Hoe waardevol is het geven van complimenten? – Nationale Complimenten dag

Ieder jaar is het op 1 maart Nationale Complimenten Dag. Moet daar echt speciaal een dag voor zijn, zal je misschien denken? Maar toch is het goed om er extra aandacht aan te besteden. Want voor iedereen, groot en klein, is het krijgen van een compliment ontzettend belangrijk. Voor je humeur, zelfvertrouwen en zelfbeeld. Maar wist je dat ook het geven van complimenten heel goed is voor je? Want het draagt bij aan je geluksgevoel als je iemand blij maakt. En het voorbeeld dat jij geeft, kan zomaar door anderen worden overgenomen. Dus complimenteer niet alleen op Nationale Complimenten Dag, maar ook de rest van het jaar!

Een kennismaking die begint met een compliment is goed op weg om te evolueren naar een echte vriendschapOscar Wilde

Complimenten geven
Afbeelding van Carlos Pereyra via Pixabay

Zelfvertrouwen

Wat kan het toch fijn zijn als iemand zegt dat je er leuk uitziet. Of dat je lekker hebt gekookt. Als je ergens je best voor hebt gedaan en het wordt gewaardeerd. Dat geeft je zelfvertrouwen! Maar het is ook fijn als iemand zomaar zegt dat ze blij met je zijn. Zonder prestatie vooraf. Gewoon om wie je bent. En eerlijk is eerlijk, dat vergeten we eigenlijk vaak om te zeggen. Zowel in onze persoonlijke relaties, als ook in bijvoorbeeld werkrelaties. Want gebrek aan waardering of erkenning is een belangrijke reden om van baan of partner te willen veranderen.

De diepst menselijke emotionele behoefte is de behoefte om gewaardeerd te worden

William James (Amerikaanse psycholoog, 1842 -1910)

Behalve voor volwassenen is het krijgen van complimenten ook voor kinderen heel belangrijk. Het draagt in grote mate bij aan het ontwikkelen van zelfvertrouwen en een positief zelfbeeld. En dankzij een positief zelfbeeld ervaren kinderen minder faalangst bij nieuwe of spannende dingen. Onlangs schreven we in de blog over faalangst al hoe belangrijk het is om kinderen complimenten te geven. En dan bij voorkeur vooral voor hun inzet. Want het draait niet alleen om het resultaat, maar vooral ook om je best doen.

Complimenten geven
Afbeelding van Svklimkin via Pixabay

Complimenten geven in de opvoeding

Opvoeden draait vaak om begrenzen, waarschuwen of bijsturen. Het lijkt in ieder geval wel eens of je daar de hele dag mee bezig bent. Denk aan die rommelige kamers, spullen die kwijt raken, te veel schermtijd, slecht luisteren. Al dat gemopper is over het algemeen niet zo goed voor de sfeer. Ook aandacht hebben voor de dingen die je kind goed doet, is dus heel waardevol. Want dan voelt een kind zich gezien en gewaardeerd. Complimenten kun je geven als ze iets voor het eerst zelfstandig doen, maar ook gewoon als ze goed rustig hebben gespeeld. En het voordeel is ook dat ze dit gedrag dan waarschijnlijk vaker laten zien.

Zeker bij pubers is het wel eens zoeken naar een gelegenheid voor een compliment. Een beetje humor kan ook een positieve ijsbreker zijn. Wat fijn dat deze sok bijna in de wasmand ligt! Wat goed dat dit hoekje van je kamer is opgeruimd. Overigens hoeft een compliment niet altijd verbaal. Je kunt een kind ook een high-five, boks, aai over het hoofd of snelle knuffel geven. Dit zijn ook hele goede manieren om even je waardering te laten blijken.

Meer tips om complimenten te geven op een goede manier

  • Overdrijf het niet. Complimenten verliezen ook een beetje hun kracht als je dagelijks hetzelfde zegt. En ieder kunstwerk van je kind de hemel in prijzen is niet nodig.
  • Wees realistisch. Soms lukt iets nou eenmaal niet zo goed. Of dan kan een kind echt (nog) niet zo heel goed voetballen of tekenen. Kinderen worden er ook weerbaar van als ze weten dat ze niet overal even goed in zijn.
  • Maak het ook concreet en specifiek. Waarom is iemand een goede vriend of werknemer? Welk gedrag of karakterkenmerk maakt je trots op je kind?
  • Spreek vanuit jezelf, in de ik-vorm. Dan geef je echt je persoonlijke en gemeende waardering.
  • Vind je het lastig om een compliment verbaal te geven, overweeg dan een cadeau of kaartje met een geschreven tekst.
handen hart
Afbeelding van Photomix via Pixabay

Complimenten geven in de klas

Het geven van complimenten is natuurlijk ook heel belangrijk voor een goede sfeer in de klas. En om bij te dragen aan het zelfvertrouwen van leerlingen. Want naast cijfers en cognitieve vaardigheden, is het bij uitstek op school heel belangrijk dat kinderen ook voor andere vaardigheden gecomplimenteerd worden. Bijvoorbeeld voor het goed kunnen knutselen, voor een goede luisterhouding of hun sociale gedrag. Maar niet alleen vanuit de leerkracht naar de leerlingen is dat belangrijk. Ook onderling is het voor kinderen waardevol om complimenten te leren geven en ontvangen.

Een leuk idee is te vinden op de site van Juffrouw Femke. Geef een complimentenles! Er is ook een te downloaden presentatie om samen met de klas mee aan de slag te gaan.

Complimenten geven is leuk. Zowel voor de ontvanger als voor de gever. Toch kan het soms ook ongemakkelijk aanvoelen om een compliment te geven. Als je in de klas regelmatig aandacht besteedt aan het geven en ontvangen van complimenten, verdwijnt dat ongemakkelijke gevoel en zal het de positieve groepssfeer alleen maar bevorderen.

Website Juffrouw Femke

Nationale Complimenten Dag

Ieder jaar op 1 maart vindt dus de Nationale Complimenten Dag plaats. Een speciale dag om wat meer bewustzijn te creëren voor het belang van complimenten geven. Want een oprecht compliment betekent dat iemand als mens gezien en gewaardeerd wordt. Op de site vindt je onder andere tips voor het geven van goede complimenten. Je kunt er ook een compliment voor iemand achterlaten!

Zelfs in het buitenland vindt dit initiatief navolging, en de dag wordt nu ook internationaal gevierd als World Compliment Day. Wereldwijd een positieve en dankbare dag!

Overigens is het ontvangen van complimenten ook best een uitdaging. En kan het soms uit de hand lopen met het geven van complimenten:

Handige linkjes

Hier een paar handige producten die je kunt gebruiken thuis of in de klas om complimenten te geven aan elkaar!

Lees ook deze blogs

Footer1
Lianne
Delen is enorm lief

Lianne

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.