Zoet zonder suiker, een geweldig bakboek van Kim Sue Palm
Toen ik het boek ‘Zoet zonder suiker’ in mijn handen kreeg was ik dan ook echt heel erg nieuwsgierig geworden. Want hoe krijg je een taart zoet, zonder al die kilo’s suiker die er bij mij doorheen gegaan zijn?
Dat kun je maar op één manier uitvinden, en dat is aan de slag gaan en bakken maar!

Bakken zonder suiker?
Zoet zonder suiker?. Is het dan nog wel lekker? Een vraag die ik mezelf eigenlijk nog nooit gesteld heb. Toen jaren geleden op de BBC het bakprogramma ‘the Great British Bake off’ begon met Mary Berry en Paul Hollywood, waren mijn moeder en ik meteen fan. We besloten zelf ook meer te gaan bakken. Sindsdien hebben we om de week in het weekend een bakbeurt, en is het aanrecht regelmatig voorzien van bloem, suiker, chocolade en marsepein. Het mag een recept uit een kookboek, magazine of via sociaal media zijn. En eigen ideeën zijn natuurlijk altijd welkom. Inmiddels zijn we drie dikke bak-recept-schriften verder. We zouden bij wijze van spreken zelf een boek kunnen uitgeven. Maar is bakken zonder suiker wel lekker?
Wat een prachtige vormgeving heeft Zoet zonder suiker
Allereerst wil ik meteen melden dat ik overvallen was door de schoonheid van het boek ‘Zoet zonder suiker’. Ja inderdaad; schoonheid. Door de eenvoudige opmaak van de tekst op hagelwitte pagina’s met prachtig genomen foto’s, is dit boek een juweeltje in je (keuken)boekenkast. Dat maakt ook dat je het boek meteen van voor tot achter doorbladert en alles eigenlijk direct wilt maken.
Prettige indeling en tekst in Zoet zonder suiker
Het boek ‘Zoet zonder suiker’ is voorzien van geweldige fotografie, gedaan door Ileenja Marina Daarnaast zorgen het persoonlijke voorwoord, het achtergrond verhaal van Sue, en haar filosofie, ervoor dat het boek ook heel persoonlijk wordt. De indeling per hoofstuk is zeer overzichtelijk en Sue geeft ook een goede ingrediënten- en benodigdhedenlijst aan het begin van het boek aan de lezer mee.

Kokosmakronen uit Zoet zonder suiker
Ik koos er in eerste instantie voor om niet meteen iets te ingewikkelds te willen maken. Ten tweede wilde ik iets uit het boek ‘Zoet zonder suiker’ kiezen wat ik zelf al vaker gemaakt heb, maar dan met suiker. Zo kan ik meteen de proef op de som nemen of er een groot verschil zit tussen bakken mét of bakken zonder suiker. Het uitgekozen recept is: kokosmakronen.
Rijstroop en ahornsiroop in plaats van suiker
In het receptenboek ‘Zoet zonder suiker’ van Kim Sue Palm word er gebruik gemaakt van rijststroop en ahornsiroop in plaats van de 200 gram suiker die ik in mijn eigen recept gebruik.
Het is even zoeken in de supermarkt naar de kokosolie, rijststroop en ahornsiroop, maar nadat alle boodschappen binnen zijn kunnen we beginnen.
Recept Kokosmakronen, wat hebben we nodig
- 110 gram geraspte kokos
- 25 gram amandelmeel
- 25 gram kokosolie, gesmolten
- 45 gram rijststroop
- 45 gram ahornsiroop
- 30 gram kokosroom
Dit is genoeg voor ongeveer 20 koekjes. De bereiding vraagt ongeveer 20 minuten van je tijd, inclusief 12 minuten baktijd. Wat je nodig hebt is een mengkom, kom, lepel, garde, ijsschepje, bakplaat en bakpapier. Het recept is terug te vinden op bladzijden 65 van het boek ‘Zoet zonder suiker’.

Bakkers klaar starten maar
Bij het bakken van taart, cake, muffins of koekjes is het altijd erg belangrijk dat je je aan de aangegeven hoeveelheden houdt. Baksels luisteren nu eenmaal heel nauw. In het recept staat bij de rijststroop, ahornsiroop en kokosroom ‘gram’ maar dat kun je vervangen door ‘ml’. Dat meet wat makkelijker af.
En dan nu de handelingen die je volgt uit het boek ‘Zoet zonder suiker’ om kokosmakronen te maken.
Als eerste verwarm je de oven voor tot 175 C hete lucht, of 195 C elektrisch. Vervolgens bekleed je de bakplaat met het bakpapier.

Stappenplan
1. Pak de kom en meng hierin de geraspte kokos met het amandelmeel.
2. Roer in de mengkom de overige ingrediënten met en garde door elkaar.
3. Voeg nu de natten ingrediënten bij het droge mengsel en kneed dit met je handen tot een samenhangend deeg.
4. Schep met de kleine ijsschep bolletjes uit het mengsel en leg deze op de beklede bakplaat.
5. Zet de kokosmakronen 10 minuten in de voorverwarmde oven.
In het boek ‘Zoet zonder staat vervolgens: draai dan het rooster een halve slag. Bak nog twee minuten. Dit heb ik vervangen door de kokosmakronen zelf om te draaien en zo hun onderkant nog twee minuten te bakken. Dan worden ze rondom knapperig maar van binnen lekker zacht.
6. Laat de kokosmakronen volledig afkoelen.

Zoek de verschillen Kokosmakroon Zoet zonder suiker
Het resultaat mag er wezen, al zeg ik het zelf. Zelfs qua uiterlijk lijken de kokosmakronen op elkaar. Nu de smaaktest nog.
Tijdens het afkoelen werd er hier in huis al blij gereageerd en verheugde iedereen zich op ‘mijn’ kokosmakronen. Ik zeg bewust ‘mijn’ want ik heb niet vermeld dat deze kokosmakronen gebakken zijn volgens het recept uit het boek ‘Zoet zonder suiker’ van Kim Sue Palm.

Thee zette en happen maar
De reacties waren zeer positief. Van ‘Oh wat zijn ze toch altijd lekker’ tot ‘Er is iets anders maar wat?’. In ieder geval had niemand de 200 gram suiker gemist. De schaal was leeg en vervolgens schoof ik het boek ‘Zoet zonder suiker’, opengeslagen bij het recept, op tafel. Iedereen was verbaasd en blij dat ze pas achteraf hoorden dat ik zonder suiker gebakken had. Hierdoor kon iedereen dus zonder vooroordeel zijn mening geven.
Cookie & creambites, volgde al snel
Het boek ‘Zoet zonder suiker’ werd daarna fanatiek door iedereen doorgebladerd, en het ene na het andere recept werd uitgekozen. Moeders stond dus al snel weer in de keuken!
Het eerstvolgende recept werd ‘Cookie & Creambites’. Oftewel de wereldberoemde ronde zwarte ‘Oreokoekjes’. Een behoorlijke uitdaging voor Kim Sue Palm, en mijzelf, om deze lekkernij wederom zoet zonder suiker te krijgen.
In dit recept wordt gebruik gemaakt van dadels, cacaopoeder, rijststroop, kokosolie, vanillemerg, kokosmelk, walnoten en cashewnoten. Wederom was dit recept eenvoudig te maken en de smaak niet te onderscheiden van de variant met suiker. Wel koos ik ervoor om de koekjes rond te maken in plaats van vierkant. Dit om meer het ‘Oreokoekjes-gevoel’ te krijgen.

‘Zoet zonder suiker’ in mijn top 5 van bakboeken
Het boek ‘Zoet zonder suiker’ van Kim Sue Palm staat hier in de keuken nu prominent voorop bij de andere bakboeken. Niet omdat ik voor een dieet, vegan of allergie zonder suiker bak, maar omdat het zo een prachtig boek is en de recepten heerlijk, maar vooral eenvoudig te maken zijn.
Ga ik nooit meer bakken zonder suiker? Absoluut wel, want ik heb gelukkig geen dieet of allergie die me daarin tegenhoudt. Maar dit boek staat zeker in mijn top vijf van favoriete bakboeken. Ben je zelf wel degene die moet/wil bakken zonder suiker, dan heb je aan dit boek een geweldig, heerlijk, eenvoudig maar vooral mooi bakboek.
Feestdagen
Met de feestdagen in het vooruitzicht zitten er al de nodige post-it tussen de bladzijdes met wat ik allemaal bakken wil. Het boek ‘Zoet zonder suiker’ ligt ook in veelvoud klaar in de kast om aan familie en vriendinnen cadeau te geven!
On your marks, get set… bake!

Specificaties bij het boek Zoet zonder suiker
Titel: Zoet zonder suiker | Auteur: Kim Sue Palm | Uitgeverij: Becht | Eerste uitgave: 2023 | Aantal bladzijden 178 | Fotografie: Ileenja Marina | ISBN 9789023017110 | kijk hier voor meer informatie
Bij Mamascrappelle verder lezen over gezond eten
- De gezondste noten: een uitleg en suikervrije recepten
- 50 x meer lunchen zonder brood – een receptenboek
- De kracht van gezonde paddenstoelen: een hulp voor verbeterde concentratie
- Lymfe ontgifting, voor een goede gezondheid – Nicolas Chauvat
- Prikkelbare darmen kookboek
- lunchen zonder brood
- Het grote groente boek
- Snel en simpel Vegan

- Napoleon, een groot filmspektakel - 24/11/2023
- Waterbaan Little Dutch winnaar Speelgoed van het jaar 2023 - 03/11/2023
- Cre-A-Tures, een winnaar bij Speelgoed van 2023 - 01/11/2023