Skip to Content

Eerste hulp aan kinderen: een cruciale rol als ouder

Als ouder ben je de eerste verdedigingslinie bij ongelukken. Het is van vitaal belang dat je weet hoe je eerste hulp moet verlenen in gevaarlijke situaties. Je kennis kan het verschil maken tussen leven en dood. Ik vertel je alles over waarom het belangrijk is om eerste hulp te kunnen geven aan kinderen en welke veelvoorkomende eerste hulp handelingen je moet kennen.

ehbo kit

Waarom eerste hulp aan kinderen cruciaal is

Kinderen zijn nieuwsgierig en onbevangen, waardoor ze vaak in potentieel gevaarlijke situaties terechtkomen. Als ouder ben jij hun beschermengel en het is jouw verantwoordelijkheid om te weten wat je moet doen als er iets misgaat. Een snelle en adequaat toegepaste eerste hulp kan de ernst van een verwonding verminderen, complicaties voorkomen en soms zelfs levens redden.

Situaties waarin eerste hulp nodig is

Er zijn talloze situaties waarin je als ouder eerste hulp moet kunnen verlenen aan je kind. Enkele voorbeelden zijn:

 1. Verwondingen zoals snijwonden, schaafwonden en brandwonden.
 2. Verstikking of verslikking in voedsel of kleine voorwerpen.
 3. Vergiftiging door het inslikken van giftige stoffen.
 4. Koortsstuipen bij jonge kinderen.
 5. Allergische reacties die kunnen leiden tot ademhalingsproblemen.
eerste hulp aan kinderen

Meest voorkomende eerste hulp handelingen

 1. Bij Wonden: Reinig de wond met water en bedek deze met een steriel verband. Bij ernstige bloedingen, druk direct op de wond en bel 112.
 2. Bij Brandwonden: Spoel de brandwond met lauw stromend water gedurende ten minste 10 minuten. Dek de wond daarna af met een schoon, droog verband.
 3. Bij Verstikking: Pas de Heimlich-greep toe bij oudere kinderen of rugslagen bij baby’s en bel onmiddellijk medische hulp.
 4. Bij Vergiftiging: Bel direct het nationale vergiftigingscentrum en volg hun instructies op.
 5. Bij Koortsstuipen: Blijf kalm, leg het kind op een zachte ondergrond en bel een ambulance.
 6. Bij Allergische Reacties: Bel meteen 112 en geef indien mogelijk een epinefrine-injectie (EpiPen) volgens de instructies van de telefoniste.

Voorbereid zijn is essentieel

Zorg ervoor dat je altijd een EHBO-kit bij de hand hebt en dat je weet hoe je deze moet gebruiken. Volg een EHBO-cursus specifiek gericht op kinderen, zodat je zelfverzekerd en adequaat kunt handelen in noodsituaties. Oefen ook regelmatig met je partner en oudere kinderen, zodat zij ook weten wat te doen als jij er niet bent.
Toen ik gastouder was volgde ik altijd een EHAK training. Sinds vorig jaar is dat een BHV cursus op mijn werk. Altijd laat ik thuis weer even zien hoe het ook al weer zat met de stabiele zijligging en reanimeren.

eerste hulp aan kinderen

Wanneer professionele hulp zoeken?

Hoewel eerste hulp door ouders cruciaal is, zijn er momenten waarop professionele medische hulp absoluut noodzakelijk is. Bel onmiddellijk een ambulance als:

 • Het kind stopt met ademen.
 • Er sprake is van ernstige bloeding die niet stopt na het aanbrengen van druk.
 • Het kind bewusteloos is geworden na een val of ander ongeval.
 • Het kind mogelijk een giftige stof heeft ingeslikt.

Eerste hulp aan kinderen

Als ouder ben jij de eerste lijn van verdediging bij ongelukken die je kind kunnen overkomen. Het is van levensbelang dat je weet hoe je eerste hulp moet verlenen in gevaarlijke situaties. Door voorbereid te zijn en de juiste kennis te hebben, kun je snel en adequaat reageren, waardoor je het risico op ernstige complicaties verkleint en het welzijn van je kind beschermt. Investeer in jezelf en in de veiligheid van je gezin door een EHBO-cursus te volgen en altijd een EHBO-kit bij de hand te hebben. Jouw paraatheid en kennis kunnen het verschil maken wanneer elke seconde telt.

Handige producten eerste hulp aan kinderen

Lees ook deze blogs

Footer1
ellen
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.