Een thuiskok voor verse maaltijden met Stichting Thuisgekookt

Als moeder heb je het maar druk met slaapjes, kleutergym, zwemles, wasjes draaien, kinderfeestjes en speelafspraakje. En wanneer de kinderen ‘s avonds eindelijk slapen, moet je de volgende dag voorbereiden. Als moeder moet je daarom talloze ballen in de lucht te houden. Zéker als je ook nog een zorgt voor iemand buiten je gezin, bijvoorbeeld als mantelzorger. Door zoveel werk kan het voorkomen dat je ’s avonds uitgeblust op de bank ploft. Dan zou het heel fijn zijn om enigszins beetje ontlast te worden zonder dat het tijd of geld kost. Stichting Thuisgekookt biedt jou de helpende hand met een thuiskok. Deze stichting koppelt buren die niet meer elke dag voor zichzelf kunnen koken met een buur die het juist leuk vindt om een extra portie te koken. Door deze vrijwilligers kun jij af en toe ook eens tot rust komen.

Foto door Sam Lion via pexels

Elke dag een verse maaltijd

Elke dag een verse, warme maaltijd op tafel: het is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Ouderdom, een handicap, een intensief revalidatietraject of een chronische ziekte kunnen er voor zorgen dat elke dag koken niet meer lukt.

Stichting Thuisgekookt gaat voor die mensen daarom op zoek naar een vrijwillige thuiskok in de buurt die met liefde een portie extra kookt voor een buur in een kwetsbare situatie. Zo gaan we terug naar wat vroeger heel normaal was: buren die zorgen voor elkaar!

thuiskoken
Photo by Becca Tapert on Unsplash

Kook het verschil

Het kan iedereen gebeuren: tijdelijk of langdurig in een situatie terecht komen waarbij maaltijden aan huis nodig zijn. Omdat iemand ziek is geworden, omdat de ouderdom komt met gebreken of omdat een handicap ervoor zorgt dat iemand niet meer in staat is elke dag vers te koken. Een met liefde gekookte en in veel gevallen zelfs warm gebrachte maaltijd kan nét dat verschil maken.

Bovendien zorgt het delen van een maaltijd voor contact in de buurt. Niet alleen gezellig, maar vaak ook heel belangrijk om sociale eenzaamheid van mensen met een kwetsbaarheid tegen te gaan. Door buren aan elkaar te koppelen die qua eet- en dieetwensen bij elkaar passen zorgt Stichting Thuisgekookt voor langdurige koppelingen die voor beide partijen waardevol zijn.

Wat doet een thuiskok

Een thuiskok is een vrijwillige hobbykok die met liefde een portie extra kookt voor een vaste buurtgenoot en dit even langsbrengt als dit nodig is. De thuiskok kookt met oog voor de wensen van de maaltijdzoeker en brengt alleen de kosten van de ingrediënten (vaak tussen de €3 en €6 euro) in rekening.

Met zijn of haar kookkunsten én een gezellig praatje aan de deur, verzorgt hij niet alleen de warme maaltijd maar ook een warm contact. Juist voor mensen met een kwetsbaarheid maakt die combinatie vaak het verschil en is de thuiskok een lichtpuntje tijdens donkere dagen.

Zo wordt er met weinig moeite een groot verschil gemaakt in het leven van iemand wiens wereld (tijdelijk) wat minder groot is. Inmiddels hebben maar liefst 21.000 vrijwillige thuiskoks zich aangemeld bij Stichting Thuisgekookt. Zij zorgen er samen voor dat Stichting Thuisgekookt alle aanvragers kan helpen aan een thuiskok.

een thuiskok
Photo by Andre Ouellet on Unsplash

Zo werkt het

Wanneer iemand niet meer in staat is zelf te koken, of wanneer je als mantelzorger op zoek bent naar ondersteuning bij de maaltijden, kun je je aanmelden bij Stichting Thuisgekookt. Middels een uitgebreide telefonische intake vraagt een medewerker naar eet- en dieetwensen en andere bijzonderheden van degene die de maaltijden zal ontvangen.

Vervolgens wordt de aanvraag uitgezet bij alle thuiskoks die binnen een straal van anderhalve kilometer van de maaltijdzoeker wonen. Wanneer er een positieve reactie komt op het verzoek worden er gegevens uitgewisseld en een proefmaaltijd afgesproken. Klikt het? Dan helpt Stichting Thuisgekookt met het maken van een vaste afspraak, het bepalen van een prijs en het regelen van de betalingen.

Moet de thuiskok onverhoopt stoppen? Dan regelt Stichting Thuisgekookt een nieuwe kok. Ook als ontvanger van de maaltijden zit je nergens aan vast. Ben je ontevreden of heb je om een andere reden geen behoefte meer aan de maaltijden van je buur? Dan kun je altijd stoppen.  

Flexibel en gemakkelijk

Stichting Thuisgekookt probeert mensen nauwgezet te matchen qua eet- en dieetwensen zodat mensen goed bij elkaar passen. In dat geval is het voor de thuiskok een kleine moeite om een portie extra te koken. De stichting kijkt ook naar andere wensen. Wanneer iemand slecht ter been is, zorgen ze ervoor dat de maaltijd wordt gebracht. Heeft iemand juist behoefte aan een wandeling dan kan de maaltijd worden afgehaald. Van te voren worden goede afspraken gemaakt zodat iedereen weet waar ze aan toe zijn.

Rosemarie (85) is blij met de hulp van een thuiskok

Eén van de mensen die Stichting Thuisgekookt de laatste jaren heeft mogen helpen is Rosemarie. Rosemarie vindt een gezonde maaltijd heel belangrijk, maar heeft vanwege haar leeftijd niet meer de energie om elke dag te koken.

Eerst haalde ze de maaltijden zelf af, maar toen haar gezondheid haar parten begon te spelen regelde Stichting Thuisgekookt maar liefst drie thuiskoks voor haar die met liefde een lekkere en gezonde maaltijd kwamen brengen.

Wat die thuiskoks voor haar koken maakt Rosemarie niet zo veel uit. ‘Er wordt rekening gehouden met mijn dieetwensen, maar wat er op het menu staat is eigenlijk onbelangrijk. Het is de liefde en aandacht waarmee het is gemaakt wat het altijd lekker maakt.’

Een maaltijd van een thuiskok ontvangen?

Ben je enthousiast en wil je ook graag een maaltijd van een thuiskok ontvangen? Stichting Thuisgekookt helpt je er graag mee! Aanmelden kan via deze link.

Footer1
ellen
Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben dol op nieuwe ervaringen zoals uitstapjes en nieuwe producten uitproberen. Mijn dochter uit 2013 en man testen graag met me mee. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Ik ben 5 jaar gastouder geweest en heb dus veel ervaring met kinderen van alle leeftijden. In de tijd dat ik mij weet los te wurmen van een schermpje lees ik graag een boek. Samen met Selena beheren we een toffe boekenblog. www.stoerleesvoer.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.