Skip to Content

Waar moet je zijn tijdens de Open Monumentendag met kinderen?

Komend weekend, 11 en 12 september, is het weer Open Monumentendag. Wist je dat er tijdens deze dagen een heleboel te doen is voor kinderen? Je kunt fietsen, speurtochten doen, maar ook ridders een hand geven en GeoCachen. Een greep uit de leukste tips per provincie op een rijtje – open monumentendag met kinderen!

Open Monumentendag met kinderen Friesland

Kindvriendelijke activiteiten in Woudsend

Op 11 september vindt hier het “Monumenten, muziek en meer” festival plaats. Van 11.00 tot 18.00 hebben ze hier een heel programma. Tijdens de Open Monumentendag met kinderen zijn dit de activiteiten die je zeker niet moet missen: kinderen kunnen eindeloos springen op het springkussen, varen met verhalen, in een treintje door het dorp rijden of een voorstelling bijwonen van kindertheater “Inki Pinki”.

Klik hier om naar de website te gaan. Hier vind je meer informatie en de route om er te komen

open monumentendag met kinderen
foto van www.ooststellingwerf.nl

Ga op muizenjacht in Makkinga tijdens Open monumentendag met kinderen

In de korenmolen van Weyert kunnen kinderen verstopte muizen zoeken en leren ze spelenderwijs over de molen. De molenaar Weyert geeft u een rondleiding door zijn molen. Ook is er een mogelijkheid op een fietstochtbeschrijving op te halen die u langs bezienswaardige plekken in Makkinga brengt!

Tijden: 12.00 -17.00 (alleen zondag)

Adres: Lyclamaweg 15a, Makkinga (koffiekopje)

Wandelroute Kerkepad West

Loop deze route en ontdek verschillende activiteiten die zich bevinden op de route zelf. Deze activiteiten zijn tussen 12.00 tot 16.00. Deelnemers ontvangen bij het startpunt een beknopte routebeschrijving en lopen de wandeling zelfstandig. De lengte van de wandeling is een kleine 3 km. Van 14-17 uur pendelt er een open cabrio-bus heen en weer tussen Beetsterzwaag en Oud Beets. U kunt dus terug met deze bus.

Tijden: 11.00 – 17.00
Adres: Hoofdstraat 12 (startpunt), Beetsterzwaag

Groningen open monumentendag met kinderen

Ontdek midden-Groningen op de fiets

Speciaal voor Open Monumentendag heeft het comité verschillende fietsroutes door Groningen gemaakt. Deze routes nemen je mee langs verschillende monumenten die zeker het bezoeken waar zijn. Je kan kiezen uit verschillende lengte. Klik hier voor alle routes.

Bezoek de Historische Scheepswerf te Sappemeer

Speciaal voor deze dagen biedt Scheepswerf Wolthuis u een heel bijzonder programma aan. Er wordt gewerkt op de werf! De vrijwilligers laten zien hoe vroeger de vaklieden hun verschillende ambachten uitoefenden met gebruikmaking van oude gereedschappen en machines.

Er is een route uitgezet langs de verschillende activiteiten op de werf, die start bij de expositie in het bezoekerscentrum. Dit centrum is over een klinkerpad buitenom bereikbaar. Voor het programma klik hier

Tijden: 13.30 – 16.00
Adres: Noorderstraat 308, Sappemeer

Een kinderrijk programma bij Siebe Jan Boumaschool

Er zijn zaterdag 11 september diverse activiteiten voor jong en oud zoals: workshops van Circus Santelli, een expositie over de wijk en het pand, een Oosterparkquiz, rondleidingen, knuffelen door de knuffelstoel van Oma Bep van Atelier Manna en na dit alles kun je bijkomen met een hapje en een drankje.

Tijden: 11.00 -16.00
Adres: Oliemuldersweg 47, Groningen

Provincie Drenthe

Het Arsenaal in Coevorden

In het Arsenaal zijn het Stedelijk Museum Coevorden, de Openbare Bibliotheek Coevorden en de Historische Vereniging Stadt en Heerlickheyt Covorden gevestigd. Bekijk de opslag voor munitie en wapens van vroeger.

Tijdens de Open Monumentendagen is het Arsenaal zowel op de zaterdag als de zondag geopend. En Gratis!

Tijden: 09.30-17.00
Adres: Haven 4, Coevorden

open monumentendag met kinderen
foto van www.openmonumentendag.nl

Maak een ritje op ezels bij Molen de Arend!

Molen de Arend is tijdens de Open Monumentendagen ook geopend. Tijdens deze dagje kan je bij de molen een ritje maken op ezels. Hoe leuk is dat? Natuurlijk kan je ook een kijkje nemen in de molen zelf!

Tijden: 10.00 – 17.00
Adres: Krimweg 58, Coevorden

De Dwingeloo Radiotelescoop

Kom ook luisteren naar het verhaal van deze telescoop! Kom kijken naar dit icoon, naar de constructie van de schotel en het meedraaiend bedieningshuis. Ervaar de markante ligging van de radiotelescoop in de radiostoringsvrije zone midden op het Dwingelderveld. Reserveren is verplicht!

Tijden: 10.00 – 16.00 (zondag 12 september)
Adres: Oude Hoogeveensedijk 4, Dwingeloo

Open Monumentendag met kinderen Flevoland

Museum schokland

Ga gratis naar dit museum tijdens de Open Monumentendagen van 11 en 12 september. Leer hoe ze daar vroeger woonden en werkten. De toegang is gratis, maar reserveren verplicht!

Tijden: 12.00 – 16.00
Adres: Middelbuurt 3, Schokland

fietsroute

Wandel- en fietsroutes door Almere

Door corona zijn de Open Monumentendagen anders dan vroeger. Gelukkig zijn veel steden creatief en hebben ze hun eigen routes gemaakt. Door de routes te wandelen op te lopen kom je langs veel mooie monumenten.

Klik hier voor de route van Almere

Overijssel open monumentendag met kinderen

Speurtocht door Deventer

Speurtocht Route van Goud
Volg de gouden letters door de monumentale binnenstad van Deventer en puzzel de oplossing bij elkaar. (Hint: de letters hangen achter ramen van monumenten en bijzondere locaties). Lees hier meer over de speurtocht door de gezellige binnenstad van deze Hanzestad.

Je kunt ook een kaart ophalen bij Museum de Waag op de Brink (zaterdag en zondag tussen 11.00 en 17.00 uur). Na de wandeling is er een kleine verrassing voor de kinderen.

’t Olde Maat Uus Giethoorn

Maak kennis met meer dan 100 jaar wonen en werken in waterdorp Giethoorn. Ook het vissershuisje, de hooiberg, de tjasker en het botenhuis geven een indruk van het leven van vroeger. Er is een film, museumwinkeltje met koffiehoek en er is genoeg te ontdekken voor kinderen. Een persoonlijke rondleiding door één van onze vrijwilligers. Klik hier om rechtstreeks naar de website te gaan.

Entree: entree €6,50 volwassenen en € 2,00 kinderen 4 t/m 12 jaar
Tijden: 10.00 tot 17.00
Adres: Binnenpad 52, Giethoorn

Gelderland open monumentendag met kinderen

Beleef het verhaal van de verdwenen toren in Kasteel Hernen

De Heeren van Hernen begonnen in de 14e eeuw met het bouwen van een grote toren. Deze toren was het begin van het huidige kasteel. Het kasteel staat er nog, maar waar is die toren nou gebleven? Op zolder kan je je laten terugvoeren naar de 14e eeuw en krijg je antwoord op deze vraag!

Vier gratis tijdslots om 11:00, 11:30, 12:00 en 12:30 uur. Maximaal 12 personen per tijdslot.
Dorpstraat 40, Hernen

kasteel hernen
foto van website Kasteel Hernen

Kinderrondleiding Stadhuis te Wageningen

Speciaal voor kinderen geeft de kinderburgemeester van Wageningen voor 15 kinderen een rondleiding door het stadhuis. Inschrijven is verplicht.

Tijden: 13.00-13.30
Adres: Markt 22, Wageningen

Noord-Holland open monumentendag met kinderen

open monumentendag met kinderen alkmaar
foto van erfgoedalkmaar.nl

Open Monumentendag in Alkmaar

Via een digitale kaart kun je alle monumenten vinden van Alkmaar. Plan samen met je kinderen een wandelroute en ontdek de mooie plekjes van Alkmaar.

Van 10.00 tot 17.00 zijn er leuke activiteiten voor kinderen op zaterdag 11 september.

Kidsproof: Het Nationaal Reddingsmuseum Dorus Rijkers

In een museum mag je eigenlijk nergens aan zitten. Vaak dan. Maar niet in het Reddingsmuseum Dorus Rijkers. Klim in een reddingsboot en ontdek hoe deze werkt. Dit museum scoort ook nog eens een 9 op de Kidsproofmeetlat en heeft in 2018 de KidsProof Award gewonnen.

Kijk hier voor wat er nog meer te zien en te doen is.

Zuid-Holland open monumentendag met kinderen

Doe mee aan een speurtocht in Voorburg!

De speurtocht neemt je mee langs erfgoed, monumenten en bijzondere plekken. Zo is een van de bekendste plekken wel Huygens’ Hofwijck. Deze en meerdere prachtige locaties in Voorburg hebben echter nog wat geheimen die je wellicht niet kende.

Haal je speurtocht op bij Huygens’ Hofwijck bij de balie en start de speurtocht in de Tuin van Hofwijck. Er volgt nóg een speurtocht die je vanaf Hofwijck langs het station naar de Herenstraat brengt.

Adres: Westeinde 2A, 2275 AD Voorburg

open monumentendag met kinderen
Foto van www.omd-lv.nl/huygens-hofwijck/

Maak je eigen monument van lego in Stompwijk

In Stompwijk kan je een legoworkshop volgen en je eigen monument bouwen! Onder leiding van een architect ga je een eigen gebouw ontwerpen en proberen na te bouwen met technisch lego. Maak jij een gebouw of constructie die wellicht later een monument kan worden? Schrijf je dan nu in voor de workshop Technisch Lego ‘’ontwerp en bouw je eigen monument’’

De workshop is voor kinderen van 8 t/m 12 jaar en vindt plaats in Brasserie De Bles, Doctor van Noortstraat 154, 2266 HC Stompwijk.

De workshops vinden plaats van 11.00 tot 15.00. Voor meer informatie kijk op de website

Kinderroute door Rotterdam

Je zou het niet zeggen, maar ook Rotterdam heeft mooie Rijksmonumenten. Met deze kinderroute kom je langs al die mooie monumenten die het bekijken waard zijn. Samen vertellen zij een verhaal over de staf. Je kan de route per voet of met de step doen. Lees meer en download de route!

Kinderworkshop Vogelhuisje maken – Hillegondakerk te Rotterdam

Tijdens Open Monumentendag Rotterdam kunnen kinderen in de Hillegondakerk een vogelhuisje maken. De workshop is gratis en duurt ongeveer 45 minuten. Reserveren is verplicht! Klik hier om te reserveren.

Utrecht open monumentendag met kinderen

Houtzaagmolen De Ster

Op zaterdag 11 september zijn er verschillende activiteiten voor kinderen te doen tijdens de Open Monumentendag. Daarnaast is de molen ook te bezoeken en kan je er terecht voor rondleidingen. Wil je een bijkomen? Dan kan dat in het café!

Adres: Molenpark 3, 3531 ET Utrecht. Open van 10.00 tot 17.00

Kasteel De Haar

Bij Haarzuilens ligt een prachtig kasteel dat zeker het bezoeken waard is in dit weekend. Je hebt er rondleidingen, sterke verhalen, speurtochten en nog veel meer.

Tijden: 10.00 – 17.00
Adres: Kasteellaan 1, Haarzuilens

Canon van Leidsche Rijn, Bron: website Historische Vereniging Vleuten De Meern Haarzuilens en Leidsche Rijn

Ontdek de Romeinse tijd op de Fiets!

Romeinen bij Utrecht? Wat deden die nou weer hier? Daar kun je dus zelf achterkomen op de fiets. Begin bij de Broederschapshuisjes in de Dorpsstraat in Vleuten en fiets dan onder begeleiding van een gids langs de Limes en eindig na anderhalf uur bij een heus Romeins schip in het Castellum.

Tijden: 10.00 – 17.00

Adres: Dorpsstraat 1, Vleuten

Zeeland open monumentendag met kinderen

Speurtocht in museum Veere

Kom naar museum Veere. Daar kun je in de Schotse Huizen aan De Kaai 25/27 een speurtocht doen of een speurtocht doen met prinses Louise. Voor de permanente tentoonstelling kun je terecht in het Oude Stadhuis. Hier zie je meer over de geschiedenis van dit mooie stadje aan het water.

Tijden: 10.00 – 17.00

Adres: Veerseweg 1, Veere (Oude Stadhuis) of De Kaai 25/27 (Schotse Huizen)

Noord – Brabant open monumentendag met kinderen

Erfgoed citygame Credo – Het verborgen pad van Breda

Willem van Oranje heeft honderden jaren geleden een belangrijk document verborgen op een geheime plek in Breda. Een ridderorde en een kloosterorde azen al eeuwen op dit document. Ze willen beide als eerste de locatie vinden en het document in bezit krijgen. Maar dan verschijnt er een slimmerik op het toneel. Hij schakelt jou en je team in om op pad te gaan en het mysterie te ontrafelen. Je duikt onder in de geschiedenis van Breda en komt op je weg langs de mooiste monumenten. Lukt het jou en je team om de locatie te achterhalen en het document te vinden?

Een geweldig spel om te spelen tijdens de Open Monumentendag met kinderen. Op deze manier willen kinderen wel vaker mee naar de Open Monumenten dagen,

Ga naar www.credobreda.nl om jouw gratis inlogcode op te vragen! Wil je meer weten? Kijk dan op Facebookpagina @credobreda

Ga met de Paardentram door Breda

Op zondag 12 september rijdt er een paardentram door Breda. De antieke paardentram van Stalhouderij Joosen wordt getrokken door maar liefst twee volbloed paarden. De rondrit duurt een klein halfuurtje en voert door het centrum en groene hart van Breda.

Tijden: 11.00- 16.30
Adres : Grote Markt 38, Breda

GeoCachen bij Museumboot Schokker ’t Visje

Bij het Schokkermuseum in Lith ligt deze authentieke Schokker (vissersboot). Normaal wil deze oude Schokker nog weleens uitvaren op zondag. Tijdens de Open Monumentendagen blijft hij echter aangemeerd en kun je zien hoe dat nou eigenlijk werkt, zo’n Schokker. Voor de GeoCachefans is er speciaal een schat verborgen.

Tijden: 10.00 – 16.00

Adres: Lithse Dijk 90, Lith

Limburg open monumentendag met kinderen

Workshop romeins of middeleeuws werktuig maken in Weert

Op zondag 11 september kunnen kinderen en enthousiaste ouders teruggaan naar de romeinse tijd of middeleeuwen. Tijdens de workshop leer je een oud werktuig of oude wapenstok te maken. De workshop wordt gegeven door de aanwezige kunstenaars. Er wordt gewerkt met hout en karton.

Tijden: 10.00 tot 17.00
Adres: IJzerenmanweg 15, Weert

Wafels Open Monumentendag
Foto: www.openmonumentendag.nl / Bakkes Nijsmeulebuurt

Vers brood uit een monumentale oven in Nijsmeulebûurt in Stramproy

Wat komt er eigenlijk allemaal bij kijken als je een brood wil bakken? En dan niet nu, maar vroeger. In het bakhuis (’t Bakkes) van Weert kun je daar proefondervinderlijk achterkomen.

Tijden: 10:00 – 17:00 (zondag 12 september)

Adres: Veldstraat 54, Stramproy

Waan je een ridder of prinses in Kasteel Hoensbroek

In dit kasteel kun je speurtochten doen, Ridders ontmoeten en natuurlijk wandelen rond een heuse slotgracht. Er schijnt zelfs een kasteelspook rond te zweven. Mocht je deze Blauwe Dame liever niet tegenkomen, dan kun je altijd nog het virtuele museum bezoeken.

Tijden: 10.00 – 17.30

Adres: Klinkertstraat 118, Hoensbroek

Mis jij nog iets wat er bij kan op dit lijsjtje open monumentendag met kinderen dan horen we dit graag! Wil je mailen naar ellen@mamascrapelle.nl dan passen we de blog zo snel mogelijk aan.

Joyce
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.