Een duurzame tuin – de beste milieuvriendelijke tips

We proberen allemaal zo veel mogelijk energie te besparen. De verwarming lager zetten, minder water verbruiken en kiezen voor duurzame apparaten. Maar behalve in huis kun je ook in de tuin kiezen voor duurzaamheid. Denk aan veel groen, insectvriendelijk, goede regenwateropvang en verantwoord geproduceerd tuinmeubilair zoals loungesets. Wat zijn goede tips om rekening mee te houden bij het inrichten van je tuin? Welke keuzes maak je wat betreft planten? We geven een uitgebreide lijst met tips om een duurzame tuin te creëren. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook om optimaal te kunnen genieten van je tuin.

duurzame tuin insecten
Foto van katie-burandt via Pexels

Klimaatcrisis en milieubewustzijn

We kennen de laatste zomers grote periodes van droogte. De planten hebben er enorm onder te lijden en vaak wordt er gesproeid met drinkwater. Totaal niet duurzaam natuurlijk. Zeker omdat op andere momenten er wel sprake is van veel regenval. Hoe kun je daar slim mee omgaan? Zodat je tuin bestand is tegen droogte en we niet ons kostbare drinkwater gebruiken?

Tijd dus om ons te verdiepen in milieuvriendelijk tuinieren, met aandacht voor duurzaamheid en diervriendelijkheid. Zoals het gebruiken van natuurlijke materialen, recyclen van spullen en slim omgaan met de weersomstandigheden. Denk ook aan het betrekken van je kinderen bij je duurzame tuin! Zelf tomaatjes kweken, insectenhotels maken en natuurlijke speelplekken creëren. Dat is leuk, leerzaam én duurzaam! We gingen op onderzoek uit en zetten allerlei tips op een rijtje!

duurzame tuin bijenhotel
Uit Tuinieren met kinderen

Tips voor een duurzame tuin

Regenwater opvangen

Een simpele en niet al te kostbare ingreep om regenwater op te vangen, is natuurlijk het plaatsen van een regenton. Maar er zijn nog meer opties voor het opvangen van regenwater, zoals een vijver, greppel of grindbak. Er zijn zelfs mogelijkheden voor een ondergrondse regenwatertank. Daar kan veel water in opgevangen worden, om makkelijk weer in droge periodes op te pompen.

Bodemdekkers

Een betegelde tuin houdt natuurlijk veel meer warmte vast dan een groene tuin. Dat heeft niet alleen negatieve effecten voor de natuur maar is ook voor de mens geen prettige leefomgeving. Ook houdt het regenwater minder goed vast. Dus een grond van groene bodembedekkers of houtsnippers is veel beter voor het milieu. Zenegroen en maagdenpalm zijn bijvoorbeeld geschikte bodembedekkers.

Tuinmeubilair in de duurzame tuin

Toe aan nieuwe tuinmeubelen? Houd bij je keuze rekening met duurzame materialen, liefst voorzien van een keurmerk. Het meest milieuvriendelijk is FSC geproduceerd houten meubilair. Maar er wordt ook steeds meer gemaakt van gerecyclede materialen. Heel veel keuzes en mogelijkheden vind je bij de tuinmeubelshop. Kijk naar de achtergrondinformatie, daar lees je bijvoorbeeld over het Indonesian Legal Wood® Label. Dit betekent dat het teakhout een duurzame afkomst heeft. Dat zit toch net wat fijner!

Tuinmeubilair heeft nogal veel te verduren natuurlijk. Zorg in ieder geval voor goed onderhoud, voor een zo lang mogelijke levensduur. Dus bedek meubels in de winter of zet binnen in een schuurtje als je daar plek voor hebt.

loungeset verona
Afbeelding Tuinmeubelshop

Verlichting op zonne-energie

Tuinverlichting is heel mooi en sfeervol, maar wel zonde van de energie als dit op het elektriciteitsnetwerk is aangesloten. Dus kies voor verlichting op zonne-energie. Een milieuvriendelijke en duurzame accessoire in de tuin.

Biodiversiteit

Zorg voor zoveel mogelijk variatie in je tuin, zowel wat betreft planten als dieren. Lok insecten met huisjes en hotels. Zorg ervoor dat ze graag bij jou in de tuin willen verblijven! Ruim dus niet te vaak bladeren e.d. op. Maak beschutte plekken en plant een heg in plaats van een schutting.

Een groen sedumdak is een goede manier voor diversiteit in je duurzame tuin. Het is een verlenging van je tuin en het verlengt de levensduur van je dak. Een sedumdak trekt ook meer vogels en insecten aan.

Kies natuurlijk voor meer bloemen en planten die insecten aantrekken, zoals lavendel, salie en stokrozen. Kies voor een wilde bloementuin in plaats van een strak gazonnetje. Groenblijvende vaste planten en heesters zijn ook onmisbaar in de duurzame tuin.

Tips voor een bijvriendelijke tuin
Foto via Pixabay van MarjanNo

Composteren in de duurzame tuin

Zelf compost maken klinkt misschien ingewikkeld maar hoeft dat niet te zijn. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld dode bladeren, gemaaid gras en etensresten uit de keuken. Daarmee kun je gratis een goede bodemverbeteraar maken. Zorg in ieder geval voor voldoende variatie en vochtigheid. In tuingidsen worden overzichtelijke stappenplannen beschreven.

Natuurlijke bestrijdingsmiddelen

Gebruik natuurlijk zo min mogelijk chemische bestrijdingsmiddelen. Deze passen immers niet in een duurzame tuin omdat ze slecht zijn voor het milieu. De bodemkwaliteit verslechtert en insectenpopulaties nemen af door het vele gebruik van bestrijdingsmiddelen. Verdiep je in natuurlijke bestrijders; van lieveheersbeestjes tot natuurazijn.

Slim gebruik van materialen

Allerlei blikjes, flessen en bakjes die je dagelijks gebruikt, kun je prima hergebruiken in de tuin. Maak bijvoorbeeld voederhuisjes van melkpakken of bloempotjes van conservenblikken. Bewaar ijsstokjes als plantenlabels.

Creëer ook een duurzame en milieuvriendelijke speelplek in de tuin voor de kinderen. Ga daarbij voor natuurlijke of gerecyclede materialen. Boomstammen, houtsnippers, zand e.d. zijn niet alleen duurzaam en goedkoop, maar ook goed voor de creativiteit van kinderen. Vergeet die plastic speelhuisjes en laat kinderen vies worden en zelf ontdekken.

Ga eventueel voor tweedehands gereedschap en accessoires. Je kunt ook heel goed gereedschap of machines delen met buren of familie, want het wordt vaak niet dagelijks gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan de grasmaaier!

duurzame tuin buitenspeelgoed
Foto van eokateri via Pixabay

Natuurlijke schaduwplekken

Wat past nog meer in een duurzame tuin? Probeer zo veel mogelijk schaduwplekken te creëren. Water verdampt natuurlijk snel in de hete zon en de grond droogt dan dus ook sneller uit. Plant een boom als daar ruimte voor is. Goed tegen de CO-2 uitstoot, en bomen houden de temperatuur stabiel door vocht in de lucht te brengen.

Moestuin

Een goede manier voor meer duurzaamheid in de tuin is het houden van een moestuin. Klein of groot, dat maakt niet uit. Zaden zijn niet duur en met een klein beetje moeite behaal je veel resultaat. Geen transportkosten en bestrijdingsmiddelen. Je eigen gezonde en (h)eerlijke groenten, kruiden en fruit.

duurzame tuin moestuin
pixabay serenaste

Kinderen betrekken bij de duurzame tuin

Er is nog een belangrijk aspect wat betreft de duurzame tuin. Het is namelijk ook erg goed om kinderen hierbij te betrekken. Interesse voor de natuur en een stukje milieubewustzijn creëren dus. Helaas spelen kinderen steeds minder buiten. Maar dit is wel heel belangrijk voor de gezondheid. Want vitamine D van zonlicht zorgt voor een betere weerstand.

Dus we gaan voor een duurzame en plastic vrije tuin, met ruimte voor dieren en insecten. Een plek waar kinderen graag spelen en waar je zelf ook graag vertoeft. Kijk voor heel veel leuke tips om je kinderen te betrekken het boek Tuinieren met Kinderen!

Door tuinen te vergroenen worden ze mooier, levendiger én klimaatbestendig. Welke tuin past bij jou?

Huisje, boompje, beter
footer-7
Lianne
Delen is enorm lief

Lianne

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

1 reactie

  1. Bedankt voor de tips om duurzaam te tuinieren. Mijn focus ligt ook op een gezonde bodem en het gebruik van natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Ik zou ook graag mijn moestuin willen uitbreiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.