Thema tulpen voor kinderen – een verzamelblog

Tulpen zijn iconische bloemen die bekend staan om hun levendige kleuren en elegante vormen. Oorspronkelijk afkomstig uit Turkije, werden tulpen in de 16e eeuw geïntroduceerd in Nederland, waar ze uitgroeiden tot een belangrijk onderdeel van de Nederlandse cultuur en economie. Op veel scholen en bij gezinnen thuis wordt er in het voorjaar aandacht gegeven aan tulpen. Ondanks dat ze uit Nederland komen zijn het wel onze bloemen geworden voor vele toeristen die massaal souveniers kopen bij de Keukenhof kopen bijvoorbeeld. Tijd voor een leuke thema tulpen blog met informatie, prentenboeken, speelgoed en natuurlijk knutsels; want kinderen moeten toch alles over deze prachtige bloemen leren!

Waar komen tulpen vandaan?

Laten we deze verzamelblog over tulpen voor kinderen beginnen met een stukje geschiedenis. Veel mensen denken namelijk dat tulpen echt uit Nederland komen. Maar dat is niet zo!

Tulpen zijn oorspronkelijk afkomstig uit Centraal-Azië en het Midden-Oosten, waar ze al duizenden jaren groeien. Het was in het Ottomaanse Rijk (het huidige Turkije) waar tulpen werden ontdekt en verder werden gekweekt tot de prachtige bloemen die we vandaag kennen. In de 16e eeuw bracht een Oostenrijkse ambassadeur de eerste tulpenbollen naar Europa en vanaf dat moment werden tulpen populair in heel Europa. In de 17e eeuw werden tulpen in Nederland geteeld en de Nederlanders werden de grootste exporteur van tulpen ter wereld. Tegenwoordig worden tulpen over de hele wereld gekweekt en zijn ze een van de meest populaire bloemen ter wereld.

Welke kleuren het meeste

Er zijn veel verschillende kleuren van tulpen verkrijgbaar en de meest voorkomende kleuren kunnen variëren afhankelijk van de regio en het seizoen. Over het algemeen zijn de meest voorkomende kleuren van tulpen rood, geel, roze, oranje en wit.

Rode tulpen zijn een populaire keuze vanwege hun diepe kleur en symboliseren vaak liefde en passie. Gele worden vaak geassocieerd met vrolijkheid en vriendschap, terwijl roze vaak worden gegeven als teken van waardering of bewondering. Oranje tulpen worden vaak geassocieerd met enthousiasme en energie, terwijl witte symbool staan voor zuiverheid en onschuld.

Naast deze traditionele kleuren zijn er ook veel andere kleuren en tinten van tulpen beschikbaar, waaronder paars, blauw, groen en zelfs zwart. Door de grote variatie aan kleuren en vormen zijn ze geliefd bij tuiniers en bloemenliefhebbers over de hele wereld.

witte tulpen

Hoe verander je tulpen van kleur ?

Hoewel er verschillende manieren zijn om bloemen te kleuren met behulp van voedingskleurstof, is het niet aan te raden om tulpen op deze manier te kleuren. Tulpen hebben namelijk een speciale wateropname en bloedcirculatie in de steel, waardoor ze niet goed kleurstof kunnen opnemen. Het resultaat van het kleuren van tulpen met voedingskleurstof kan daarom teleurstellend zijn en de levensduur van de bloemen verkorten. Toch kun je het zeker proberen met witte tulpen om ze te laten kleuren!

Welke leuke kinderboeken voor thema tulpen zijn er?

Kinderboeken over tulpen zijn een geweldige manier om kinderen te leren over deze prachtige bloemen en hun geschiedenis. Door kinderen te laten lezen over tulpen, kunnen ze niet alleen leren over de geschiedenis en cultuur van deze bloemen, maar ook hun waardering voor de natuur en het belang van behoud en bescherming van planten en bloemen ontwikkelen.

Een schattig boekje is bijvoorbeeld het prentenboek TillyTulp. Een avontuurlijk verhaal over een Hollands tulpje. TillyTulp is een klein tulpje dat de wereld wil ontdekken en niet gekopt wil worden, zij besluit de wijde wereld in te trekken maar komt er al snel achter dat dát niet zo makkelijk gaat.
In het eerste boekje van TillyTulp leest men door uitsluitend illustraties (voor iedere taal te begrijpen) hoe zij dit zal aanpakken en waarom ze toch altijd die gieter bij zich heeft.

tilly tulp prentenboek voor kinderen zonder teksten.

Een handig boekje in thema tulpen voor kinderen in NT2 of nieuwkomer klassen bijvoorbeeld. Ik vond het leuk om te zien dat ze ook een vriendinnetje heeft Narcis. Zo heb je gelijk 2 bloemen om meer over te leren en mee aan de slag te gaan voor een vervolg knutsel. Je koopt Tilly Tulp in de webshop of via bol.com

Wat zijn leuke knutselprojecten voor thema tulpen

Er zijn tal van creatieve en leuke knutselprojecten die kinderen kunnen doen met tulpen. Een van de meest populaire knutselideeën is het maken van tulpen van papier. Om dit te doen, kunnen kinderen gekleurd papier gebruiken om tulpenblaadjes uit te knippen en deze vervolgens rond een groene pijpenrager wikkelen om de stengel te vormen. Kinderen kunnen hun bloemen vervolgens in een vaas zetten om een kleurrijk boeket te maken.

Een andere leuke knutselactiviteit is het schilderen of kleuren van tulpenkleurplaten. Kinderen kunnen verschillende kleuren gebruiken om de tulpen te schilderen of in te kleuren en deze vervolgens op hun kamer hangen als decoratie.

Voor een Moederdag knutsel liet ik de kinderen ooit tulpen stempelen met een vork. Toen dacht ik, ach die vork kunnen we nu ook wel mooi verven. Vervolgens kwamen er nog meer verschillende bloemen bij tot een prachtig bloemstuk.

narcis tekenen, stilleven bloemen

In de klas had mijn collega een mooie vaas met narcissen neergezet om de kinderen een stilleven na te laten tekenen.

Knutselen met echte tulpen

Een andere leuke knutselactiviteit met thema tulpen is om een bloemenpers te gebruiken om gedroogde tulpenblaadjes te maken. Dit is een geweldige manier om de bloemen te bewaren en te gebruiken in andere knutselprojecten, zoals het maken van wenskaarten of het versieren van fotolijsten. Kinderen kunnen ook tulpen gebruiken om bloemenkroontjes te maken door ze aan elkaar te rijgen met behulp van groene draad of een lint. Dit is een geweldige activiteit voor feestjes of verkleedpartijtjes.

Tot slot kunnen kinderen ook tulpen gebruiken om hun eigen bloemenboeket te maken. Dit kan gedaan worden met echte tulpen of met papieren tulpen. Door de tulpen te combineren met andere bloemen en bladeren, kunnen kinderen hun eigen unieke boeket maken dat als decoratie op tafel kan worden gezet of als cadeau aan iemand anders kan worden gegeven.

Kortom, er zijn tal van creatieve en leuke knutselprojecten die kinderen kunnen doen met tulpen. Door hun verbeeldingskracht te gebruiken en verschillende materialen te combineren, kunnen kinderen unieke en prachtige creaties maken die hun waardering voor deze mooie bloemen alleen maar vergroten.

Spelen in thema tulpen

Er zijn verschillende soorten speelgoed met tulpen, voornamelijk gericht op kinderen. Zo zijn er bijvoorbeeld puzzels* en spelletjes met afbeeldingen van deze bloemen erop, waarmee kinderen spelenderwijs kunnen leren over deze bloem en hun vaardigheden kunnen ontwikkelen. Bij het boekje van Tillytulp hoort bijvoorbeeld ook een hele schattige knuffel! En lego heeft een super toffe bouwset* met tulpen!

lego bloemen

Daarnaast zijn er ook educatieve speelgoedsets beschikbaar die kinderen leren over het kweken van tulpen in dit thema. Hierbij krijgen kinderen bollen* en leren ze hoe ze deze moeten planten en verzorgen, waardoor ze een beter begrip krijgen van de groei en ontwikkeling van planten en bloemen.

tulpen

Voor baby’s zijn er zelfs rammelaars* of een bijtspeeltje* met tulpen. En wat dacht je van een schattig theeservies* voor rollenspellen in de huishoek?

Kun je tulpen eten?

Tulpen zijn niet giftig, maar het wordt over het algemeen afgeraden om ze te eten omdat ze niet als voedsel worden beschouwd en mogelijk ongewenste bijwerkingen kunnen veroorzaken.

Ze bevatten bijvoorbeeld saponinen, een stof die bekend staat om zijn zeepachtige eigenschappen en die in grote hoeveelheden maagirritatie en diarree kan veroorzaken. Daarnaast bevatten tulpen ook tuliposides, die bij sommige mensen allergische reacties kunnen veroorzaken.

Winactie Tilly Tulp prentenboek en knuffel

tilly tulp winactie prentenboek en knuffel

Namens Tilly Tulp mag ik een prentenboek en een knuffel weggeven. Wil jij in de klas of met je groep bijvoorbeeld aan de slag met thema bloemen na de Pasen? Werk je met NT2 kinderen of heb je een andere reden om over tulpen te willen praten laat het vooral weten in je reactie!

Gefeliciteerd Joyce!

Lees ook deze blogs

Footer1
ellen
Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben dol op nieuwe ervaringen zoals uitstapjes en nieuwe producten uitproberen. Mijn dochter uit 2013 en man testen graag met me mee. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Ik ben 5 jaar gastouder geweest en heb dus veel ervaring met kinderen van alle leeftijden. In de tijd dat ik mij weet los te wurmen van een schermpje lees ik graag een boek. Samen met Selena beheren we een toffe boekenblog. www.stoerleesvoer.nl

24 reacties

  1. Wij wonen als gezin midden in de bollenstreek en kijken elk jaar erg uit naar de mooie velden heerlijke geuren. Het is een leuk boekje om cadeau te geven aan de opvang van mijn dochter. Hier komen allerlei kindjes met en zonder beperking dus dit is een een superleuke manier om te praten en knutselen over bloemen.

  2. O wat een leuk boekje en prachtige knuffel. Dit zou echt het liefste vriendinnetje worden van mijn kleindochtertje,

  3. leuk voor de kinderen. leuk om mee te spelen en nu al helemaal dat de bloemen in de tuin uit beginnen te komen.

  4. Ik heb zo’n prachtige speciale tulpenvaas. Ieder voorjaar is het een traditie om deze neer te zetten zodra het tulpenseizoen begint.

  5. Ik maak graag kans op dit boekje om cadeau te doen aan mijn nichtje in Duitsland! Zo leert ze op een leuke manier iets over de Nederlandse cultuur 🙂

    • Mijn dochter gaat in het najaar naar haar vriend in Jordanië en heeft haar koffer al klaarliggen met daarin de nodige cadeaus voor de familie. Dit zou een geweldig cadeau zijn voor zijn neefje van drie! Erg leuk, Nederlands en niet al te groot zodat er nog wat ruimte voor kleren blijft in de koffer….

  6. We zijn zelf gek op tulpen dus dat geven we graag door aan onze kleinkinderen, die alles wat groeit en bloeit heel interessant vinden

  7. Graag wil ik meedingen met deze mooie winactie. Regelmatig komen er kinderen op visite hier en die wil ik wegwijs maken met de wereld van de 🌷 tulp! Door de knuffel er bij wordt het nog wat tastbaarder voor hen. De kinderen mogen allemaal de tulp een weekje bij zich houden. Die mag dan een weekje bij hen logeren. Het zou mooi zijn dat ik win, niet voor mezelf maar voor de kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.