Skip to Content

Je kind goed voorbereiden op een ziekenhuisbezoek.

Helaas hebben we niet allemaal 100% gezonde kinderen. Sommige kinderen worden geboren in het ziekenhuis en komen er daarna jarenlang niet meer. Onze dochter kwam al vrij snel weer in het ziekenhuis om haar traanbuisjes door te prikken, en daarna bij de oogarts omdat ze een bril moest en een lui oog had. Voor haar bril moet ze nu jaarlijks voor controle. Sinds een paar maanden heeft ze echter andere gezondheidsklachten ontwikkeld. Inmiddels zijn we weer wat ziekenhuisbezoeken verder en heeft ze de diagnose inspanningsastma gekregen. Maar hoe kun je je kind goed voorbereiden op een ziekenhuisbezoek?

kind voorbereiden ziekenhuisbezoek

Je kind goed voorbereiden op een ziekenhuisbezoek

Een ziekenhuisbezoek kan een beangstigende ervaring zijn voor kinderen. Het kan veel onzekerheid en angst met zich meebrengen. Als ouder wil je ervoor zorgen dat je kind goed voorbereid en gerustgesteld wordt voor het bezoek aan het ziekenhuis. In dit artikel zullen we enkele praktische tips en suggesties delen om je kind te helpen zich voor te bereiden op een ziekenhuisbezoek.

Leg de situatie goed uit

Neem de tijd om je kind op een rustige en begrijpelijke manier uit te leggen waarom het ziekenhuisbezoek nodig is. Gebruik eenvoudige taal en beantwoord eventuele vragen die je kind heeft. Moedig je kind aan om vragen te stellen over het ziekenhuisbezoek. Help hen om vragen op te schrijven die ze aan de dokter kunnen stellen. Misschien durven ze die zelf te stellen, en misschien niet. Dat geeft niks ze hebben jou immers bij zich! Je kind voorbereiden op het ziekenhuis bezoek is een proces van samen doen.

Benadruk de positieve kanten van het ziekenhuisbezoek, zoals de zorg en hulp die ze zullen krijgen om beter te worden. Bloed prikken voel je eigenlijk niets van, een vaccinatie doet meer pijn aldus dochterlief. Als je kind bang is voor naalden, probeer dan strategieën zoals afleidingstechnieken, ontspanningsoefeningen of het gebruik van een verdovende crème om pijn te verminderen.

Benadruk ook dat de dokters, zusters en verplegers jarenlang gestudeerd hebben en zijn gespecialiseerd in jonge kinderen omdat ze je beter willen maken.

Leg uit wat de verschillende onderzoeken of behandelingen inhouden, zonder te veel medische details te geven. Vertel welke stappen er genomen zullen worden. In mijn ervaring krijgen wij bij de afspraken altijd duidelijke informatie met wat er gaat gebeuren. Bekijk eventueel samen met je kind de website van het ziekenhuis. Laat ze de foto’s van de kinderafdeling zien en lees eventuele informatie over het bezoek.

rollenspel ziekenhuis bezoek van je kind voorbereiden
Foto door Amina Filkins: via pexels

Een rollenspel om je kind goed voor te bereiden op een ziekenhuisbezoek

Als het mogelijk is, plan dan een bezoek aan het ziekenhuis voordat het echte bezoek plaatsvindt. Dit kan je kind helpen om de omgeving te verkennen en zich vertrouwder te voelen. Zeker als je kind bijvoorbeeld kort of langdurig opgenomen moet gaan worden kan dit geruststellend zijn.

Maak gebruik van boeken, video’s of tekeningen om je kind een idee te geven van wat er in het ziekenhuis zal gebeuren. Dit kan helpen om de angst te verminderen.

Hierna kun je eventueel een rollenspel spelen. Laat je kind de dokter of verpleegkundige zijn en jij de patiënt. Dit helpt bij het creëren van vertrouwdheid en vermindert angst.

Kijk hier voor handige prentenboeken over ziekenhuis* En bij een rollenspel hoort natuurlijk ook verkleedkleding* en speelgoed* in het thema.

Lees ook deze blog over thema ziek zijn.

thema ziek zijn

Moet je kind kort of lang naar het ziekenhuis?

Voor sommige bezoeken zoals bloed prikken of een controle afspraak zal het ziekenhuisbezoek van je kind niet lang duren. Maar soms moeten er allerlei onderzoeken worden gedaan of moet je kind zelfs een nachtje of langer blijven. Maak samen met je kind een checklist van wat ze moeten meenemen naar het ziekenhuis, zoals knuffels, boeken of favoriete speeltjes. Houd er rekening mee dat ziekenhuisbezoeken onvoorspelbaar kunnen zijn en dat er mogelijk wachttijden zijn. Blijf geduldig en probeer je kind bezig te houden. Doe een keer niet moeilijk over schermtijd en geef ze wat ze nodig hebben als afleiding en ontspanning.

Het is voor veel kinderen al gewoon fijn dat je er bent. Dat ze bij je kunnen kruipen voor een knuffel of even de hand kunnen vasthouden. Stel je kind gerust, biedt troost en een luisterend oor.

Geef je kind complimenten en beloningen voor hun moed en geduld tijdens het ziekenhuisbezoek. Dit zal hun zelfvertrouwen vergroten en hen aanmoedigen om zich dapper te gedragen.

Tips voor een goede voorbereiding voor het ziekenhuisbezoek van je kind

  • Zoek contact met andere ouders wiens kinderen ook ziekenhuisbezoeken hebben gehad. Bespreek ervaringen en tips om elkaar te ondersteunen.
  • Kleed je kind in comfortabele kleding die gemakkelijk aan en uit te trekken is. Dit maakt het gemakkelijker voor medisch personeel om onderzoeken uit te voeren. Maar ook voor je kind om zelfstandig zichzelf uit te kleden. Lekker een joggingbroek en schoenen met klittenband.
  • Zorg ervoor dat je alle benodigde medische documenten, verzekeringsinformatie en identiteitsbewijzen bij de hand hebt tijdens het ziekenhuisbezoek. Sommige ziekenhuizen hebben speciale ziekenhuispasjes.
  • Ziekenhuisbezoeken kunnen lang duren, dus zorg ervoor dat je gezonde snacks en water meeneemt om je kind energie te geven en honger te voorkomen.
kind voorbereiden ziekenhuisbezoek
Image by David Mark from Pixabay

Succes tijdens het ziekenhuisbezoek met je kind

Het is normaal dat zowel jij als je kind zich angstig voelen voor een ziekenhuisbezoek, maar met goede voorbereiding en ondersteuning kun je de ervaring minder stressvol maken. Blijf communiceren met je kind, bied geruststelling en wees een bron van steun tijdens het hele proces. Onthoud dat elk kind anders reageert, dus pas de tips aan op de behoeften en het temperament van je eigen kind. Met de juiste aanpak kun je je kind helpen om met vertrouwen en veerkracht het ziekenhuisbezoek tegemoet te gaan.

Mocht je dit lezen omdat je kindje ziek is wens ik jullie heel veel sterkte, beterschap en een voorspoedig herstel! Ik hoop dat je wat aan deze tips om je kind goed voorbereiden op een ziekenhuisbezoek hebt gehad.

Footer1
ellen
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.