Skip to Content

Zorg voor je geliefden – een verzekering voor na je dood

De gemiddelde Nederlander houdt er geen rekening mee dat hij plotseling kan overlijden. Toch is dit wel iets om bij stil te staan, zeker als je een leven samen met iemand hebt opgebouwd. Als één van jullie plotseling wegvalt, staat de ander er ineens helemaal alleen voor. Omdat het al moeilijk genoeg is om alle ballen in je eentje in de lucht te houden, is het niet prettig als je je partner zich na jouw dood ook nog om de financiën moet bekommeren. Sluit daarom een overlijdensrisicoverzekering af. Hiermee zorg je voor je geliefden, zelfs na je dood.

overlijdensrisicoverzekering
Image by Katie Phillips from Pixabay

Overlijdensrisicoverzekering nader toegelicht

Eén van de vele verzekeringen die je als particulier af kunt sluiten, is een overlijdensrisicoverzekering (ORV). Omdat dit geen verplichte verzekering is, besteed je er misschien geen aandacht aan. Zonde, want het is handig om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Dankzij deze levensverzekering hoef jij je geen zorgen te maken als je plotseling overlijdt. Als jij je eigen leven verzekerd hebt, keert een verzekeraar een geldbedrag uit aan je partner. Dit bedrag wordt in één keer uitgekeerd. De hoogte van de uitkering hangt af van het bedrag waar je bij het afsluiten van de verzekering voor gekozen hebt.

Zorg voor je geliefden, nabestaanden, verdriet, overlijden

Zorg voor je geliefden

Sommige mensen denken dat het wettelijk vastligt waar de uitkering van een overlijdensrisicoverzekering voor gebruikt moet worden, maar dat is niet het geval. Degene die het geld ontvangt, bepaalt helemaal zelf waar hij of zij het aan uitgeeft. In de praktijk zien we alleen wel dat de uitkering vaak voor dezelfde zaken gebruikt wordt. Zo lossen mensen er bijvoorbeeld (een deel van) de hypotheek mee af. Mensen die een huis huren, zetten de uitkering soms opzij. Zij gebruiken het vervolgens om de huur van te betalen.

Ondanks dat de uitkering van een ORV vaak voor een woning gebruikt wordt, hoeft dit niet. Je kunt het geld bijvoorbeeld ook besteden aan kinderopvang. Door je kind(eren) vaker naar de opvang te brengen, kun jij meer werken. Hierdoor komt er meer geld binnen en wordt het makkelijker om rond te komen. Je kunt het geld bovendien besteden aan een (toekomstige) studie van je kind(eren).

nabestaanden financieel ontzorgen begrafenis uitvaartverzekering
Image by keesluising from Pixabay

Wat kost een overlijdensrisicoverzekering?

Net als voor iedere andere verzekering, draag je voor een overlijdensrisicoverzekering ook iedere maand premie af. Je bent vast benieuwd hoeveel deze verzekering je kost om goed voor je geliefden te zorgen, maar dit kunnen wij je helaas niet precies vertellen. De kosten van een ORV zijn voor iedereen anders. Dit komt doordat de premie afhangt van een aantal factoren. Zo betaal je een hogere premie als je op oudere leeftijd een overlijdensrisicoverzekering afsluit. Daarnaast speelt je gezondheid een rol, evenals het verzekerde bedrag en de looptijd van een ORV. Op de website van de meeste verzekeraars kun je de premie van een overlijdensrisicoverzekering berekenen, waardoor je een goed beeld krijgt van de kosten.

Sluit een ORV af en zorg voor je geliefden!

Heb je nog geen overlijdensrisicoverzekering? Sluit er dan alsnog eentje af en zorg voor je geliefden. Laat je vooral niet weerhouden door de prijs, want de premie valt in het niet met de financiële gevolgen van plotseling overlijden. Om een ORV af te sluiten, hoef je de deur niet uit. Je kunt dit namelijk online regelen. Nadat je alle stappen doorlopen hebt, sluit je direct een overlijdensrisicoverzekering af. Je bent niet direct verzekerd, want je moet nog een gezondheidsverklaring invullen. Pas als een verzekeraar hier akkoord op heeft gegeven, is je overlijdensrisicoverzekering actief.

Zorg voor je geliefden, nabestaanden, verdriet, overlijden

Lees ook deze blogs

Footer3
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.