Wat zijn de belangrijkste voordelen van hardlopen?

Even je verstand op nul en gaan! Hardlopen is voor sommigen een enorme opgave maar voor anderen de optimale ontspanning. De drukte van de dag van je af laten glijden. Je hoofd leegmaken en je uithoudingsvermogen vergroten. En dat ook nog eens in de frisse buitenlucht. Genoeg voordelen dus op te noemen van hardlopen! We zetten ze onder elkaar in een overzicht, met wat handige kledingtips. Dus voor de drukke moeders, lees zeker verder!

Voordelen hardlopen pexels-philip-ackermann
Philip Ackermann via Pexels

Voordeel hardlopen: inspanning én ontspanning

We staan tegenwoordig constant aan. Als moeder ben je vaak nodig. Als werknemer wil je je beste beentje voorzetten. Je wilt het thuis een beetje op orde houden, en misschien is er ook nog een ouder of partner die wat aandacht nodig heeft. Het komt vaak terug in alle zelfhulpboeken en artikelen: zorg voor voldoende me-time! Belangrijk om het vol te houden.

En sporten is natuurlijk bij uitstek een geschikte vorm van me-time. De combinatie van ontspanning terwijl je inspanning levert. Van yoga tot voetbal, de mogelijkheden zijn eindeloos. Een goedkope en laagdrempelige manier van bewegen is natuurlijk hardlopen. Alleen of in groepsverband, 1 km of 25 km. Waar je zin in hebt. Wist je dat hardlopen er bijvoorbeeld voor zorgt dat je beter slaapt en een beter geheugen hebt? Veel voordelen dus, en misschien trekt het je ook over de streep om ook te gaan hardlopen!

Vermoeide en rusteloze benen

In ieder geval kan hardlopen dé oplossing zijn als je last hebt van rusteloze benen bijvoorbeeld. Doordat we tegenwoordig lang achter elkaar zitten, kan de doorbloeding in je benen minder goed zijn. Maar ook juist bij beroepen waarbij iemand veel staat, zoals verpleegkundigen, hebben de benen het zwaar te verduren. Compressiekousen kunnen dan een oplossing zijn, ter ondersteuning en comfort. Maar zorg ook voor voldoende beweging natuurlijk. Van wandelen, zacht joggen tot hardlopen, dit kan vele voordelen hebben voor je gezondheid!

Voordelen hardlopen pexels-daniel-reche
Daniel Reche via Pexels

Tien voordelen van hardlopen

Wat zijn dan een aantal belangrijke voordelen van hardlopen? We zetten ze op een rijtje:

  • Hardlopen maakt je gelukkiger. De stofjes die vrijkomen (zoals endorfinen) geven je een gelukzalig gevoel. Door hardlopen vermindert je stressniveau en gemoedstoestand. Ook belangrijk: een prestatie leveren zorgt voor een boost in je zelfvertrouwen!
  • Het helpt om slanker te worden. Dankzij hardlopen kunnen er een heleboel corona-calorieën verbrand worden!
  • Het is goed voor hart en vaten. Eén van belangrijkere voordelen van hardlopen, en natuurlijk alle sportieve activiteiten. Uit onderzoek is gebleken dat hardlopers een 30% lagere kans hebben om te overlijden aan een hartaandoening.
  • Versterken van gewrichten en botten. Door hardlopen neemt de botmassa toe, en het verkleint de kans op gewrichtsaandoeningen.
  • Het is goed voor je hersenen. Wist je dat hardlopen zorgt voor een beter denkvermogen en geheugen? Dit heeft te maken met de productie van enzymen en de invloed op celniveau. Dus het vertraagt het verouderingsproces. Ook een belangrijk voordeel van hardlopen!
  • Je slaap er beter door. In de eerste plaats natuurlijk doordat je beweegt en vermoeid raakt. Maar ook door het verminderen van stress en het vrijmaken van endorfine, verbetert de slaapkwaliteit. Daarbij ben je natuurlijk ook buiten actief in de natuur. En dit heeft ook een grote invloed op de slaapkwaliteit.
  • Je uithoudingsvermogen verbetert. Een sprintje trekken achter een opstandige tweejarige aan, meerdere keren per dag de trap op en neer als je bezig bent met het huishouden? Geen probleem als je regelmatig hardloopt. Je conditie en uithoudingsvermogen verbeteren enorm!

Goedkoop en makkelijk

  • Hardlopen is een goedkope vorm van sport. Je hoeft geen lidmaatschap of abonnement af te sluiten. Tenzij je natuurlijk onder begeleiding wilt hardlopen of in groepsverband vanuit een atletiekvereniging. Maar verder komt er in principe geen sportschool bij kijken! Je kunt het overal doen en je ziet ook nog wat van de natuur. Het voordeel van hardlopen is ook nog eens dat je kunt variëren met de routes!
  • Beginnen is laagdrempelig. Geen vaste tijden die in je agenda moeten passen of een cursus ter voorbereiding. Je kunt binnen 1 minuut de deur uit gaan. Goede schoenen en kleding zijn natuurlijk wel handig. Maar voor beginners volstaat reguliere sportkleding. Mocht je het naar een volgend niveau willen tillen, dan kun je natuurlijk je assortiment uitbreiden. Met officiële hardloopschoenen en een flitsend tenue. Of je kunt met speciale compressiekousen hardlopen. Ideaal voor het verminderen van blaren en zweetvoeten.
  • En tot slot dus niet geheel onbelangrijk: je hebt gratis en voor niks me-time. Geen dingen die moeten of gezinsleden die je hulp nodig hebben. Een voordeel van hardlopen én alle andere sporten. Het houdt je in balans, het vergroot je veerkracht en energie.
Voordelen hardlopen Sockwell
Afbeelding Sockwell

Hardloopschoenen uit de kast

Na een beetje een blèh-winter, wordt het tijd om de hardloopschoenen weer uit de kast te halen. Zeker met alle ellende in de wereld, is het heel fijn om je hoofd even te kunnen leegmaken. En na het lezen van al deze voordelen van hardlopen is het helemaal duidelijk toch waarom het goed voor je is? Ook al kan de drempel om weer te beginnen toch aardig hoog zijn. En zal je je tijdens het lopen nog wel eens afvragen waarom je er toch aan bent begonnen.

Zorg dan in ieder geval voor goede materialen en stel ook niet te hoge eisen aan jezelf. Maar in ieder geval: tijd voor een frisse neus, gezond lichaam en sterke geest!

sportschoenen
Footer3
Lianne
Delen is enorm lief

Lianne

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.