Skip to Content

Wolven – een winnaar van Speelgoed van het Jaar 2023

Wauw… wat een prachtige spellendoos glimt mij tegemoet als ik Wolven in mijn handen heb. Het artwork van de doos is al fantastisch, dat belooft wat voor het spel zelf. Gelukkig is mijn hoop waarheid geworden, want dit is echt een heel mooi spel. Wat mij betreft is het dus heel logisch dat dit spel in de categorie Kennerspellen winnaar is geworden van Speelgoed van het Jaar 2023. Ik vertel je graag meer over wat er in de doos zit, hoe het spel werkt en hoe ik het vind.

Wolven

Wat zit er in de doos van Wolven?

Als je de doos openmaakt zie je een kenmerkende 999 games inhoud. Kwalitatief goed uitdrukbare hardkartonnen items, mooie houten speelfiguren, een dynamisch speelbord, heldere kleuren, goed artwork en een duidelijke full colour handleiding. Wolven is een best prijzig spel, maar je krijgt absoluut waar voor je geld als je de inhoud van de doos bekijkt. Aan alles is gedacht. Zo zag mijn dochter, die natuurlijk even met mij meekeek, meteen hoe gedetailleerd de (alfa)wolfjes zijn uitgesneden en hoe de holen precies om de koppen van de dieren passen.

Wat heel prettig is aan Wolven is dat er op de spelerstableaus, het maanlichttableau en de overzichtskaarten in korte zinnen staat aangegeven hoe alles werkt. Dit is echt knap gedaan, want zorg maar eens voor zo’n korte uitleg die iedereen begrijpt. Het helpt enorm om de vaart in het spel te houden, want je hoeft niet steeds de uitgebreide handleiding er bij te pakken. Het overzicht van speelmateriaal in de handleiding is ook heel helpend. Zo gebruik je direct de goede bewoordingen, wat ook het speltempo en de interactie met je medespeler(s) positief beïnvloedt.

Hoe speel je het spel?

Nadat we uitgebreid de stukken hebben bewonderd en alles zorgvuldig uitgedrukt hebben kunnen we beginnen. Wolven is een spel voor 14+, dus onze kinderen gingen een ander spelletje doen. Zij kozen voor Bende op de Boerderij, terwijl wij ons gingen wagen aan dit spel. Aangezien het spel van 999 games is, besloten we eerst het filmpje op YouTube te bekijken. Dat is toch ideaal, wij hebben namelijk beide een heel andere manier van een speluitleg onder de knie krijgen. Dit frustreert regelmatig, want ik wil vaak veel sneller dan mijn man. Hij wil veel gedetailleerder weten hoe het zit. Dit is overigens heel lonend, want hij wint vaak de eerste paar keer een nieuw tactisch spel.

In bovenstaand filmpje staat de variant van Wolven voor 3+ spelers uitgelegd. Wij spelen het met z’n 2, daarvoor bevat het spel een aantal aanpassingen. Dit maakt het dan ook een volwaardig spel voor 2 personen, want ons betreft echt een pluspunt! Al gauw begrijpen we dat we het startbord niet nodig hebben en alleen met de gebiedsborden aan de slag gaan. Het klaarzetten duurt de eerste keer flink lang, maar dat maakt ook dat we het daarmee beter begrijpen. Al pratende over het filmpje en af en toe terugspoelen zorgt ervoor dat we zodra alles klaar staat ook aan de slag kunnen.

Aan de slag!

Ik kies voor de prachtige Weidewolf, mijn man voor de Boswolf. Aangezien we met z’n 2 spelen doet de Toendrawolf als ‘extra’ mee. De bedoeling is dat we onze roedel wolven uitbreiden en gaan verspreiden over de gebieden. De maanstanden maken dat telkens een ander gebied geteld gaat worden. Met Wassende Maan tellen we er 2, met Halve Maan en met Volle Maan. Dat wordt dus heen en weer trekken met de roedel. Op het maanlichtbord wordt gemakkelijk bijgehouden wanneer het welke maan is. Het spel duurt ongeveer 75 minuten, maar dit kan erg variëren met welke tactiek je kiest. Dit maakt het echt een dynamisch spel. Als het Volle Maan is wordt de eindstand opgemaakt. Wie heeft de meeste gebieden bezet en heeft daarbij onderweg tactische keuzes gemaakt?

Veel fiches in Wolven

Wat veel fiches zitten er in de doos! Geen probleem, maar je moet het even goed onder de knie hebben. Je kunt overwinningspunten halen, dat is natuurlijk het einddoel. Ik houd die fiches dan ook goed in het oog. Daarnaast zijn er herinneringsfiches, ideaal voor chaotische mensen zoals ik, en fiches waarmee bepaalde acties uitgevoerd kunnen worden. Ook zien we ‘eenzame wolven’ die in te lijven zijn in je eigen roedel.

Al je acties voer je uit met de terreintegels. Dit doet een beetje denken aan Kolonisten van Catan. We merken dan ook dat we in die bewoordingen vervallen, terwijl ‘erts’ hier toch echt niet aanwezig is. Even wennen dus! De vibe van Kolonisten zit er wel een beetje in bij dit spel, al heeft Wolven nog meer mogelijkheden tot tactisch spelen en andere strategieën kiezen. De eerste keer kun je daar echt wat overweldigd door raken. Er zijn zoveel mogelijkheden! Ik kan mij voorstellen dat als we dit vaker spelen je een voorkeursstrategie ontwikkeld. Daar is bij ons nog geen sprake van, voor ons gevoel ‘doen we maar wat’. Onze hersenen kraken wel enorm. We willen tactisch vooruitdenken en we bespreken dan ook tijdens onze zetten met elkaar of dit nou wel een goed idee was.

Wat vinden wij van Wolven?

We vinden Wolven echt een hele grote aanrader! Het is een tactisch spel, waar je echt heel goed je hoofd bij moet houden. Ook is het een spel waar je vele malen plezier van hebt, omdat je tactiek al doende meer ontwikkeld. We kunnen allebei echt nog groeien in dit spel en hebben er veel plezier aan om met elkaar de stappen te bespreken. Het prachtige artwork en de kwaliteit van dit spel helpen hier heel erg aan mee. Zo’n spel pak je gewoon heel graag uit de kast.

Wolven is heel terecht een spel voor jongeren en volwassenen vanaf 14 jaar. Het vraagt om tactisch denken, waarbij je op meerdere vlakken de stappen vooruit moet kunnen inschatten. Het incalculeren van oorzaak-gevolg relaties is hierbij heel belangrijk. Flinke hersenkraker dus. Het was de eerste keer dan ook best ingewikkeld om het te spelen met kletsende kinderen op de achtergrond, we hadden onze hoofden er goed bij nodig en afleiding hielp niet mee.

Wij vinden Wolven echt een spel om op een avond met elkaar te spelen. Met z’n 2 of met een groep vrienden. Dat er een aanpassing bestaat voor 2 personen is heel prettig en dit doet dan ook niet af aan het totaalspel. Daar is heel goed over nagedacht en dat hebben we ook best vaak anders gezien. Wolven kan met maximaal 5 spelers, gezien het aantal wolfsoorten.

Wolven

Speelgoed van het Jaar 2023

Wolven is winnaar van de verkiezing Speelgoed van het jaar 2023. In 17 categorieën zijn 3 winnaars gekozen die met trots het keurmerk Speelgoed van het Jaar 2023 mogen dragen. Hiermee herkennen consumenten het beste en veiligste speelgoed uit het grote aanbod. Als consument kun je bepalen welke van de 3 publiekswinnaar wordt door te stemmen. Stem jij ook mee? Doe dat hier! Je maakt dan direct kans op mooie prijzen.

Dit spel is winnaar geworden in de categorie Kennerspellen. Kenmerken van kennerspellen zijn veelal een langere speeltijd, een langere opzettijd, alsmede inzicht krijgen in een te volgen tactiek. Een goed kennerspel win je nooit de eerste keer van geoefende spelers. Vaak zijn deze spellen wat duurder door de vele onderdelen, volgen ze een bepaald verhaal, zijn de spelregels omvangrijker en is er veel over te vinden bij bordspellenclubs. Verlies je? Prima, denk na hoe je de volgende keer wel kan winnen. Dát is een goed kennerspel! Wat mij betreft is Wolven dan ook een heel terechte winnaar in deze categorie. Daarnaast zijn Heat en Evergreen de gelukkigen.

Goed Speelgoed

De Nederlandse speelgoedindustrie zet het belang van Goed Speelgoed voorop. Dit houdt het volgende in:

  • Veilig en getest. Voldoet aan alle wetgeving
  • Origineel en geen namaak. Wordt door de aanbieder op een eerlijke manier verkocht.
  • Kwalitatief en optimaal speelplezier biedend. Dit speelgoedartikel is zijn geld meer dan waard.
  • Zo duurzaam mogelijk. Duurzaamheid speelt een steeds belangrijkere rol bij de productie van dit artikel
  • Inclusief. Goed Speelgoed sluit niemand uit. Iedereen speelt mee!

Wat mij betreft springt Wolven eruit op basis van originaliteit, kwaliteit en speelplezier. Ik verwacht dat dit kennerspel lang mooi blijft en ook vele malen gespeeld kan worden zonder dat het gaat vervelen. Dit maakt het tegelijkertijd dus ook een duurzaam spel.

Wil je ook je stem uitbrengen? Dat kan via deze link!
Nieuwsgierig naar onze andere recensies van Speelgoed van het Jaar 2023 houdt dan deze tag in de gaten!

Footer5
Linda
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.