Skip to Content

Westland safari – een unieke bustour met gids

Wil jij het Westland op een unieke manier ontdekken? Wil jij alles weten over de geschiedenis van de glastuinbouw en een kijkje krijgen achter de glazen deuren van een paar bedrijven? Dat kan sinds kort in vakantieperiodes bij Westland Safari! Een uitje voor kinderen vanaf 4 jaar tot sja heel oud! Zolang je maar de bus in kan klimmen weet ik zeker dat je het een interessant uitje zult gaan vinden.

Westland Safari

Het ontstaan van Westland Safari

Stel je bent een jonge enthousiaste ondernemer en zou mensen uit het Westland en daarbuiten graag een uniek kijkje geven achter de kasdeuren van kwekers? Je hebt het hierover met een paar andere ondernemers en een spontaan idee weet, dankzij de inzet van deze heren, tot een echt bedrijf uit te rollen. Freek is directeur van een Aloë Vera kwekerij, Roel eigenaar van een tomaten kwekerij, Ton vrijwilliger bij een druiven kwekerij en dan hebben we nog een chauffeur van de cabriobus en een gids genaamd Ton. Ga je gezellig mee op Westland Safari?

The Vineyard

De start en de finish van de Westland Safari is bij The Vineyard. Na een kopje koffie of thee met wat lekkers vertrek je vanaf hier met de bustour. Sinds kort kun je hier terecht voor een lunch en diner met hoe kan dat ook anders heerlijke wijnen op de kaart. Het restaurant gedeelte is prachtig opgeknapt en we gaan hier zeker eens een hapje eten.

Het laatste stukje van de Westland Safari eindig je weer hier. Een vrijwilliger neemt je mee langs de 7 kleine kassen waar allemaal verschillende soorten druiven groeien. De 40 soorten zijn geen druiven om wijn van te maken, nee hier krenten ze de druiventrossen om ze zo voldoende schouderruimte te geven en uit te groeien tot heerlijke druivensoorten. Met pit, dat wel. Al sinds heel wat jaren werken hier alleen nog maar vrijwilligers, de jongste is 78 jaar en de oudste 94 jaar.

Het Westland heeft een rijke geschiedenis, daar leer je heel veel van tijdens de Westland Safari. Zo was vroeger de druiventeelt heel belangrijk voor het Westland. Met de duurzame landbouw bleven zelfs schoolkinderen weken thuis. Iedereen moest helpen met het krenten van de druiven.

Je vindt The Vineyard op Vlotlaan 535, Monster. Na de tour kun je hier op eigen gelegenheid lunchen.

Westland Safari

Westland Safari met de bus op rondrit

Bij The Vineyard stap je aan boord van de speciale bus die in de zomermaanden ook omgetoverd kan worden tot cabrio bus. Ton de gastheer spreekt duidelijk en weet een hoop te vertellen over de rijke geschiedenis van de glastuinbouw. Hij is een man die een bus vol mensen, inclusief heel wat pensionado’s in 6 minuten allemaal weet op te laten staan en in de bus te laten stappen.
Ik wil niet teveel spoilers weggeven en alles hier neerzetten wat ik heb geleerd vandaag. Maar interessant is het zeker. Over de scherven uit de Romeinse tijd, het belang van de Gantel. Over de vlasteelt en fruitteelt en over de Glazen Stad.

Onderweg met de Westland Safari leer je over de ontwikkelingen in aardwarmte. Maar ook over Royal Flora Holland, DE grote veiling voor bloemen en planten en over de nieuwe ontwikkelingen van Kopen Op Afstand. Ik vond het bijna zonde dat er geen tijd was om daar ook eens een kijkje te nemen.

Tijdens de Westland Safari leer je niet alleen over de rijke geschiedenis en het economische belang van het Westland. We gaan natuurlijk ook op bezoek bij 2 andere kassen.

Dr. Green – Aloë Vera kwekerij

Bij Dr. Green was ik al een keer eerder op kinderexcursie geweest. Toch anders om hier niet als moeder te zijn maar samen met manlief tijdens de Westland Safari. Doordat wij nu thuis ook 2 Aloë Vera planten hebben staan was ik ook wel nieuwsgierig aan wat ik zelf verkeerd doe met 1 plantje die steeds bruine bladeren heeft.

Wist je dat er maar liefst 400 soorten Aloë bestaan? En dat in de Aloë Vera soort 300 werkzame stoffen zitten? Steeds meer schoonheidssalons maken gebruik van de krachtige gel in de bladeren voor de huid en haren. Bij Dr. Green verkopen ze vooral de losse bladen aan consumenten en de plantjes aan bedrijven. De stekjes komen uit Amerika, de grote bladen komen uit Spanje.

In 2 groepen gingen we alles leren over de Aloe Vera gel, en over het opkweken van de stekjes en de biologische bestrijding van ongewenste insecten. Dr. Green is een gastvrij bedrijf waar ook kinderen het leuk zullen vinden tijdens de Westland Safari!

Kannietdoodniet

Een van onze plantjes had dus nogal bruin uitziende bladeren. Maar wees niet bang dat je plantje doodgaat. Het heet namelijk eigenlijk een kannietdoodniet plantje. Zelfs als je een blad een stuk afsnijdt omdat je wat Aloe Vera gel wil pakken, zorgt het blad er zelf voor dat hij weer afsluit. Door de gel kan het plantje heel lang zonder water. En zelfs zonder wortels kan hij heel lang mee. Zet hem gewoon in de zon in potgrond en hij gaat vanzelf op zoek naar water en laat wortels groeien. Wat een sterk plantje!

aloe vera bruine bladeren

Heb je bruine bladeren, dan geef je te weinig water, zakken de bladeren teveel door naar de zijkant? dan geef je te veel water. Naast water en zonlicht hebben ze ook goede grond nodig met voedingsstoffen.
Ik ben dus thuis gelijk maar even gaan om potten en water geven!

Je vindt Dr. Green op Kleine Achterweg 49a – Naaldwijk. Er zijn meerdere excursies mogelijk.
Na afloop van de Westland Safari krijg je een stekje Aloë Vera mee.

De Bakker Westland tomaten

Een andere ondernemer in hart en nieren is Roel Bakker. De tomatenkwekerij, De Bakker Westland, zit al jaren in de familie. Een grote kassen waar ze ook weer gebruik maken van de natuur om te bestuiven en te bestrijden. Er stond een grote tafel klaar met verschillende tomaten om te proeven en ook hier kregen we weer een uitgebreide uitleg. Ik weet nu alles over dieven en het belang van de 5000 hommels die rondvliegen in de glazen kas.

Ook hier zie je een familiemens aan het woord tijdens de Westland Safari. Kinderen krijgen een actieve rol en ook hier gingen we weer in 2 groepen uiteen. Waar de ene groep een tasje mag vullen met prachtige soorten tomaten, mag de andere groep een kijkje nemen in de kas.

Bij De Bakker Westland worden maar liefst 700 kruisingen tomaten verbouwd. Het meeste hiervan wordt doorverkocht aan Duitsland en in de zomermaanden gaan ze naar Italië en Spanje. Ja dat is wel een leuk weetje, want dan is het daar te heet voor tomaten. Dus als jij van de zomer zo geniet van die tomaten daar, ze komen gewoon uit het Westland!

Je vindt De Bakker Westland op Bovendijk 67A Kwintsheul. Ook hier kun je terecht voor workshops.

Na afloop van de Westland Safari krijg je een heel tasje gevuld met komkommer, radijsjes en prachtige soorten tomaten mee!

uitje voor het hele gezin

Westland Safari voor herhaling vatbaar?

Volmondig ja! Wij waren er vandaag met zijn tweetjes, maar zijn nu al aan het kijken om tijdens de zomervakantie met de grootouders en dochterlief nog een keer te gaan. Het is niet alleen voor kinderen vanaf 4 jaar educatief, maar ook voor volwassenen enorm interessant. De Westland Safari gaf mij een groot vakantiegevoel. Een toeristische toer door het Westland heen met een goede afwisseling tussen benen strekken, informatie opzuigen en dingen proeven.

Westland Safari wordt mede mogelijk gemaakt door gemeente Westland en provincie Zuid-Holland. Er zijn in 2023 voorlopig 10 tours ingepland. In de vakantieweken kun je op woensdag ochtend mee op Safari door het Westland. Kijk hier voor alle informatie over dit uitje voor het hele gezin!

Lees ook deze blogs

Footer 6 nieuw
ellen
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.