Skip to Content

Mama heeft kanker. Een stap voor stap proces met kinderen

Het nieuws krijgen dat je kanker hebt is heftig, maar hoe vertel je het jouw kinderen? En hoe ga je om met ze om tijdens de behandeling. Wat als mama kanker heeft? Ik help je graag!

mama heeft kanker
national-cancer-institute-via unsplash

Wees open en duidelijk

In april 2020 kreeg ik te horen dat ik borstkanker had. Een hoop gedachtes gingen door mij heen en dan heb ik het niet over alle emoties die ik voelde. Maar hoe vertel je het de kinderen? Vanaf moment één ben ik eerlijk geweest. Ik heb vertelt dat ik erg ziek ben en daarvoor behandelt moest worden. Door open en vooral duidelijk te zijn zorg je ervoor dat de kinderen niet het gevoel hebben dat je iets verbergt. Doordat jij open bent, zullen zij ook open zijn. Mijn kinderen stelden veel vragen die ik, gelukkig, goed kon beantwoorden.

mama heeft kanker

Mama heeft kanker – maak het visueel

Voor kinderen is het heel fijn om het te kunnen “zien”. Op kankerspoken.nl hebben ze een pagina gemaakt voor de verschillende leeftijdscategorieën. Dit is erg fijn, want het verschilt per leeftijd hoe ze de informatie eigen maken. Bij de pagina voor de jongste vind je veel tekenfilmpjes. Deze filmpjes hebben mijn kinderen erg geholpen! Ga je naar de pagina voor oudere kinderen dan vind je geschreven tekst.

Lees hier de recensie van kutkanker

Vertel op school dat mama kanker heeft

Geef op de school van je kinderen aan dat je kanker hebt en dat je behandeld gaat worden. Ik mailde regelmatig met de leerkrachten van mijn kinderen. Dit zorgt ervoor dat de leerkrachten weten waar jij nu bent in het proces en jouw kinderen in de gaten kunnen houden. Zij kunnen je kinderen helpen en begeleiden als het wat minder gaat. En weten gelijk waar een bepaald gedrag vandaan kan komen. Zorg voor goed contact met school en hou ze op de hoogte! Ook als je doordat je tijdelijk in een rolstoel of rollator hebt na een borstherstellende operatie ze even niet naar en van school kan brengen!

ct scan
CT Scan

Vertel per keer wat er gaat gebeuren

In één keer vertellen wat er gaat gebeuren is niet heel handig. Vaak nemen de behandelingen maanden in beslag. Vertel per stap wat de kinderen kunnen verwachten. Ga je met de chemo’s beginnen? Vertel wat er gaat gebeuren. Hoe vaak je naar het ziekenhuis moet. Wat de kinderen kunnen verwachten en hoe jij je kan gaan voelen. Vertel ook wat je van hen verwacht. Zo maak je het overzichtelijk en is het voor iedereen duidelijk.

prachtige vrouw met hoofddoek

Neem ze mee in jouw proces

“Mama heeft kanker”. Voor kinderen kan dat best heftig zijn. Neem ze daarom mee in jouw proces. Zo heb ik mijn kinderen ook een stuk van mijn haren laten knippen toen ik besloot het af te scheren. Ik ging mijn haar verliezen door de chemo’s en wilde geen plukken vinden in mijn bed. Daarom heb ik besloten het af te scheren. Mijn kinderen heb ik het verteld en daarna mochten ze een stukje afknippen. Geweldig vonden ze dat. En toen ze een tijd daarna mijn kale hoofd zagen, stonden ze niet gek te kijken. Door ze mee te nemen in het proces voorkom je dat ze voor verrassingen komen te staan.

Gevoelens mogen er zijn als mama kanker heeft

Zorg ervoor dat iedereen zijn gevoel mag uiten. Jij, maar ook je kinderen. Je hoeft je verdriet niet te verbergen. Als ze jouw emoties zien, zullen ze ook eerder hun emoties tonen. Dit is alleen maar fijn, want als kinderen hun emoties opkroppen krijg je een uitbarsting. En dat wil je, zeker in deze tijd, voorkomen.

mama heeft kanker
Foto door Jonathan Francisca op Unsplash

Laat andere mensen je helpen

Behandelingen tegen kanker zijn best pittig. Waarschijnlijk heb je geen fut meer voor de alledaagse dingen. Helaas ook niet voor je kinderen. Laat andere mensen je helpen. Kanker hebben is heftig, maar een mama zijn met kanker is nog pittiger. Het kan heel fijn zijn als er mensen iets willen doen met jouw kinderen. Of lekker eten voor je maken. Je huis opruimen of schoonmaken. De was doen. Laat anderen mensen je helpen. Dit is echt heel fijn!

mama heeft kanker
Apparaat voor de bestralingen

Loop je toch vast?

Heb je alles gedaan, maar loop je toch vast? Er zijn genoeg instanties die je kunnen helpen. En ook je oncoloog weet de weg te vinden om jouw gezin te ondersteunen. Ga niet door, maar vraag om hulp. Niemand die dat gek vindt. Heb je vragen? Dan mag je ze ook altijd aan mij stellen. Ik heb net alles achter de rug en help je graag. Heel veel sterkte!

radiotherapie

Lees ook deze blog over mijn voorbereiding voor een diep lap en hoe ik uitkeek naar een nieuwe outfit

wist je dat het op 15 februari wereld kinderkanker dag is

Footer1
Joyce
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.