Skip to Content

Wedden dat je het kan – een spel met heel veel uitdagingen

De feestdagen komen eraan en een lange kerstvakantie zijn voor mij uitzichten waar ik blij van wordt. Veel familie zien, gezellig samen zijn. Tijd om met vrienden af te spreken en gezellige lange speelafspraakjes voor mijn dochter. Van Selecta ontving ik een geweldig spel om te spelen met meerdere mensen ( 3 – 6 spelers). Wedden dat je het kan? Een uitdagend spel voor jong en oud!

Waarom uitdagende spellen

Ik hou wel van spellen met uitdagingen. Snel moeten reageren op vragen, dingen uitbeelden, en met meer personen. Bewegend spelen is voor deze ADHD’er wel fijn. Het feit dat je met wedden dat je het kan niet alleen een bordspel hebt met een dobbelsteen, maar ook verschillende vragenkaartjes is wat mij betreft dus al een voordeel.

Doordat er op sommige kaartjes rekening wordt gehouden met jonge kinderen ( 8 tot 12 jaar) is dit spel ook ideaal voor gezinnen of families met kinderen in uiteenlopende leeftijden. Maar is het ook een spel dat jarenlang mee kan in de kast.

Ik neem wedden dat je het kan bijvoorbeeld zeker mee naar een volgend weekend logeren met mijn nichtjes. Ik weet zeker dat mijn nichtje die op een sportschool werkt geen problemen zal hebben met 20 keer opdrukken in een minuut. Als ik die opdracht echter krijg dan uhm…. zal ik natuurlijk mijn best doen.

wedden dat je het kan

Wedden dat je het kan – inhoud doos

In de verpakking van wedden dat je het kan zit een speelbord, 288 wedkaarten ( actief en passief), 12 ja/nee kaarten, wedgeld, 6 pionnen, 1 notitieblok, 1 dobbelsteen en 3 zandlopers voor 15, 30 en 60 seconden. Zelf moet je er nog even een pen bijpakken, en ik raad je ook makkelijk zittende kleding aan, een lege blaas en natuurlijk een gezellig gezelschap!

Ja wedgeld dus haha als je slim wed heb je binnen no time een flinke stapel met geld. Maar laat ik eerst eens rustig de regels uitleggen.

De regels van wedden dat je het kan!

Aan het begin van het spel wedden dat je het kan, krijgen alle spelers 80 euro wedgeld. Hier mogen ze maximaal de helft van inleggen. Je verliest dus nooit meer dan de helft van je geld. De speler die aan de beurt is dobbelt en komt dan tot een actieve of passieve uitdaging.

Actieve opdracht: Deze moet worden voorgelezen en dan mogen de andere spelers gaan nadenken. Kan hij/zij dat ja of nee? Je wedt blind met een geldbedrag naar keuze en dan is het afwachten maar.

Kan de persoon de opdracht voltooien ja of nee? Heeft de persoon de opdracht voltooid, dan krijgt het al het ingelegde geld. Heb jij als toekijker goed gewed dan krijg je van de bank je inleg terug. Heb je niet goed gegokt, dan krijg je niks en ben je je geld kwijt.

Passieve opdracht: Nu lees jij als actieve speler niet de kaart voor, maar lezen de andere spelers het in stilte en zetten geld in zoals bij de actieve opdracht. Daarna pas mag de actieve speler lezen en de opdracht uitvoeren.

Andere vakjes op het speelbord

Op het speelbord van wedden dat je het kan staan nog meer vakjes. Zo kan je ook op een blind vak terecht komen en dan moeten de andere spelers inzetten voor de opdracht wordt voorgelezen. Je kan een dobbelsteenduel spelen tegen een andere speler, met inzet! en kom je op een pijl of op start dan mag je nog een keer gooien.

Je speelt het spel volgens een afgesproken tijdspanne. Is de tijd op, of heeft de bank geen geld meer dan is het spel afgelopen. Degene met het meeste geld heeft gewonnen!

Hilarisch spel

Ik vind wedden dat je het kan echt een hilarisch spel. Ik raad je wel aan om de opdrachten kaarten goed te schudden voor gebruik, anders krijg je steeds dezelfde soort vragen na elkaar.

Je bent natuurlijk in volle afwachting naar een paar voorbeelden van de opdrachtenkaarten. Dat snap ik dus ik zal je van de actieve en passieve kaarten van het uitdagende spel een paar opdrachten opschrijven.

opdrachtkaarten

Actieve kaarten wedden dat je het kan?

 • Kan de speler als een koe “Altijd is Kortjakje ziek” loeien zonder te lachen? 2 pogingen.
 • Kan de speler van twee meter afstand 3 wedkaarten in de speldoos gooien? 5 pogingen.
 • Kan de speler rechtop staan, voorover buigen en met zijn/haar vingers de vloer aanraken?
 • Kan de speler een dobbelsteen van de vloer pakken die op 1 meter afstand ligt, terwijl hij/zij op één been staat?
 • Kan de speler een vriend(in) opbellen en binnen 30 seconden zorgen dat die het woord ‘winkelwagen’ zegt, zonder het woord of een deel van het woord te noemen? ( zet de luidspreker aan) Junior 1 minuut
 • Kan de speler een brandende lucifer 30 seconden vasthouden zonder dat hij uit gaat? Junior: Pak een nieuwe kaart

Passieve kaarten

 • Kan de speler 5 horlogemerken noemen? ( Junior 2 )
 • Kan de speler 4 woorden noemen die rijmen op REN ( Junior 3)
 • Kan de speler 4 hotelketens noemen? ( Junior 1)
 • Kan de speler 5 elektrische apparaten noemen? ( Junior 3)
 • Kan de speler 4 soorten edelsteen noemen? ( Junior 2)
 • Kan de speler 7 eilanden noemen ( Junior 3)

Er zitten nog veel meer soorten vragen in de speldoos van wedden dat je het kan? De reken vergelijkkaartjes raad ik pas aan vanaf 12 jaar. Die kun je er van te voren uithalen, of gewoon als er echt een onmogelijke komt laten wegleggen in ruil voor een nieuw kaartje.

Wedden dat je het kan is echt een perfect spel voor tieners. Die kunnen de opdrachten iets makkelijker volbrengen en relaxter samen spelen dan met alleen 8 jarigen. Natuurlijk is dit ook mogelijk, maar ik zou als volwassene dan wel even een schifting maken tussen de kaarten waar ze mee kunnen spelen.

Veel tieners hebben toch de neiging om elkaar uit te dagen, en met dit spel mogen ze dat legitiem doen, en ook nog eens wedden met nepgeld gelukkig. Want boven alles blijft dit natuurlijk een spelletje.

Zorg dat de sfeer leuk blijft, dat spelers niet over hun grenzen heen gaan, maar wel net even buiten hun comfortzone komen met wedden dat je het kan! Een superleuk uitdagend spel voor iedereen vanaf 8 jaar.

Andere spellen van Selecta

Footer4 nieuw
ellen
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.