Skip to Content

Parfum, een heerlijk extraatje maar even niet met een baby!

Ik ben gek op parfum. En tegelijk kan het ook heel erg vervelend zijn. Ik ben geurgevoelig en ruik heel goed. Parfum is erg persoonlijk en sommige mensen maken niet een beste keuze hierin. Of ze besprenkelen zich op een manier alsof het elke millimeter van hun huid moet bedekken. Of is het om een bepaalde onzekerheid te maskeren? En wisten jullie ook dat je als verse mama beter geen parfum bij je baby kan gebruiken? Ik leg je uit waarom!

parfum

Waarom geen parfum bij baby?

Na ongeveer 38 weken in een warme en gedempte omgeving komt een baby ter wereld. Vanaf dat moment zijn alle zintuigen actief, hoewel het zicht zich pas later volledig ontwikkelt. Het gehoor en de reuk zijn bij pasgeborenen echter direct zeer gevoelig. Geluiden komen nu helder binnen, niet langer gedempt door het vruchtwater. En met de eerste ademteug wordt ook het reukvermogen geactiveerd. Wat een baby in deze nieuwe wereld het liefst ruikt, is de geur van de moeder en niet een sterke parfumgeur.

Het wordt over het algemeen afgeraden om parfum of sterk geurende producten te gebruiken bij baby’s om verschillende redenen:

  • Gevoelige huid: De huid van baby’s is veel dunner en gevoeliger dan die van volwassenen. Parfum en andere geurende producten kunnen irritatie, roodheid, droogheid en allergische reacties veroorzaken.
  • Chemische stoffen: Veel parfums bevatten chemische stoffen en ingrediënten die niet geschikt zijn voor de gevoelige huid van baby’s. Deze stoffen kunnen de huid irriteren en kunnen ook schadelijk zijn als ze worden ingeademd.
  • Ademhalingsproblemen: De sterke geur van parfum kan ademhalingsproblemen veroorzaken bij baby’s, vooral bij diegenen die al gevoelig zijn voor ademhalingsproblemen zoals astma of andere luchtwegaandoeningen.
  • Verwarring met moeders geur: Baby’s herkennen hun moeder vaak aan haar natuurlijke geur. Het gebruik van parfum kan deze natuurlijke geur verstoren en kan mogelijk verwarring veroorzaken bij de baby.
  • Overbodig: Baby’s hebben van nature een heerlijke, natuurlijke geur. Het gebruik van parfum is daarom meestal niet nodig en kan de natuurlijke geur van de baby verdoezelen.

In plaats van parfum is het beter om milde, hypoallergene producten te gebruiken die speciaal zijn ontworpen voor de gevoelige huid van baby’s. Deze producten zijn vaak vrij van agressieve chemicaliën en geurstoffen en zijn daarom veiliger en vriendelijker voor de huid van de baby. Het is altijd een goed idee om een dermatologisch geteste en babyvriendelijke moisturizer of lotion te gebruiken om de huid van de baby gehydrateerd en gezond te houden zonder het gebruik van sterke geuren.

tips voor kraamvisite gwen

Waarom geen parfum bij kraambezoek

Wat ik me zo goed weet te herinneren van mijn bevallingen en een kersverse baby, is de geur! En nog steeds vind ik baby’s heerlijk ruiken. De baby geur dan he, niet de baby parfum wolk die sommige ouders opbrengen. Deze geur zorgt ook ervoor dat er een aangenaam stofje in je hersens vrijkomt. Daar wordt je als mama happy van. Een leuk snufje vanuit de natuur om je een beetje door de zware kraamtijd heen te helpen. En voor binding met je kind. Maar andersom is dit ook zo. Je baby kalmeert door jouw geur. Echt jouw geur, geen parfum dus!

Dus een belangrijke tip voor kersverse mama’s, kraambezoek en iedereen die met jonge baby’s te maken heeft. Gebruik geen parfum bij baby! Dit is heel erg heftig voor een babyneus. Als mama (en papa) wen aan jullie eigen geuren en ga de optimale binding aan met je kind.

gwen baby bevalling

Parfum

Mijn parfum voorraad groeide dan ook gestaag door. Ik kreeg het als cadeau voor de feestdagen, verjaardag of ik kocht een favoriet in de aanbieding. Maar ik heb het lang niet gebruikt met een baby in huis. Nu het weer kan geniet ik echt van het “parfummomentje”. Na het opmaken kies ik een parfum uit waar ik zin in heb. Mijn voorraad varieert van licht naar zwaarder. Van duur naar goedkoper. White Musk van de bodyshop is een favoriet maar ook Miracle en Poême van Lancome* vind ik heerlijk.

Ik heb ook een favoriet van Kate Moss maar deze is helaas niet meer verkrijgbaar. Dus ik doe heel zuinig met de laatste druppeltjes. Maar ik heb meer… Chloé, Down Town, Issey Miyake en Clinique. Die laatste heeft een parfum, Happy, waar bepaalde toevoegingen zitten die je ook echt happy zouden moeten maken. Parfum ruikt op iedere huid anders, en ook op kleding ontwikkelt het weer verschillend.

Parfum moet ontwikkelen. Er zit een gelaagdheid in. Dus als je gaat testen, spray wat op je huid. Parfum ontwikkelt op elke huid weer anders. En check de geur na het opbrengen maar ook na een tijdje. Heb je inmiddels een favoriet? Dan is een korting altijd fijn, want parfum is niet goedkoop. Bij Ici Paris XL vind je een heel groot aanbod van parfum, en de prijzen zijn erg leuk! Dus doe jezelf een plezier en verwen jezelf eens. Ook dat mag en is goed om te doen.

Wat is jouw favoriete parfum? Heb jij ook geen parfum gebruikt bij je baby?

parfum

Lees ook deze blogs

Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.