Skip to Content

Nationale breindag 2024 Voor een betere mentale gezondheid.

Waarom Nationale Breindag? Eén op de vijf Nederlanders krijgt in zijn of haar leven te maken met een depressie en méér dan 50% van de Nederlanders heeft te maken met burn-outklachten. Ruim 62% van de Nederlanders slaapt slecht en 85% van de millennials voelt zich op dit moment depressief. Ook steeds meer kinderen ervaren soortgelijke klachten. Het is tijd voor verandering. Daarom heeft Brain Balance expert Charlotte Labee 20 maart uitgeroepen tot ‘Nationale Breindag‘. Meer informatie hierover in deze blog. De interviews zijn terug te zien en te beluisteren op het instagram-account van Charlotte Labee.

De nationale breindag op 20 maart is door Charlotte Labee in het leven groepen. Een oproep voor meer bewustwording van onze mentale disbalans

De noodklok: Nationale breindag

Charlotte Labee is bekend van het Golden Growth model. Inmiddels is de eerste lichting Brain Balance coaches van start. Charlotte Labee constateert dat het slecht gesteld is met onze mentale gezondheid. Steeds vaker raken mensen in een depressie of een burn-out. Dit wordt veroorzaakt door een disbalans van ons brein. Charlotte Labee luidt de noodklok en roept daarom 20 maart uit tot ‘Nationale Breindag’, de dag waarop het belang van meer kennis over het brein centraal staat. “Door de bewustwording en kennis van het brein te vergroten kunnen we bewust aan de slag gaan met onze levensstijl.”

Charlotte Labee

“Laten we met z’n allen zorgen voor verandering, het is nu harder dan ooit nodig onze mentale gezondheid te verbeteren. En dat kunnen we doen door breinkennis te verspreiden en goed voor onze hersenen te zorgen, waardoor mentale ziektebeelden, disbalans, stress en ongezondheid verminderen.”

Charlotte Labee

Nationale breindag: Bewustwording mentale disbalans

Wanneer je weet hoe je goed voor je brein kunt zorgen kan je mentale disbalans voorkomen.Door de Nationale Breindag te organiseren wil Charlotte Labee zoveel mogelijk mensen hiervan bewust maken. Door de bewustwording en kennis van het brein te vergroten, kunnen we bewust aan de slag gaan met onze levensstijl. Bij volwassenen én kinderen. Op 20 maart 2022 heeft Charlotte Labee gesprekken gevoerd met experts, sprekers en Bekende Nederlanders. Ik heb 3 van de sessies live gevolgd.

De nationale breindag op 20 maart is door Charlotte Labee in het leven groepen. Een oproep voor meer bewustwording van onze mentale disbalans

Sessies Nationale Breindag

Ik heb drie van de sessies live gevolgd. Met Ellemieke Vermolen (wat doet tegenslag met je) Job van der Hurk (Het kinderbrein) en Richard de Leth (invloed van levensstijl op je mentale gezondheid). Iedere sessie is een half uurtje. Het gaat niet alleen abstract over het onderwerp, maar er worden ook tips gegeven. Bovendien zijn het ook persoonlijke verhalen.

Job van der Hurk – neurowetenschapper – Het Kinderbrein

Tijdens de Nationale breindag vertelt Job van der Hurk bijvoorbeeld dat hij zelf last heeft van depressies. Belangrijkste boodschap is dat we ons niet continu moeten focussen op de toekomst, maar op het heden. We richten ons op ons hoofd omdat we bang zijn voor ons gevoel. Het is juist belangrijk om aandacht te geven aan dat gevoel. Wat voor mij nieuw was om te horen is dat Job van de Hurk aangaf dat uit onderzoek weliswaar blijkt dat jonge kinderen stress ervaren. Tegelijkertijd weten we niet of dat vroeger ook niet was. Dat is namelijk destijds niet onderzocht. Hij pleit ervoor dat er meer aandacht zou moeten zijn voor het gevoel op school. Meer denken over denken.

Job van der Hurk neurowetenschapper

Het denken over ‘wat zit ik hier nu eigenlijk te doen? ‘is al onderdeel van meditatie. Ons geluk zoeken we in de toekomst, terwijl het gaat om het hier en nu.

Job van der Hurk, neurowetenschapper

Richard de Leth – oprichter OERsterk – de invloed van levensstijl op je mentale gezondheid

Dat wordt, tijdens de sessie op deze Nationale Breindag, ook aangegeven door Richard de Leth. Gezond leven betekent je richten op vandaag. We hebben allemaal unieke kwaliteiten die we toe kunnen voegen aan het grotere geheel dat de wereld is. De slechte boodschap die hij brengt is dat uit onderzoek blijkt dat de moderne mens letterlijk dommer wordt. Dit komt door: te weinig omega 3, teveel suiker, en te weinig beweging.

De nationale breindag op 20 maart is door Charlotte Labee in het leven groepen. Een oproep voor meer bewustwording van onze mentale disbalans

Duurzaam geluk is een uur in de stad op een bankje, zonder schermpje

Richard de Leth, oprichter OERsterk

Ellemieke Vermolen – schrijfster en presentatrice – Wat doet tegenslag met je

Ellemieke Vermolen geeft tijdens deze Nationale Breindag veel praktische tips vanuit haar persoonlijke verhaal, waarbij ze ook het belang van gezonde voeding aangeeft, ook voor haar kinderen:

  • Vertrouw erop dat het goedkomt, loslaten (ook met betrekking tot kinderen);
  • Aandacht voor jezelf, mediteren, de natuur in;
  • Bewust worden van je ademhaling, dan ga je naar het hier en nu;
  • Positieve gedachten helpen: “if live gives you lemons, make lemonade”;
  • Grijp niet naar slechte voeding op een ‘off-day’.
De nationale breindag op 20 maart is door Charlotte Labee in het leven groepen. Een oproep voor meer bewustwording van onze mentale disbalans

Tot slot

De sessies van de Nationale Breindag zijn nog te zien en te beluisteren via de instagram account van Charlotte Labee.

Lees ook deze blogs:

Footer1
Elles
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.