Mergelrijk: een leuk uitje in de mergelgrot in Valkenburg

Mergelrijk is de mergelgrot in Valkenburg: een leuk uitje! Tijdens onze vakantie in Zuid-Limburg wilden we graag een van de grotten bezoeken in de omgeving. Dit kan een echte stoere activiteit zijn, bijvoorbeeld al mountainbikend door de grotten, maar wij zochten een activiteit die geschikt is voor kinderen van verschillende leeftijden. Zo kwamen we uit in Mergelrijk.

mergelgrot in valkenburg

Mergelgrot in Valkenburg, wat zijn mergelgrotten eigenlijk?

Mergelrijk is een eeuwenoude grot in Valkenburg. Het is een leuk uitje omdat er van alles te zien en te doen is, en dat alles onder de grond. De grotten bestaan al zo’n 300 jaar en de mergel (kalkgesteente) werd vroeger uitgegraven en gebruikt om kastelen en andere gebouwen te maken.

De mergelgrot in Valkenburg is eigenlijk een museum waar je al lopend verschillende onderdelen tegenkomt. Voor kinderen is er een leuke speurtocht zodat zij op die manier op zoek gaan naar informatie. In de grotten is natuurlijk informatie te vinden over het Een onderdeel gaat over dinosaurussen (die uit dezelfde tijd stammen als het ontstaan van de mergel), maar ook bijvoorbeeld over de rol van de grotten tijdens (de tweede wereld)oorlog. Er is ook een stukje ‘echte’ grot: pikkedonker, zonder museumstukken. Dat geeft wel een beeld van hoe dit voor bijvoorbeeld mijnwerkers moet zijn, of wanneer mensen vroeger schuilden. Lijkt mij erg claustrofobisch.

Doe-activiteiten in de mergelgrot in Valkenburg

In de mergelgrot in Valkenburg kom je de fossielengroeve vanzelf tegen. Kinderen kunnen hier met harkjes en zeven op zoek gaan naar fossielen. Wij vonden er mooie haaientanden. Leuke activiteit en dat maakt Mergelrijk ook afwisselend.

Even verderop kom je bij het grottenatelier en hier kun je echt je creativiteit kwijt! Ik weet niet of het alleen voor kinderen bedoeld is, maar wij hebben als volwassenen ook meegedaan. Er liggen blokken mergel en je kunt met verschillend gereedschap er zelf iets moois van maken. Een smiley, een hartje of misschien zelfs een kaarsenhouder. Het is leuk om samen iets moois te maken en ook interessant om de mergel zelf zo te bewerken. Het gesteente is heel zacht, dus je kunt er gemakkelijk mee aan de slag.

Alvast een tip: een mergelgrot-uitje met kerstmis

Wij bezochten Mergelrijk in de zomer, een handig uitje wanneer de zon iets minder schijnt. Maar met kerst schijnt de mergelgrot in Valkenburg ook een ware attractie te zijn. De grot is dan helemaal versierd met kerstbomen en lampjes. Er is dan een kerstverhaal gemaakt uit mergel en allerlei kerstdorpjes. Valkenburg is met kerst sowieso een trekpleister vanwege de kerstmarkten, ook ondergronds. Wel een kwestie van op tijd reserveren, want er komen altijd veel bezoekers.

Meer activiteiten in Zuid-Limburg

Wij vonden Mergelrijk een erg leuk uitje in Valkenburg. Zowel de volwassenen als de kinderen van 5 en 11 jaar oud. Er is genoeg te zien, te doen en (stiekem) ook te leren.

Een bezoek aan Mergelrijk is te combineren met allerlei activiteiten in Zuid-Limburg. Wil je hier meer over weten, klik dan de blog over Zuid-Limburg met kinderen over deze regio.

Wat leuke producten bij deze blog

En natuurlijk wat linkjes om na je bezoek aan de mergelgrot in Valkenburg te doen!

Footer1Delen is enorm lief

Anouk

Share

1 Response

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.