De Week van de Mediawijsheid – doe mee en word wijzer!

Van 4 t/m 11 november 2022 vindt de Week van de Mediawijsheid plaats. Het thema van dit jaar is Like en Cancel. Een week waarin aandacht wordt besteed aan het stimuleren van sociaal gedrag online. Want wat er soms online wordt uitgekraamd en uitgeflapt, kan lang niet altijd door de beugel. En erger nog, het kan enorm schadelijk zijn. Daar willen we onze kinderen graag tegen beschermen. We willen hen handvaten bieden om ermee om te gaan, maar hen ook leren hoe ze zelf online sociaal kunnen blijven. Dus tijdens deze campagne krijgen we belangrijke inzichten en voorbeelden om het online een beetje gezellig te houden.

Om sociale media voor iedereen een fijne plek te laten zijn, moeten we nu met elkaar aan de slag!

Website Week van de Mediawijsheid
Week van de Mediawijsheid

Online haat en pesterijen

Uit onderzoek is gebleken dat veel mensen zich zorgen maken over het verharde online debat, zo lezen we op de website van de Week van de Mediawijsheid. Het merendeel vindt Social Media een verrijking voor onze samenleving, maar een groot deel van de ondervraagden vindt de omgangsvormen onvoldoende sociaal. En dan worden vooral online haat, pesterijen en geweld genoemd als zorgelijk.

En ook in de opvoeding is dit voor ouders natuurlijk een belangrijk onderwerp. Je wilt je kinderen beschermen tegen negatieve of schadelijke invloeden, maar je bent niet overal bij. Een groot deel van de online wereld speelt zich af buiten het gezichtsveld van ouders. Zo lazen we eerder al eens in het boek Wat denkt mijn tiener nu echt, dat ruim de helft van de 11- tot 16-jarigen al in aanraking is gekomen met expliciete seksuele beelden.

Online beelden
Afbeelding Cottonbro via Pexels

Ook de ernstige gevolgen van het delen van naaktfoto’s bijvoorbeeld is iets waar we regelmatig over lezen en horen. Waar je als ouder je kind voor wilt waarschuwen, en waarvan je hoopt dat dit jullie nooit zal overkomen. Maar soms gebeurt er iets onder valse beloftes of vanuit een rotsvast vertrouwen. De gedachte dat er zoiets kwetsbaars voor altijd online te vinden zal blijven, is wrang en misselijkmakend.

Het belang van mediawijsheid

Dus dat een stukje mediawijsheid heel belangrijk is, daar zijn we het over eens. Dat begint natuurlijk in de eerste plaats bij het goede voorbeeld geven als volwassenen. Maar er is ook heel veel nodig in voorlichting en educatie. In een maatschappelijke bewustwording over wat we wel en niet willen. Gelukkig helpt de Week van de Mediawijsheid hier heel goed bij. En er zijn veel leuke activiteiten die door het hele land plaatsvinden. Alvast een kleine greep, maar kijk vooral ook in de agenda op de website!

Activiteiten Week van de Mediawijsheid

  • In de bibliotheek in Varsseveld is de workshop Like en Cancel. Aan de hand van spellen gaan de kinderen in gesprek over wat ze zoal online tegen komen en hoe ze hierop in zouden kunnen spelen. Aan het einde van de workshop krijgen de kinderen een zelfgemaakt, tastbaar (technisch) handvat mee dat kan helpen om eerst na te denken alvorens iets online te delen of een reactie te geven op een bericht van iemand anders.
  • Op dinsdag 8 november is er een landelijk webinar voor ouders. Wat doet jouw kind online? Bijvoorbeeld in de Whatsapp groep van school of op TikTok. Steeds meer kinderen voelen de druk om meer likes te krijgen. Hoe ga je daarmee om? Hoe praat je met je kind over het gebruik van sociale media? En welk voorbeeld geef je als volwassene?
  • Op zondag 6 november organiseert de KB, de nationale bibliotheek, het Fake News Festival. Tijdens dit festival ontdek je dat fake news al in de middeleeuwen werd verspreid. Je onderzoekt samen met Bellingcat hoe nepnieuws gemaakt en gedeeld wordt en je leert in een toffe theaterworkshop hoe jij kunt liegen alsof het gedrukt staat. Ook zijn er verschillende lezingen over de wereld achter nepnieuws.
  • Het JOGG organiseert op 10 november een webinar over gaming en gameverslaving. Deze wordt gegeven door Koen Schobbers, expert op dit gebied en schrijver van onder andere Mijn Gamende Kind. Je kunt de bijeenkomst zowel online als fysiek bijwonen.
coronatijd familie

Diverse onderwerpen op het gebied van Social Media

En zo is er nog heel veel meer aanbod tijdens de Week van de Mediawijsheid. Van shaming, sexting, nepnieuws, gamelab, programmeren, privacy etc. Enorm divers dus! En in deze tijd waarin er zoveel online afspeelt, is het gewoon heel belangrijk om je als ouder te informeren.

Maak het een gespreksonderwerp thuis en maak kinderen weerbaar tegen alle online uitdagingen. Vraag regelmatig even hoe het online is gegaan, net zoals je regelmatig vraagt hoe het op school was. Meer informatie en tips rondom weerbaarheid vind je in deze blog. En kijk hieronder voor meer boeken, blogs en docu tips over online veiligheid:

Mediawijsheid in de klas

Ook op scholen door heel Nederland wordt aandacht besteed aan de Week van de Mediawijsheid. Leerkrachten kunnen op docentenbijscholing gratis kletskaarten downloaden om een gesprek op gang te brengen over mediawijsheid. Ook kun je hier goede tips vinden om met kinderen in de klas aan de slag te gaan over dit onderwerp. Denk aan positieve en negatieve ervaringen, nepnieuws en afspraken die je maakt in bijvoorbeeld de whatsapp groepen.

Een interessant experiment blijft om een onschuldig bericht de wereld in te zetten via een facebookaccount van de leerkracht. Hoe vaak wordt het bericht gedeeld en geliked, en waar ter wereld komt het allemaal uit? Kinderen leren zo dat iets delen, hoe onschuldig ook, soms hele grote gevolgen kan hebben. We weten vast allemaal nog de uitnodiging voor een kinderfeestje waar extreem veel mensen op afkwamen en dat volledig uit de hand liep. Voor kinderen belangrijk dus dat ze hier een stukje bewustwording en mediawijsheid in krijgen!

Wanneer mogen kinderen eigenlijk online?

Het blijft natuurlijk een persoonlijke afweging wanneer kinderen toe zijn aan hun eerste telefoon. Ouders hebben hun eigen ervaringen en oordelen. “Mijn kind krijgt pas een telefoon als het naar de middelbare school gaat, want voor die tijd heeft het nog geen telefoon nodig!“. Leerkrachten op basisscholen zien en horen veel verschillen tussen kinderen. Gelukkig besteden veel basisscholen in de bovenbouw al aandacht aan digitale vaardigheden. Zeker in deze Week van de Mediawijsheid!

Maar ook als ouder kun je beter op tijd beginnen met mediawijsheid en digitale vaardigheden. Hoe ga je om met druk van leeftijdsgenoten? Wanneer begin je met apps als Instagram, Whatsapp, Facebook, TikTok, Snapchat etc.? Het aanbod is zo groot en overweldigend dat een rustige opbouw in ieder geval wenselijk is, met aandacht voor het begrenzen van schermtijd.

pexels-monstera-7114082
Afbeelding Monstera via Pexels

Een voordeel van je kind al voor de middelbare school een telefoon geven, is dat het kan wennen aan de Social Media regels. Maak bijvoorbeeld afspraken over wat je op Whatsapp mag schrijven en delen. Bespreek het gevaar van vage sms berichten met klikbare linkjes erin, of van nepprofielen die om geld vragen.

Ook voor gezinnen dus goed om tijdens de Week van de Mediawijsheid thuis aandacht te besteden aan het online gedrag van je kinderen. Hoe gaan ze om met Likes en Cancels? Lees mee met gesprekken op whatsapp, volg je kind bijvoorbeeld op Snapchat of TikTok en maak duidelijke afspraken. Zo zorg je met elkaar voor sociaal online gedrag!

Week van de Mediawijsheid

Lees ook deze blog over snelheid internetverbinding en het doeboek voor docenten

Lianne
Delen is enorm lief

Lianne

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.