Skip to Content

Jouw rolgordijn slim maken, een goed idee?

Dat rolgordijnen praktisch zijn, en er strak uitzien, dat weet iedereen. Dat er naast de standaard ‘kantoor’ kleuren tegenwoordig ook luxe materialen en prachtige kleurstellingen voor thuis zijn is ondertussen ook wel bekend. Maar dat deze vorm van raamdecoratie ook ‘slim’ kan zijn weet nog niet iedereen. We kennen de smart lights, smart speakers en smart televisies, wat houdt een slim rolgordijn eigenlijk in? En zijn er ook nadelen aan slimme gordijnen?

Wat zijn slimme rolgordijnen?

Laten we beginnen om het concept van slimme gordijnen uit te leggen. De term ‘smart home’ kan op verschillende manieren worden uitgelegd en ingevuld. In de basis gaat het om huisautomatisering. Bepaalde taken in huis die je normaal gesproken zelf zou uitvoeren worden nu door apparaten uitgevoerd zonder handmatige bediening van de gebruiker. Het woord ‘automatisering’ kan daarbij heel ruim worden genomen. Wanneer bijvoorbeeld de lampen op zes uur ‘s avonds automatisch inschakelen, dan is er sprake van automatisering. Maar als er een lichtsensor aan gekoppeld wordt, die ‘ziet’ wanneer de zon ondergaat en daarop reageert, dan wordt het proces geautomatiseerd.

Als je via spraak een Nest Home luidspreker de opdracht geeft om jouw Philips Hue lampen in te schakelen, dan valt dit weliswaar onder ‘smart home’ terwijl je zelf de controle behoudt. Slim wonen is wat jij ervan wilt maken. Je kunt taken automatiseren zonder alle touwtjes uit handen te geven.

Maar we hebben het over slimme rolgordijnen, kun je ‘domme’ gordijnen slim maken?

raamdecoratie
Foto door Curtis Adams via Pexels

Upgrade of vervanging?

Er zijn enkele manieren om elektrische raamdecoratie te installeren. Als eerste is het mogelijk om schuifgordijnen voorzien van gordijnroede in beweging te zetten. Dit gebeurd met een klein apparaatje dat het gordijn in beweging zet. Dit zal niet (optimaal) werken met zware gordijnen, het is meer een tussenoplossing. Een gordijnrails met buismotor biedt meer mogelijkheden. Afhankelijk van het type motor kunnen zelfs zware gordijnen zonder problemen openen en sluiten. Dit kan een upgrade zijn voor een bestaand gordijn. Het is ook mogelijk om een compleet nieuwe set aan te schaffen zoals de PoweredBlinds. Hierbij zijn alle elementen op elkaar afgestemd.

Weg met koordjes in je raamdecoratie!

Een groot voordeel ten opzichte van standaard rolgordijnen is het gebrek aan koordjes. Je hoeft niet langer aan touwtjes te trekken in de hoop dat links en rechts gelijkmatig omhoog of omlaag gaan. Deze koordjes kunnen voor kinderen en dieren zelfs gevaarlijk zijn. Daarnaast kan een elektrisch systeem de levensduur van de raamdecoratie aanzienlijk verlengen, omdat het systeem minder belast wordt.

Hoe slim wil je het hebben?

We hebben hierboven al uitgelegd dat de definitie van ‘smart home’ heel breed valt uit te leggen. Hier zijn de opties voor raamdecoratie, die steeds slimmer worden.

  • Handmatige bediening: Het rolgordijn wordt via een koord of band bediend. Dit is de standaard wijze van bediening, de kwaliteit kan per merk en model afwijken.
  • Bediening met een knop: Dit is een vorm van elektrische raamdecoratie waarbij je zelf op een knop moet drukken die aan de muur bevestigd wordt. Dit kan zeker voor mensen met een lichamelijke beperking een uitermate praktische oplossing zijn.
  • Afstandsbediening: Nu heb je meer bewegingsvrijheid, een aantal systemen biedt ook timers om vooraf te bepalen wanneer het systeem in werking treedt.
  • Bediening met een app: Ditmaal wordt de zender/ontvanger van de buismotor gekoppeld aan een smart home apparaat zoals het TaHoma systeem van Somfy. Je kunt via een app de raamdecoratie openen, sluiten of halfopen zetten. Dit werkt zelfs buiten de woning.

Bediening van raamdecoratie

Wanneer de bediening via een smart home systeem verloopt, is het van belang dat het systeem bi-directionele communicatie ondersteunt. Dit klinkt ingewikkeld maar dat valt in praktijk best mee. Er zijn systemen zoals KlikAanKlikUit die wel een apparaat op afstand kunnen bedienen, maar het apparaat geeft geen signaal terug. Zo kun je niet zien wat de status is van het apparaat als je niet in de buurt bent. Dat is lastig met een rolgordijn terwijl je op vakantie bent. Met een bi-directioneel systeem kun je precies zien of de raamdecoratie open of gesloten is.

Is een elektrisch rolgordijn ook duur? Het is duurder dan handmatig bediend, dat wel. Toch valt de meerprijs mee met het voordeel van verhoogd wooncomfort. Denk aan een betere temperatuurcontrole door rolgordijnen als zonwering te gebruiken, bediening vanaf iedere locatie en ook als inbraakpreventie. Je kunt namelijk de woning bewoond doen lijken bij afwezigheid. Het is daarmee een meerprijs die zeker het overwegen waard is.

Zijn er ook nadelen aan slimme gordijnen als raamdecoratie?

Naast de hogere aanschafprijs zul je ook over een stroomvoorziening moeten beschikken. Er zijn systemen die op basis van een accu werken, maar meestal zal er een verbinding met het lichtnet gemaakt moeten worden. Dit kun je zelf doen, of uitbesteden aan een gespecialiseerde leverancier.

Lees ook deze blogs

Footer3
ellen
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.