Een plantenterrarium: dé oplossing voor iedereen zonder groene vingers!

Ik ben gek op planten! Hoe meer hoe beter, dus mijn huiskamer begint er steeds meer uit te zien als een mini jungle. Toch moet ik zeggen dat ik niet altijd even groene vingers heb: sommige planten begeven het ineens zomaar zonder reden… Maar daar is een perfecte oplossing voor: een plantenterrarium. Ook als je geen groene vingers hebt, kun je zo toch genieten van mooie planten!

Een plantenterrarium

Wat is een plantenterrarium?

Een plantenterrarium is een afgesloten glazen of transparante container waarin planten kunnen groeien. Het is een miniatuur-ecosysteem dat is ontworpen om planten in een gecontroleerde omgeving te laten gedijen. Het terrarium bootst de natuurlijke leefomgeving van planten na en biedt de benodigde luchtvochtigheid en voedingsstoffen.

Plantenterraria kunnen variëren in grootte en stijl. Ze kunnen open of gesloten zijn, afhankelijk van het gewenste type planten en het niveau van zorg dat nodig is. Gesloten terraria hebben meestal een deksel of een glazen bovenkant, waardoor een vochtige omgeving ontstaat die het mogelijk maakt om een ​​”watercyclus” te creëren. Hierdoor kan vocht condenseren op de wanden van het terrarium en weer terugvallen als water, waardoor een zelfvoorzienend systeem ontstaat.

Plantenterraria zijn populair vanwege hun esthetische aantrekkingskracht en het feit dat ze relatief onderhoudsarm zijn. Ze kunnen dienen als decoratieve elementen in huis of op kantoor, en ze bieden ook een interessante manier om planten te observeren en te verzorgen. Het is belangrijk om de specifieke behoeften van de planten in het terrarium te begrijpen, zoals lichtniveaus, waterbehoeften en temperatuur, om ervoor te zorgen dat ze gezond blijven.

Ik ben dol op makkelijke kamerplanten!

Een DIY plantenterrarium

Maar nog leuker is het om zelf je mini-ecosysteem zelf in elkaar te zetten. Ik heb er al vaak over gedacht om eens uit te zoeken hoe zoiets werkt, maar elke keer komt het er niet van, omdat je toch wel wat materialen nodig hebt voor een plantenterrarium, die ik zo niet in huis heb.
Nu heb ik toch iets leuks mogen uitproberen: een ‘grow it yourself’ pakket van de site Plantrebelz. Zij verkopen terrariums in verschillende prijsklassen.  Ik ben bijvoorbeeld voor de ‘Rude Soldier’ gegaan.
Je krijgt dan een compleet pakket geleverd, en hoeft het alleen maar in elkaar te zetten. Alles wat je nodig hebt zit er al bij, inclusief een stappenplan. Hoe handig is dat?

Zelf aan de slag

Het pakket van Plantrebelz werd geleverd in een grote, stevige doos. In dat pakket zat een glazen pot, steentjes, potgrond, plantjes, mos en sierstenen. En natuurlijk een handleiding. Het in elkaar zetten van mijn plantenterrarium ging heel eenvoudig én was erg leuk om te doen!
Ik was even op zoek naar de actieve kool, want die zou je toe moeten voegen, maar na een mailtje kreeg ik een razendsnelle reactie dat de actieve kool al met de potgrond gemengd was. Super handig!
In het pakket zit ruim voldoende aan potgrond en steentjes. Je hoeft dus niet alles te gebruiken, anders passen de plantjes misschien niet meer goed. Nu heb ik het plantenterrarium een mooi plekje gegeven in de huiskamer, en kijk ik vol trots naar mijn zelfgemaakte mini-ecosysteem!

plant rebelz

Nog veel meer toffe planten op Plantrebelz

Heb je toch wel groene vingers? En ben je gek op bijzondere planten? Dan zit je op de site van Plantrebelz helemaal goed! Deze spiksplinternieuwe website is nét even anders dan zijn concurrenten. De planten zijn ontzettend gaaf, want sommige soorten zie je niet zo vaak, maar de namen die ze aan de planten hebben gegeven, zijn helemaal grappig. Wat te denken van de Silly Weirdo, de Messy Rebel of de Hairy Devil?
Naast heel veel volgroeide, grote kamerplanten kun je ook stekjes kopen, droogbloemen (daar heb je helemaal geen groene vingers voor nodig!) en hele mooie potten en manden. Wil je toch alles weten over kamerplanten water geven dan moet je even kijken bij Ilse.
Zo is er voor iedereen wel wat te vinden: of je nu lichtgroene of donkergroene vingers hebt!

Een plantenterrarium
Een plantenterrarium

Lees ook deze blogs:

Footer2 nieuw
Kelly
Delen is enorm lief

Kelly

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

2 reacties

  1. Ik ben mij ook aan het verdiepen in een plantenterrarium. Omdat de luchtvochtigheid zo laag is in mijn kamer, gaan veel planten dood. Wellicht is dit een goed alternatief. Daarnaast ziet het er ook nog eens heel gezellig uit 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.