Luchtzuiverende planten voor een gezondere woonkamer

Onze huizen zitten vol met verontreinigende stoffen, zoals onze uitademing, fijnstof, uitlaatgassen van de straat en soms sigarettenrook. Deze stoffen kunnen de luchtkwaliteit in huis verminderen en leiden tot gezondheidsproblemen. Gelukkig is er een eenvoudige oplossing: luchtzuiverende planten. En we hebben ook een lijstje voor je met kamerplanten die niet giftig zijn voor huisdieren!

een thuiswerkplek met luchtzuiverende planten

Waarom luchtzuiverende planten?

Luchtzuiverende planten helpen de lucht in huis te zuiveren door verontreinigende stoffen op te nemen en af te breken. Dit vermindert de concentratie van schadelijke stoffen in de lucht en verbetert de kwaliteit van de binnenlucht. Bovendien zijn luchtzuiverende planten een natuurlijke en decoratieve manier om de lucht in huis te zuiveren, zonder dat er ingewikkelde technologieën nodig zijn.

Welke luchtzuiverende planten zijn het meest geschikt voor de woonkamer?

Er zijn talloze soorten luchtzuiverende planten, maar sommige zijn meer geschikt voor de woonkamer dan andere. Hier zijn enkele van de beste opties voor als je een kamerplant kopen wil:

 1. Areca palm (Dypsis lutescens): Deze palm is een uitstekende keuze voor het zuiveren van formaldehyde uit de lucht. Formaldehyde is een veelvoorkomende verontreinigende stof die wordt aangetroffen in bouwmaterialen en meubels.
 2. Vrouwentong (Sansevieria trifasciata): zet alles op alles om de luchtvochtigheid in je huis op orde te krijgen, zodat ook je huid, ogen en luchtwegen van de plant kunnen genieten. Ze zet giftige stofjes namelijk om in zuurstof. En dan is ze ook nog eens ijzersterk en makkelijk.
 3. Krulvaren (Nephrolepis exaltata): De krulvaren is zeer effectief in het verwijderen van formaldehyde uit de lucht en kan ook helpen bij het verminderen van uitstoot van sigarettenrook.
 4. Rubberplant (Ficus elastica): De rubberplant is een krachtige luchtzuiveraar die effectief is bij het filteren van formaldehyde, benzeen en trichloorethyleen. Bovendien is het een mooie, grote luchtzuiverende plant die een statement maakt in de woonkamer.

Welke van de kamerplanten zijn niet giftig voor huisdieren?

Sommige luchtzuiverende planten kunnen giftig zijn voor huisdieren zoals katten en honden als ze worden ingeslikt. Als je huisdieren hebt, is het belangrijk om planten te kiezen die niet giftig zijn voor hen. Hier zijn enkele luchtzuiverende planten die over het algemeen als veilig worden beschouwd voor huisdieren:

 1. Areca-palm (Dypsis lutescens)
 2. Bamboepalm (Chamaedorea seifrizii)
 3. Klimopbladige klimplant (Epipremnum aureum)
 4. Graslelie (Chlorophytum comosum)
 5. Spinplant (Neoregelia)
 6. Vrouwentongen (Sansevieria trifasciata)
 7. Money plant (Crassula ovata)
 8. Calathea-plant (Calathea spp.)
 9. Goudpalm (Chrysalidocarpus lutescens):

Houd er rekening mee dat sommige huisdieren gevoeliger kunnen zijn dan andere, dus het is belangrijk om altijd voorzichtig te zijn en de luchtzuiverende planten in de gaten te houden om te zien hoe je huisdieren erop reageren. Als je huisdier tekenen van vergiftiging vertoont, neem dan onmiddellijk contact op met een dierenarts.

luchtzuiverende planten
Foto door Huy Phan: via pexels

Hoeveel planten zijn er nodig voor een effectieve luchtzuivering?

De hoeveelheid planten die nodig zijn voor effectieve luchtzuivering hangt af van verschillende factoren, waaronder de grootte van de kamer en het type plant. Over het algemeen raden experts aan om minstens één plant per 10 vierkante meter te hebben voor de beste resultaten. Maar het kan geen kwaad om meer planten te hebben! Bij een winkel als FloraStore vind je heel veel kamerplaten die helpen voor een gezond leefklimaat.

luchtzuiverende planten
Foto door Jonathan Borba: via pexels

Hoe zorg je voor luchtzuiverende planten?

Luchtzuiverende planten hebben weinig onderhoud nodig, maar er zijn wel een paar dingen die je moet weten om ervoor te zorgen dat ze gezond blijven en hun werk goed doen. Hier zijn enkele tips voor het verzorgen van luchtzuiverende planten:

 1. Zorg voor de juiste hoeveelheid licht: De meeste luchtzuiverende planten hebben voldoende licht nodig om te kunnen groeien en hun werk te doen. Plaats ze daarom bij voorkeur bij een raam op het zuiden, oosten of westen.
 2. Geef de planten voldoende water: Luchtzuiverende planten hebben regelmatig water nodig om gezond te blijven. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is, maar niet te nat.
 3. Verwijder dode bladeren: Dode bladeren kunnen schimmel en andere ziekten veroorzaken, dus verwijder ze regelmatig om de planten gezond te houden.
 4. Gebruik organische meststoffen: Gebruik organische meststoffen om de planten te voeden, omdat deze minder chemicaliën bevatten dan synthetische meststoffen.
 5. Gebruik geen bestrijdingsmiddelen: Vermijd het gebruik van pesticiden en andere bestrijdingsmiddelen, omdat deze schadelijk kunnen zijn voor de planten en de luchtkwaliteit binnenshuis kunnen verminderen.

Luchtzuiverende planten voor je woonkamer

Luchtzuiverende planten zijn een geweldige manier om de lucht in huis te zuiveren en gezonder te maken. Met de juiste planten en verzorging kan je de luchtkwaliteit in huis aanzienlijk verbeteren en genieten van een schoner en gezonder leefmilieu. Zorg er wel voor dat je de planten op de juiste manier verzorgt en dat je de juiste planten kiest voor jouw specifieke woonkamer.

Footer3
Delen is enorm lief

Gastblog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.