Skip to Content

Verzekeringen – een overzicht van soorten in verschillende situaties

Het leven is niet statisch, maar voortdurend in beweging. Eigenlijk iedereen krijgt tijdens zijn of haar leven te maken met grote, ingrijpende veranderingen. Denk aan samenwonen, het stichten van een gezin en verhuizen. Vaak komt bij deze veranderingen een hoop regelwerk kijken. Zo zal je onder meer verzekeringen moeten aanvragen of opzeggen, of aanpassen. Om welke verzekeringen het gaat? Hieronder lees je er meer over.

verzekering samenwonen
Foto door Mikhail Nilov: via pexels

Samenwonen en verzekeringen

Ten eerste is als je gaat samenwonen een overlijdensrisicoverzekering afsluiten zeker aan te bevelen. Kom je te overlijden? Dan ontvangen je partner, kinderen of andere nabestaanden het bedrag dat je hebt verzekerd. Zo kunnen zij financieel verzorgd verder. Overlijdt er iemand, dan kan de partner het geld gebruiken voor de aflossing van de hypotheek of het betalen van de huur. Zo hoeven jullie niet te vrezen dat degene die achterblijft in financiële problemen komt. Sommige hypotheekverstrekkers stellen bij een hypotheekbedrag boven een bepaald percentage van de marktwaarde van de woning, het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering wel verplicht.

Verlaat je het ouderlijke nest, en ga je met je partner samenwonen? Dan krijg je daarnaast voor het eerst zelf te maken met woonverzekeringen. Bij een koopwoning zal je hypotheekverstrekker waarschijnlijk een woonhuisverzekering – ook wel opstalverzekering – verplichten. Dit dekt de schade aan de woning bij brand of storm bijvoorbeeld. Daarnaast is het – alhoewel niet verplicht – raadzaam een inboedelverzekering af te sluiten. Dit dekt schade aan of diefstal van je bezittingen in huis. Een inboedelverzekering is ook zeker een aanrader als je samen gaat wonen in een huurwoning. Ook de aansprakelijkheidsverzekering valt vaak onder de woonverzekeringen. Deze verzekering dekt schade die je per ongeluk aan anderen toebrengt. Toen je nog thuis woonde, viel je waarschijnlijk onder de verzekering van je ouders.

Wil je tot slot niet dat je partner zich zorgen hoeft te maken over de financiële kant van de afhandeling van je uitvaart en crematie of begrafenis als je komt te overlijden? Dan kun je een uitvaartverzekering overwegen.

verandering zorgverzekering
Pixabay

De komst van een kind en verzekeringen

Ook met een kind op komst is het goed om eens door je verzekeringen heen te lopen. Allereerst als je kijkt naar de zorgverzekering. Iedereen in Nederland dient een zorgverzekering te hebben. Kinderen dus ook. Goed nieuws: je hoeft er geen prijzige verzekering zelf voor af te sluiten. Je kunt je baby laten bijschrijven bij de zorgverzekering van jou of je partner. Tip: kies voor degene met het meest uitgebreide pakket.

Daarnaast zijn een paar eerder genoemde verzekeringen nóg harder nodig als je een kindje hebt.

Bijvoorbeeld als het gaat om de woonverzekeringen. Had je nog geen aansprakelijkheidsverzekering afgesloten toen je ging samenwonen? Met een kleintje is dat wel echt een must. De kans dat kinderen schade toebrengen aan andermans eigendom is nu eenmaal wat groter. Net zoals de kans dat er thuis iets sneuvelt, dus sluit nu ook echt een inboedelverzekering af als je die nog niet had.

Had je nog geen overlijdensrisicoverzekering eerder afgesloten? Dan is dat ook bij de komst van een kind nog meer een must. Zo geef je niet alleen je partner financieel rust als je vroegtijdig komt te overlijden, maar ook je kind. Een overlijdensrisicoverzekering kan overigens ook voor andere dingen bedoeld zijn. Denk aan het bekostigen van de studie van je kind bijvoorbeeld.

Verhuizen stress top 10
Foto door Artem Podrez: via pexels

Verhuizen – wat moet je regelen?

Tenslotte vraagt ook een verhuizing om de nodige aanpassingen in je verzekeringen. Zo moet je bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek, waarschijnlijk ook een nieuwe opstal- en overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Verhuis je je huidige inboedel grotendeels mee, dan hoef je hier weinig aan te veranderen. Ook de aansprakelijkheidsverzekering kan gewoon gelijk blijven.

Samenvattend

Ok, dat waren een hoop soorten verzekeringen dus even een kleine samenvatting:

Bij het samenwonen is het aanbevolen om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten om financiële zekerheid te bieden aan je partner of nabestaanden bij jouw overlijden. Woonverzekeringen, zoals een opstal- en inboedelverzekering, zijn belangrijk bij samenwonen, en sommige hypotheekverstrekkers vereisen een overlijdensrisicoverzekering bij hogere hypotheekbedragen.

Bij het krijgen van een kind is het bijschrijven van de baby op een bestaande zorgverzekering essentieel, en het upgraden van woonverzekeringen zoals aansprakelijkheids- en inboedelverzekeringen wordt aangeraden.

Verhuizen kan leiden tot aanpassingen in hypotheekgerelateerde verzekeringen, terwijl bestaande inboedel- en aansprakelijkheidsverzekeringen meestal van kracht blijven.

Het regelen van verzekeringen is vaak niet het meest leuke klusje, maar kan wel veel problemen voorkomen. Doen dus!

Footer3
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.