Tips voor een bijvriendelijke tuin, andere nuttige insecten ook welkom!

Wil jij graag je steentje bijdragen aan een gezonde wereld? Dat kan vrij simpel en er zijn veel goede en toegankelijke tips te vinden zoals vaste planten in je tuin. In deze blog wil ik graag wat tips voor een bijvriendelijke tuin geven. Of een bijvriendelijk balkon. Uiteraard zijn andere nuttige insecten ook welkom. Vlinders, lieveheersbeestjes, libellen enzovoort. Wespen en muggen zijn uiteraard ook heel nuttig, maar die mogen mijn huisje best voorbij vliegen.

tuin
Foto via Pixabay van 19011970

Tips voor een bijvriendelijke tuin

Diversiteit

Ook voor je tuin is een divers aanbod erg welkom. Bijen hebben van het voorjaar tot de herfst bloeiende bloemen nodig dus kies bloemen uit die op verschillende momenten bloeien. Dit is fijn voor de bijen, maar ook leuk voor jouw tuin of balkon. Welke bloemen je zou kunnen planten? Kijk hieronder voor een handig overzichtje.

groeikalender
Bron afbeelding via Milieucentraal.nl
Tips voor een bijvriendelijke tuin
Afbeelding via Pixabay van phichaklim

Nesteldrang

Nestelen is voor bijen belangrijk. Maar een goed plekje te vinden kan nog best lastig zijn. Je hebt vast wel eens gehoord over een bijenhotel. Dit is uiteraard erg behulpzaam en fijn voor de bijen MAAR let wel op het soort hotel. Niet elk bijenhotel is geschikt. In elke winkel kan je tegenwoordig wel een bijenhotel kopen maar dat betekent niet dat het ook bijvriendelijk is. Dus een belangrijke tweede tip in tips voor een bijvriendelijke tuin is dus plek om te nestelen maar wel een bijvriendelijke plek! En uberhaubt een plek waar de bijtjes niet aan voorbij vliegen.

Wat is dan een goed hotel?

  1. De diameter van de boorgangen en stengels is heel belangrijk Deze moet variëren tussen de twee en negen millimeter. Hierdoor kunnen verschillende soorten bijen hun nesten maken. Kleinere of grotere gaten trekken nauwelijks bijkijks.
  2. De diepte van de boorgang is het liefst lang, zodat er meerdere nestcellen achter elkaar aangelegd kunnen worden.
  3. Belangrijk: de gaten of stengels moeten aan één kant dicht zijn, anders zullen de bijen er niet in nestelen.
  4. De gangen moeten glad zijn van binnen en pas op voor scheuren en de kans hierop. Het gebruikte hout kan daarom het beste hard zijn. Bovendien is dat veel minder gevoelig voor intrekkend vocht en is de kans op schimmel en verrotting een stuk kleiner.
  5. Zorg dat er een waterdicht (metalen, plastic, rubber) afdakje tegen instromend regenwater is. Bijen nestelen droog en zo gaat ook het hout langer mee. En wederom vertraag je zo de kans op verrotting en schimmel.

Ook belangrijk om te weten voor je bijenhotel als tips voor een bijvriendelijke tuin

  1. Zon! Plaats het bijenhotel op een zonnige plek. Bijenhotels op het noorden of onder de bomen worden niet door bijen gebruikt.
  2. Vervang een bijenhotel waar weinig activiteit (meer) te zien is. Na een aantal jaar worden veel bijenhotels minder geschikt vanwege scheuren, schimmelvorming en enz. Zet het oude een jaar op een schaduwplek in de tuin, zodat eventuele laatste bewoners het kunnen verlaten.
  3. Divers aanbod qua bloeiers van lente tot herfst zoals te lezen is bij de eerste tips voor een bijvriendelijke tuin
  4. De meeste bijen sluiten hun nest af met aarde die goed aan elkaar kleeft, met name leem voldoet goed. Mocht je plek hebben voor een heuveltje leem, dan zal de bij je zeer dankbaar zijn.
Tips voor een bijvriendelijke tuin, andere nuttige insecten ook welkom!
Foto via Pixabay van castleguard

Zaden en planten in tips voor een bijvriendelijke tuin

Een belangrijke in tips voor een bijvriendelijke tuin: het liefste kies je voor zaden en planten die biologisch zijn. Zo is er geen gebruik gemaakt van giftige stoffen waardoor de bijen afgeschrikt worden, of zelfs ziek van worden. In het ergste geval worden ze vergiftigd en sterven. Met de juiste bloemen en planten maak je je tuin aantrekkelijk voor bijen. En voor jezelf natuurlijk. Inheemse bloemen, die oorspronkelijk in Nederland voorkomen, zijn belangrijk. Vooral wilde bijen hebben genoeg bloeiende planten nodig in de omgeving van hun nest, omdat ze niet ver vliegen.

Dus kies voor een mooie diversiteit aan bloemen en planten. Denk aan tijdelijke bloeiers. Maar ook vaste planten kan je prima erbij plaatsen. Het liefste heb je van alles wat. Voor de bijen en voor jezelf. Nog een mooi bijvriendelijk hotel en je tuin of balkon is klaar voor bijen! Heb jij nog tips voor een bijvriendelijke tuin?

Tips voor een bijvriendelijke tuin
Foto via Pixabay van jggrz
Footer3
Selena
Delen is enorm lief

Selena

Hoi ik ben Selena en met veel liefde deel ik mijn blogs en recepten op Good Mood Mama. Mijn digitale thuis vol happy vibes voor een good mood. Ik ben een mama van 2 meiden, werk met kinderen en heb 1001 interesses. Ik noem mezelf bewust omdat ik nadenk over alle keuzes die ik maak. Dat betekend soms wel en soms ergens niet ergens voor kiezen. Leuk om nu onderdeel te zijn als gastblogger hier.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.