Skip to Content

Ledstrips – tijd voor een sfeer in huis tijdens de winter

Nog niet zo lang geleden hing ik mijn zomerjas nog aan de kapstok en nu is de wintertijd begonnen. De dagen worden korter en de gezellige lampjes gaan meteen aan bij thuiskomst na een lange dag werken. En ook al wordt het kouder buiten, een tóch warme tijd breekt aan, met kaarsjes en… ledstrips! Ze zijn bijna overal toepasbaar én duurzaam. Er zijn ledstrips voor TV’s, als trapverlichting, in de keuken boven je werkblad, als koofverlichting en verlichting in je aquarium, maar bijvoorbeeld ook als bedverlichting. Waar zal ik eens beginnen?

Wat zijn ledstrips?

Ledstrips zijn flexibele lichtsnoeren waarop LED lampjes gesoldeerd zijn. De lichtsnoeren zijn in allerlei soorten en maten verkrijgbaar. Ze zijn eenvoudig te installeren, er zit een 3M plakstrip op de achterzijde. Het makkelijke van de strips is dat ze zelf op iedere lengte af te knippen zijn, dus de juiste maat zit er altijd bij. De LEDs op goede kwaliteit ledstrips staan bekend om hun hoge lichtopbrengst en lage energieverbruik. Zo’n omschrijving klinkt misschien wat sober, maar ze zorgen voor een gezellige sfeer in elke ruimte.

In de woonkamer

In huis wordt een led strip het meest toegepast in de woonkamer, oftewel de plek waar de meeste tijd wordt doorgebracht. De toepassingen lopen erg uiteen, omdat een woonkamer vaak veel verschillende elementen bevat. Jammer dat ik geen koof in huis heb, een koof is populair en erg geschikt om letterlijk uit te lichten met ledstrips. Maar ook zie je ze terug in audio/video-meubels, togen, zelfgemaakte lampen, enzovoort. Waarom weet ik niet, maar bij het woord ledstrip dacht ik zelf als eerste aan strips voor achter de TV.

ledstrips
Image by F. Muhammad from Pixabay

Energiezuinige typetjes

Ledstrips hebben niet alleen een grote toepasbaarheid, ze zijn ook energiezuinig. Daarbij is het wel van belang om onderscheid te maken tussen de verschillende soorten ledstrips en hoe ze gebruikt worden. Het type LED bepaalt samen met de hoeveelheid LEDs per meter het verbruik van een strip. De meest gebruikte LEDs op dit moment zijn van het type 3528 en 5050.

Watt voor types??

Het ziet er misschien wat technisch uit met die nummers, maar deze zijn afgeleid van de afmetingen van de ledstrips. Een type 3528 ledlamp is 3,5mm x 2,8mm en een type 5050 ledlamp is 5,0 mm x 5,0 mm. Type 3528 wordt vaak gebruikt voor enkele kleurige ledstrips en zijn verkrijgbaar met 60 LEDs (4,8 Watt) per meter of 120 LEDs (9,6 Watt) per meter en type 5050 voor meerkleurige (RGB) die verkrijgbaar zijn in 30 LEDs (7,2 Watt) per meter of 60 LEDs (14,4 Watt) per meter.

Kleur (RGB)

De letters RGB staan voor Rood, Groen en Blauw en met deze drie kleuren kunnen alle gewenste kleuren gevormd worden. Het enige wat met deze strip niet mogelijk is, is wit licht instellen. De rgb led is de ultieme sfeerverlichting met een passende kleur voor iedere gelegenheid. Je kunt de kleuren mengen met de kleurencirkel op de afstandbediening, via een touch panel of gemakkelijk via je smartphone of tablet.

ledstrips
Image by Bent Chiang from Pixabay

ledstrips dimmen

Net als het kleuren mengen, is de RGB ledstrip is zonder hinderlijke horten en trillingen, eenvoudig minder fel of juist feller instellen door middel van een afstandsbediening die bij een complete set hoort. Of te dimmen via eenWiFi-module. Hoeveel de strip wordt gedimd is ook weer bepalend voor het stroomverbruik. Een gedimde ledstrip verbruikt namelijk veel minder stroom dan wanneer de strip op volle sterkte brandt. Een zeer duurzame investering als je dit combineert met het toch al lage verbruik van de LEDs.

footer-7
Delicia
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.