Skip to Content

Steun gezinnen in armoede met Actie Pepernoot – een mooi initiatief

December is voor veel gezinnen een feestelijke maand, waar kinderen heel lang naar uitkijken. Een maand om verwend te worden en je wensen in vervulling te zien gaan. Maar wat als het een maand is van stress en verdriet omdat je als ouder niet in staat bent om cadeaus te kopen? Simpelweg omdat het geld er niet is? Als kinderen nog wel geloven in de Sint, en niet goed begrijpen waarom zij veel minder cadeaus krijgen dan andere kinderen. Het is belangrijk om hierbij stil te staan. Zeker in deze tijd, waarin financiële problemen bij steeds meer gezinnen voorkomen. Daarom aandacht voor de Actie Pepernoot van het Nationaal Fonds Kinderhulp. En meer tips om een steun in de rug te zijn voor gezinnen in armoede!

schoen zetten
Afbeelding lafynfyx via Pixabay

Financiële problemen – gezinnen in armoede

De stress van financiële problemen is natuurlijk altijd enorm groot. Kunnen we de rekeningen nog wel betalen? Hebben we voldoende geld voor de boodschappen? Maar in de feestmaand komt er nog een ander verdrietig aspect bij: geen geld hebben voor mooie cadeaus. Kinderen die hun wensen niet in vervulling zien gaan, terwijl ze bij andere kinderen misschien wel de duurste cadeaus zien. Wat verdrietig moet dat zijn voor ouders.

Ouders die om hele uiteenlopende redenen financiële problemen hebben, maar steeds vaker spelen de hoge vaste lasten mee. We schreven eerder al over de impact van financiële problemen. Kinderen die zich zorgen maken over hun situatie of zich schamen. Kinderen die minder kunnen spelen en sporten, waardoor ze minder plezier en ontspanning hebben.

Er zijn wel veel initiatieven om te helpen, maar dit komt niet altijd bij de mensen die het hard nodig hebben. Want allerlei aanvragen doen en formulieren invullen voor regelingen is niet altijd even simpel. Het Nationaal Fonds Kinderhulp zet zich op een praktische manier in voor deze gezinnen.

Gezinnen in armoede
Afbeelding Actie-Pepernoot-Kinderhulp

Het Nationaal Kinderfonds

Het Nationaal Fonds Kinderhulp heeft een actie opgezet, naast de vele andere initiatieven die zij organiseren: Actie Pepernoot. Deze actie richt zich op die gezinnen in armoede die heel gelukkig zouden worden van extra budget voor cadeautjes.

Een gebonk op de ramen, pepernoten in de lucht en een zak cadeaus voor de deur. Welk kind kijkt er niet uit naar die magische pakjesavond?! Maar voor de ruim 300.000 kinderen in Nederland die opgroeien in armoede is een cadeautje van de Sint niet vanzelfsprekend. Het geld is er simpelweg niet. Dus die magie ook niet…

Website Kinderhulp

Kinderhulp actie pepernoot

Maatschappelijke organisaties kunnen een aanvraag voor een kind indienen bij het Nationaal Fonds Kinderhulp. Hun ouders of verzorgers krijgen dan een cadeaubon van € 25,- om een prachtig cadeau voor Sinterklaas uit te zoeken. Ouders kunnen dus niet rechtstreeks een aanvraag doen. Dit verloopt via bijvoorbeeld een jeugdhulpverlener, school, wijkteam van de gemeente, bewindvoerder of maatschappelijk werker. Zij zien erop toe dat de hulp goed terechtkomt.

Actie pepernoot cadeau bestellen

Je kunt natuurlijk rechtsreeks een donatie doen. Maar er zijn nog meer manieren om gezinnen in armoede in deze tijd extra te helpen.

  • De energietoeslag van 190 euro die voor iedereen beschikbaar komt, is in veel gezinnen een welkom extraatje. Maar er zijn ook gezinnen die dit niet nodig hebben. Er zijn verschillende initiatieven om de energietoeslag te schenken aan mensen die het harder nodig hebben. Kijk hiervoor bij de welzijnsorganisatie in jouw buurt.
  • Doneer bijvoorbeeld je gespaarde punten op je Hemapas of Air Miles aan Kinderhulp. De donaties worden omgezet in een financiële bijdrage voor de Actie Pepernoot.
  • Op zoek naar een leuk kinderkookboek als cadeau voor de feestmaand? Sla twee vliegen in een klap en koop het kookboek Gezond en Lekker Koken. Daarmee steun je direct het Nationaal Fonds Kinderhulp. Gemaakt voor én door kinderen en hun ouders!
  • Doneer aan een Speelgoedbank alles wat je thuis hebt staan en niet meer gebruikt wordt. Bespreek met je kinderen dat er gezinnen zijn die weinig speelgoed kunnen kopen en laat hen meedenken wat ze willen weggeven. Een stukje maatschappelijke opvoeding!
Financiële problemen in een gezin beer
Afbeelding van Alexander Stein via Pixabay

Gezinnen in armoede helpen – warmte en aandacht

Een beetje warmte en aandacht, dat is wat kinderen nodig hebben. En soms ook letterlijk warmte. Ongeveer 5% van de gezinnen kunnen deze winter geen winterkleding en schoenen kopen voor hun kind. Er zijn dus kinderen die in versleten of te koude kleding naar school gaan. En dat in een tijd waarin scholen ook moeten bezuinigen op energiekosten. Daarom is er nog een actie van het Nationaal Fonds Kinderhulp Geef ze warmte. Zodat er warme kleding gekocht kan worden voor de kinderen die dat nodig hebben.

Aandacht dus voor gezinnen en kinderen in armoede. Die dat in deze donkere maanden zo hard kunnen gebruiken. Maar voor veel kinderen is het een uitdagende tijd. Alleen al door alles wat er in de wereld speelt. Crisissen volgen elkaar op. Van de coronapandemie, oorlog in het Midden-Oosten en Oekraïne. Dan ook nog de energiecrisis. Anders dan vroeger, krijgen kinderen en jongeren ook alles direct binnen via nieuws en Social Media. Dat heeft veel invloed op hun emoties en weerbaarheid.

En dan is december ook nog eens een drukke maand met veel prikkels. Ouders herkennen waarschijnlijk dat kinderen drukker, onrustiger en sneller vermoeid zijn. Wat kun je doen om de prikkels een beetje te beperken?

  • Denk aan bedtijden en voldoende slaap.
  • Plan rustige dagen in.
  • Laat kinderen ook veel buiten spelen, ook als het koud is of regent.
  • Knutsel, lees en speel spelletjes. Allemaal rustgevende activiteiten voor in de decembermaand.

Uiteindelijk is aandacht wat kinderen het meest nodig hebben, en waar ze de fijnste herinneringen aan bewaren. En hopelijk is er voor ieder kind een cadeautje of wens die in vervulling mag gaan.

Help jij gezinnen in armoede?

pexels-matthias-cooper
Afbeelding Matthias Cooper via Pexels

Lees ook deze blogs

Lianne
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.