Skip to Content

The Fall Guy, een af geserveerde stuntman keert terug

Met alle regels die er tegenwoordig gelden, en dan ook nog eens alle filmtrucage die er qua opnemen mogelijk is, zou je bijna vergeten dat voorheen alle stunts toch gewoon echt zelf gedaan moesten worden. Al dan niet door een stand-in. En hoe geweldig is dat niet om te zien. Want geef toe, al is het allemaal veiliger, toch is het echt te zien dat stunts trucage zijn. De echte stuntmannen zoals Brad Allen, David Leith en ‘Eavel Knievel wie kent ze nog? Tegenwoordig zijn Tom Cruise, Jackie Chan en Kenau Reeves nog een van de weinige die echt alles zelf doen. Al is zowel de verzekering als de filmmaatschappij daar absoluut niet blij mee. Gelukkig maken ze dan wel weer films over stuntmannen, zoals ‘The Fall Guy’. En wordt er weer veel opgeblazen, gesmeten en gecrasht.

filmposter

The Fall Guy – Gebaseerd op de gelijknamige serie uit de jaren ’80

De stuntman Colt Seavers, gespeeld door Ryan Gosling, is een door de wol geverfde stuntman die een jaar geleden om zowel fysieke als mentale redenen uit het wereldje is gestapt. Maar hij zal toch weer in actie moeten komen als de ster van een grote Hollywood-productie vermist wordt. Een film die bovendien geregisseerd wordt door zijn ex Jody Moreno. Terwijl de meedogenloze producent de vermissing van hoofdrolspeler Tom Ryder voor de studio en de pers geheim probeert te houden, voert Colt de meest waanzinnige stunts uit om Jody weer voor zich te winnen. Wat nog niet bepaald wil lukken. De verdwijning van de filmster wordt steeds mysterieuzer en Colt raakt meer en meer verstrikt in een duister, misdadige intrige. Hiervoor zal hij het grootste gevaar uit zijn stunt carrière moeten trotseren. De film ‘The Fall Guy’’ is geïnspireerd op de gelijknamige tv-serie uit de jaren 80.

The Fall Guy

Regisseur David Leith was voorheen zelf stuntman

Voormalig stuntman David Leith is geboren in 1970 in Amerika. Tijdens zijn carrière was hij vijf keer stand-in voor Brad Pitt en tweemaal voor Jean-Claude van Damme. Samen met zijn stuntteam won hij prijzen voor de film The Bourne Ultimatum. Naast stuntman was hij ook acteur en producer. Nadat hij het stunten opgegeven had begon hij met het regisseren van films. Hij is verantwoordelijk voor blockbusters zoals: ‘Bullet Train’, ‘John Wick’, ‘DeadPool 2’ en ‘Fast & Furious Presents’.

Samen met scenarist Drew Pearce schreef hij het scenario voor ‘The Fall Guy’. Zijn meest persoonlijke film tot nu toe. Hij heeft met deze spectaculaire en ook zeer komische actiefilm een ode willen maken voor alle hardwerkende stuntmannen en -vrouwen. 

The Fall Guy

The Fall Guy moet je echt zien op het grote filmdoek

Er zijn van die films die je maar gewoon moet gaan zien, en ‘The Fall Guy’ is daar eentje van. Het is namelijk bijna onmogelijk om al dat spectaculaire stunt- en camerawerk te beschrijven.  Het is regisseur David Leith in ieder geval gelukt om een eerbetoon te maken voor stunts die eerder door acteurs zijn uitgevoerd in een film.

‘The Fall Guy’ laat goed de waanzin van het film maken zien. Want hoe groter de stunt, het gevaar en de gruwel des te spannender en interessanter wordt de film voor de kijkers. Maar naast alle stunts is het film maken op zich ook een hele onderneming. En ook dit heeft Leith goed op het doek weten vangen. Net als alle kleine steekjes onder water. Zoals bijvoorbeeld de scène waarin er gesproken wordt over het feit dat er geen Oscar voor stuntacteurs is. Iets wat al jaren een doorn in het oog is bij de echte Oscaruitreikingen.

Ryan Gosling

Goede chemie tussen acteurs Ryan Gosling en Emily Blunt

Toch is niet alles gelukt aan de film ‘The Fall Guy’.  Ikzelf kon het komedie gehalte namelijk niet echt terugvinden, Tenzij je de slappe overtrokken grappen bedoeld die je van verre al ziet aankomen. De film ‘The Fall Guy’ had meer tot zijn recht gekomen als het een actiefilm was gebleven. Dat is tenslotte ook waar hij voor bedoeld was. Een statement maken voor het echte zware acteerwerk.

Vooral aan het begin van de film is dat goed te merken. ‘The Fall Guy’ is een soort van film in een film geworden. Maar de spanningsboog weet niet gedurende de gehele film strak te staan. Ineens zitten we als kijker in een slap moordmysterie waar alles echt over de top gaat, tot de romantiek aan toe. Op een gegeven moment vraag je je echt af wat nu precies nog het doel van de film is. Gelukkig werd veel opgevangen door het goede acteerwerk van Ryan Gosling en Emily Blunt. Ze vormden een goed filmpaar, met een overtuigende chemie. Zowel in de gesproken en niet gesproken scènes wisten ze te overtuigen.

The Fall Guy
Ryan Gosling en Emily Blint in de film The Fall Guy

Het einde is een eerbetoon aan de stuntfilms van weleer

Het einde van de film ‘The Fall Guy’, maakte weer heel veel goed. De opnames oogden alsof ze van decennia geleden waren en is een regelrecht eerbetoon aan de stuntfilms van weleer.
Al met al loop je toch met een zeer tevreden gevoel de bioscoop uit. Tevens zou ik jullie aanraden om deze film op het grote witte doek te gaan bekijken. Zo krijg je het echte stunt-, camera- en filmwerk pas echt goed mee.

Kijk hier alvast naar de trailer van The Fall Guy

Specificaties over de film The Fall Guy

  • Releasedatum : vanaf 25 april 2024 in de Nederlandse bioscopen
  • Speelduur: 124 minuten
  • Taal: Engels, Nederlands ondertiteld
  • Classificatie: 12
  • Genre: Actie, Komedie
  • Regie: David Leitch
  • Scenario: Drew Pearce
  • Acteurs: Ryan Gosling, Emily Blunt
  • FilmdistributeurUniversal Pictures

Kijk ook deze films

footer-7
Noelle
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.