog regelmatig stagiaires rondlopen. (Dat laatste juich ik overigens toe want we hebben veel meer personeel nodig in het onderwijs).

Je zou zeggen, dat is niks anders dan 30 jaar geleden, maar toch is er een verschil. Er is namelijk steeds meer onderwijs op maat. En dat gaat niet altijd ten goede van de concentratie in de klas.

Zoals ook mijn eigen dochter die regelmatig met gehoorbescherming op in de klas aan het werk is. Daar kwamen wij overigens pas na een paar maanden achter, tijdens de eerste coronagolf, dat ze de koptelefoon van school gebruikte. Inmiddels heeft ze haar koptelefoon van thuis meegenomen naar school zodat ze altijd een koptelefoon kan gebruiken als ze dit nodig heeft.

Concentratie in de klas

Extra prikkels voor kinderen

Want in de klas zijn er steeds meer prikkels voor kinderen. Zo hebben wij bewust gekozen voor een school met gemengde groepen. Zo heeft dochterlief de kans om zich op te trekken aan oudere leerlingen als ze hier behoefte aan heeft, en kan ze ook in de rol van oudste zitten en klasgenoten helpen.

Maar naast de twee groepen die los van elkaar instructies krijgen, zijn er ook steeds meer hulpverleners op school die even de klas inlopen. Denk aan de plusklas die kinderen komt halen, de ONL begeleider voor kinderen met dyslectie, de klassenassistent die met zwakke leerlingen extra gaat lezen, de kinderen met een rugzakje die extra begeleiding krijgen van verschillende hulpverleners. Alles moet maar op school gebeuren en aparte ruimtes zijn hier niet altijd voor.

Zelf zie ik ook dat kinderen snel worden afgeleid van elkaar tegenwoordig. Alsof kinderen altijd aanstaan en alert op hun mede kinderen. Deels uit nieuwsgierigheid, bij sommige misschien uit angst voor pesten, anderen willen graag behulpzaam zijn. En anderen zijn echt op zoek naar sensatie en hebben moeite met stilzitten. Zou dit ook komen door het opzoeken van prikkels thuis met game consoles, smartphones en ipads?

Hulpmiddelen voor concentratie in de klas

Sommige kinderen hebben baat bij een bijtketting om zich beter te kunnen concentreren in de klas.

Er bestaan ook study buddies. Dit zijn kleine kastjes die je als het ware met een muur om je bureau heen neerzet. Hierdoor kun je niet meer voor je kijken of naast je kijken en krijgt je kind dus behoorlijk minder prikkels van zijn klasgenoten.

Wat overigens ook helpt om tussendoor wat energisers te doen in de klas. Geef even 2 minuten pauze, doe een leuk spelletje tussendoor, zing hoofd schouders knie en teen om het bloed weer even goed door te laten stromen of laat ze even wat jumping jacks maken.

En de gehoorbescherming biedt een snelle uitkomst voor kinderen die zich redelijk goed kunnen concentreren, maar slecht kunnen denken als ze anderen horen praten.

Wij hebben al verschillende merken uitgeprobeerd, maar zijn inmiddels overtuigend Alpine fan. Deze gehoorbescherming voor kinderen sluit goed aan op de oren en dempen de achtergrondgeluiden het beste. Dochterlief moet regelmatig even aangetikt worden door tafelgenootjes bijvoorbeeld als de juf de aandacht van de hele klas wil.

Wij hadden een exemplaar thuis voor oud & nieuw en als we naar carnavalsoptochten gaan. Dochterlief vind het mooi om te zien, maar de herrie niet altijd even leuk!

Alpine gehoorbescherming

Vraag eens aan je kind hoe zijn/haar concentratie in de klas is. Heeft het moeite met concentreren? Draagt het een koptelefoon van school af en toe? Of misschien merk je wel dat je kind thuis moeite heeft met huiswerk maken omdat jij tussendoor allemaal belletjes met kantoor moet doen en er achtergrondgeluid is. Tijd voor een eigen exemplaar! En dat kan want ik mag een Alpine Muffy Kids weggeven.

De Alpine Muffy beschermt tegen hard geluid en is beschikbaar in 5 trendy kleuren. De koptelefoon is speciaal ontworpen voor kinderen en heeft meerdere lagen van geluidreducerend schuim. De hoofdband is verstelbaar en van een zachte voering gemaakt. In de verpakking zit ook een zakje om de koptelefoon netjes op te bergen, maar in mijn ervaring hangen de kinderen de koptelefoon gewoon aan hun stoel. Voor kinderen van 5 – 12 jaar.

Bij mij op school hebben ook meerdere kinderen een koptelefoon en het werkt echt. Ze kijken niet meer steeds rond wat om hen heen gebeurd, maar focussen op hun eigen werk.

Footer4 nieuw
ellen
Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben dol op nieuwe ervaringen zoals uitstapjes en nieuwe producten uitproberen. Mijn dochter uit 2013 en man testen graag met me mee. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Ik ben 5 jaar gastouder geweest en heb dus veel ervaring met kinderen van alle leeftijden. In de tijd dat ik mij weet los te wurmen van een schermpje lees ik graag een boek. Samen met Selena beheren we een toffe boekenblog. www.stoerleesvoer.nl

24 reacties

 1. daar zou ik mijn kleindochter vast heel blij mee maken, hiermee zal ze haar concentratie vast niet zo snel kwijtraken

 2. Heel herkenbaar wat je schrijft! Onze Matz is een hele rustige jongen en in een klas van 32 kan hij zich niet concentreren op zijn werk en niks af krijgt. Zo sneu want als we thuis met hem gaan zitten gaat het werk super! De juf raadde al een koptelefoon aan dus we proberen het graag! Geweldige winactie dus!!

 3. Al die prikkels in de klas zorgen ervoor dat mijn oudste zich op school niet goed kan concentreren, waardoor hij niet echt lekker tot werken komt. Hij reageert op de minst zachte geluiden, waardoor hij nauwelijks focus heeft. Ik ben erg benieuwd of deze koptelefoon hem Jan helpen!

 4. Ik doe heel graag mee voor onze oudste dochter. Zij is hoogsensitief en start in het nieuwe schooljaar in groep 3. Gehoorbescherming in de klas is heel fijn voor haar om goed te kunnen concentreren.

 5. Ja dit zou echt fantastisch zijn. Pas dit jaar zijn we er eindelijk achter dat het concentratieprobleem van onze dochter komt door hoogsensitiviteit. Ze heeft met name last van de geluiden in de klas en van de stemming van de mensen om haar heen. Zou voor haar heel fijn zijn om die geluiden weg te filteren en zich zo beter te kunnen concentreren. Omdat ze haar kamer thuis deelt met haar kleine zusje zouden we deze koptelefoon ook graag thuis uitproberen. Volgend jaar gaat ze namelijk naar de middelbare school en met je stuiterende kleine zusje in dezelfde kamer is het natuurlijk erg lastig om je te concentreren, laat staan als je hoogsensitief bent.

 6. Onze kids hebben tot nu toe nog niet echt concentratie problemen in de klas (groep 1 en 3), maar het is een goede tip om te onthouden. Wel hebben ze inderdaad last van de harde geluiden bij vuurwerk en carnaval. Maar vooral bij de autocross, waar we graag naar toe gaan om papa aan te moedigen. Onze zoon heeft al goede oorkappen, maar onze dochter nog niet. Daar zou ik deze graag voor willen winnen

 7. Mijn zoon gaf onlangs aan dat hij tijdens het zelfstandig werken in de klas last heeft van het geroezemoes. De koptelefoons van de klas zijn vaak al bezet door andere kinderen. Een eigen koptelefoon is dan natuurlijk de oplossing. Ik doe graag voor hem mee!

 8. Denk dat het ook best handig is voor thuis… huiswerk enzo… wij hebben maar een kleine woning dus je zit al gauw in elkaars herrie

 9. Voor onze hsp-zoon zou dit een fijn hulpmiddel zijn voor in de klas, maar ook om zich thuis even wat meer terug te kunnen trekken.

 10. Deze hoofdtelefoon is een ware uitkomst als het gaat om auditieve prikkels te reduceren. Vooral nu we met z’n allen veel thuis zijn, zijn er verschillende behoeftes. Mooi om dan deze hoofdtelefoon te kunnen gebruiken bij overprikkeling; ik weet zeker dat onze middelste hier dankbaar gebruik van zal maken!

 11. Ons dochtertje heeft een probleem met prikkelverwerking en daardoor zeker met concentreren in de klas. Heel erg benieuwd of dit haar kan helpen

 12. Jarno is 7 en heeft 2 weken geleden de diagnose ADHD gekregen. Hij heeft er ook last van in de zin dat hij merkt dat hij anders is. Met uitleg mist hij vaak dingen en daardoor krijgt / kreeg hij ook regelmatig op zijn kop op school en met sport. Hopelijk krijgt hij nu wat begrip door zijn diagnose. Zijn toetsen maakt hij het liefst het snelste ipv het beste waardoor het er niet altijd goed uitkomt. Terwijl zijn IQ bovengemiddeld is. Ik denk dat hij hiermee echt baat zal hebben en zich beter zal kunnen concentreren en wellicht helpt het ook elders zodat hij zich ook in zijn hoofdje rustiger voelt.
  Ik volg en like beide FB paginas
  Ik volg en like beide IG paginas
  Ik heb gereageerd en geliked waar mogelijk
  Ik volg via Bloglovin
  Ik volg via pinterest

 13. Ik had vroeger altijd al moeite om me te concentreren (nu nog trouwens, ik zit regelmatig met een koptelefoon op te werken) en ik merk dat mijn dochter ook erg snel afgeleid is en dan weer moeilijk terugkomt met waar ze mee bezig was. Wat dom dat ikzelf niet aan een koptelefoon voor haar gedacht heb!
  Ik waag dus graag een kans zodat ook zij zich beter kan focussen!

 14. Dit zou een enorme uitkomst zijn voor ons kind, waarbij de geluiden nèt even harder binnen komen dan we zouden willen. Dit zorgt voor veel onrust en een druk hoofd, zoals hij zelf zegt.

 15. Wat handig zeg! Ons zoontje is hooggevoelig, en ik denk zeker dat hij hier bij gebaat gaat zijn, daarom graag een kans! <3

 16. Te gekke actie, wij hebben een erg druk meisje wat snel afgeleid is. Ideaal en ook nog eens super stoer dit 😉

 17. Dit kan mijn dochter zeker gebruiken. Ze zet vaak papa’s hoofdtelefoon op haar hoofd en lijkt dan echt te genieten van de rust die ze dan krijgt. Deze ‘hoofdtelefoon’ op haar maat lijkt me hier een ideale oplossing voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.