Skip to Content

Nabestaanden financieel ontzorgen met een uitvaartverzekering

Met je gezin praten over een uitvaartverzekering is een gesprek dat meer mensen zouden moeten voeren. Maar dat is soms best lastig want het is een ongemakkelijk onderwerp. Niemand wil immers denken aan een tijd waarin hun ouders geen deel meer uitmaken van het leven van hun kinderen. Zoiets als de grootste angst van de meeste mensen die tot leven komt. Toch is het van belang om te gaan zitten en die belangrijke gesprekken te voeren nu het nog kan.  Zeker als het om de financiën gaat om je nabestaanden financieel te ontzorgen.

nabestaanden financieel ontzorgen
Foto door Pavel Danilyuk: via pexels

Nabestaanden financieel ontzorgen

De dood en alle rompslomp die daarbij komt kijken is geen gezellige stof, toegegeven. Bedenk wel: aan het einde van die dag is er niets erger dan een dierbare te verliezen. En dan niet weten hoe je de begrafeniskosten moet betalen om ze goed te begraven is een nog ergere scenario. Een uitvaart regelen doe je dus vooraf. En behalve de kosten, neemt een goede uitvaartmaatschappij te zijner tijd ook heel wat zorg van je schouders. Het is niet gek als je als jonge moeder dus steeds vaker gaat denken aan een uitvaartverzekering. Dit omdat het ook goed geregeld moet zijn voor de kinderen en eventuele andere familieleden. 

Waarom is een uitvaartverzekering zo belangrijk voor je gezin?

Wellicht ben je pas 42 jaar, maar je weet natuurlijk nooit wat de toekomst te bieden heeft. Een ongelukje zit immers in een kleine hoek. Op financieel gebied geeft het voor eventuele nabestaanden namelijk veel rust als ze niet hoeven op te draaien voor de kosten. Maar natuurlijk is je nabestaanden financieel ontzorgen niet het enige. Je zorgt er tevens voor dat je eigen wensen goed worden vastgelegd. Tegenwoordig kun je bij veel uitvaartverzekeraars een gesprek hierover aangaan. Zij maken dan een lijst met jouw wensen voor de begrafenis zodat deze ook vervuld worden. Dit kan uiteenlopen van de muziek keuze tot aan de locatie waar je begraven of gecremeerd wil worden.

Wat zou je kunnen verwachten van deze verzekering?

Gemiddeld gezien kost een normale begrafenis in Nederland tussen de €7000,- en €8000,-. Het afsluiten van deze uitvaartverzekering zorgt er niet alleen voor dat alles geregeld is, maar ook krijgt de familie die dit moet verzorgen niet opeens een flinke schuldenlast erbij. Bij het overlijden wordt er dan een bedrag uitgekeerd voor de begrafenis. Het is dus maar net de vraag hoe lang je verzekerd bent en hoe goed je je nabestaanden financieel ontzorgt. Van dit bedrag kun je vervolgens de uitvaart (gedeeltelijk) betalen. Vaak zit er een clausule aan verbonden dat het geld wat eventueel overblijft niet voor andere doeleinden gebruikt mag worden. Wil je dat wel dan moet je kiezen voor een overlijdensrisicoverzekering. Echter zit daar wel een groter prijskaartje aan afhankelijk van het bedrag waarvoor je verzekerd wil zijn.

nabestaanden financieel ontzorgen begrafenis uitvaartverzekering
Image by keesluising from Pixabay

Een paar tips voor het vergelijken van de uitvaartverzekering

Enkele tips voor de mensen die nog geen uitvaartverzekering hebben, want het kan best nog wel een zoektocht zijn. Je begint met het nadenken hoe jij de uitvaart geregeld wil hebben. Een begrafenis op een begraafplaats in de gemeente en een uitvaart in de kerk is vaak de goedkoopste optie. Echter zijn er ook mensen die aanvullende eisen hebben zoals bijvoorbeeld een diashow met foto’s. Ook hier zijn locaties voor, maar dan moet je wel even kijken wat het kost. Bij het afsluiten van de verzekering verzeker je jezelf voor een bepaald bedrag en dat moet je vooraf zien te bereken. Natuurlijk kan de prijs wat hoger worden door de inflatie, dus probeer altijd wat ruimte over te houden. 

Premie of koopsom om je nabestaanden financieel te ontzorgen

Ook moet je goed opletten of de premie ieder jaar hetzelfde blijft of dat deze duurder wordt naarmate je ouder wordt. Een goedkoop maandbedrag wil niet altijd zeggen dat het de goedkoopste optie is. Je zou ook kunnen kiezen voor een natura verzekering waarbij jouw begroting de leidraad is voor de hoogte van de premie. Echter moet je dan wel voor de grotere bedrijven kiezen, want de kleinere uitvaartverzorgers worden vaak maar deels betaald. Ook is er een belangrijke kanttekening. Zodra je vijfenzeventig jaar of ouder bent betaal je gewoon een koopsom. Er is dan geen mogelijkheid meer voor een vaste premie per maand. Bedenk dus goed dat je hier niet te lang mee wacht!

Blijf zo gezond mogelijk

Natuurlijk willen we uiteindelijk niet vaak aan de dood denken, en behalve nu de uitvaart goed regelen, en je nabestaanden financieel ontzorgen, kun je ook je best doen om zo gezond mogelijk te leven. Hopelijk om de hele boel zo lang mogelijk uit te stellen. Zo is het van groot belang om elke dag te bewegen, gezond te eten en goed te zorgen voor je darmen bijvoorbeeld. En tot slot, zo weinig mogelijk stress toelaten in je leven.  

Lees hier over erfrecht

Footer3
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.