Skip to Content

Superkrachten voor je hoofd de game – een leerzaam spel

Ben je klaar om de superkrachten voor je hoofd te trainen met de game? Door dit spel ontdek je de skills waar je gelukkig van wordt. Door het verzamelen van kaarten en het uitvoeren van vette challenges kun je op een hele leuke manier werken aan hele belangrijke vaardigheden. Dit spel is bekend van de megabestseller Superkrachten voor je hoofd doeboek. Een spelvariant van dit geweldige doeboek kon echt niet achterblijven. Aangezien mijn dochters best wat superkrachten voor hun hoofd konden gebruiken zijn we dit gauw gaan uitproberen!

Superkrachten voor je hoofd

Wat zijn superkrachten voor je hoofd?

In het spel Superkrachten voor je hoofd staan 10 superkrachten centraal ( en ik ken ze uit mijn hoofd, want dat was één van de challenges uit het spel):

 • Nutteloze boosheid
 • Verrassende angsten
 • Tips om ongelukkig te worden
 • Saboterende gedachten
 • Helpende gedachten
 • Superkrachtige vriendelijkheid
 • Superkrachtig verdriet
 • Tips om je dromen waar te maken
 • Schaamtevolle momenten
 • Tips om gelukkig te worden
Superkrachten op een rij

Tips om ongelukkig te worden, nutteloze boosheid en schaamtevolle momenten een superkracht? Ja echt! Want wist je dat praten over die ene keer dat je een scheet liet in de lift best op kan luchten (ja… zowel de scheet als erover praten) en dat je van zoveel en zo vaak mogelijk klagen ongelukkig wordt best een leerzaam weetje is?

Zoals je ziet, op een luchtige manier worden in Superkrachten voor je hoofd – de game leerzame lessen meegegeven voor de rest van je leven. Dit is ook de reden dat het voor jong tot oud geschikt is!

Een soort kwartetspel – maar dan leuker

Laat ik beginnen met uitleggen hoe Superkrachten voor je hoofd de game gespeeld moet worden. Volgens mijn dochter van 9 is dit de kortste uitleg: “Het is kwartet, maar dan leuker”. Nou…klaar met deze review zou je zeggen.

Toch zal ik iets verder ingaan op de regels. Want het leuke is dat niet alleen de inhoud van de kaarten zorgen voor leerzame momenten, maar het spel zelf ook. In de basis is het inderdaad een kwartetspel. Je moet zorgen voor zoveel mogelijk kwartetten van de superkrachten. Het eerste verschil begint al met het begin van je beurt. Want je moet direct een kaart pakken, in plaats van als je een kaart gevraagd hebt die de ander niet heeft. Dat was even wennen! We zitten aardig in de kwartetregels merken we al snel.

Het kwartetten heeft iets meer uitdagingen in Superkrachten voor je hoofd, want:

 • Er zijn jokers in het spel. Hiermee kun je ervoor zorgen dat je een gevraagde kaart niet hoeft af te geven of dat je nog een extra kaart mag vragen.
 • Na (bijna) elk kwartet doe je een challenge. In die challenge oefen je een superkracht. Ik vertel er zo meer over.
 • Je mag je eigen kaart vragen (geen idee of dat bij kwartet ook mag, maar hiermee creëer je verwarring bij de tegenstander).
 • Je oefent direct de superkrachten. Zo moet je soms kaarten weggeven (en probeer je saboterende gedachtes daarover te vermijden) en leer je complimenten geven en om hulp te vragen tijdens de challenges.

Alle kwartetten verdeeld? Tellen maar! De winnaar… die krijgt de eindprijs!

Challenges in Superkrachten voor je hoofd

Voordat ik meer vertel over de eindprijzen bij Superkrachten voor je hoofd de game ga ik eerst nog even in op de challenges. Zoals ik al zei, na (bijna) elk kwartet doet de kwarteteigenaar een challenge. Meestal moeten alle spelers hieraan meedoen. Een paar voorbeelden (de challenges staan uitgebreider uitgelegd op de kaartjes dan hier weergegeven):

 • Geef een oprecht compliment aan een andere speler. Dit moet een compliment zijn over wat de ander goed kan. Maak het extra leuk door het compliment de WOW-factor te geven.
 • Zet de timer op 1 minuut en verzin samen met alle spelers een verhaal, ieder 1 zin.
 • Gedachtenchallenge: Zet een timer en zeg 1 minuut lang alls wat er in je hoofd opkomt. Echt alles, wat het ook is.
 • Genante challenge. Doe een raar dansje of zing uit volle borst een zelfbedacht lied.
 • Dankbaarheidschallenge. Wijs een voorwerp aan en bedenk binnen 1 minuut aan wie jij te danken hebt dat dit voorwerp er is.
 • Eerlijk over je angst challenge. Elke speler beeldt zijn eigen angst uit.
Challenge

Met de challenges, er zijn er echt heel veel, kun je jokers of kaartjes verdienen. Een leuke toevoeging aan Superkrachten voor je hoofd de game.

Leuk voor jong en oud

Superkrachten voor je hoofd degame is een leuk, verdiepend spel voor jong en oud. Hoe jong? De inhoud is vrij goed te doen voor een zevenjarige, maar een kind uit groep 4 zal nog wel veel moeite hebben met het lezen van de teksten. Dit maakt het spelen van het kwartetspel best ingewikkeld. Vanaf groep 5 / 6 zullen kinderen dit goed zelf kunnen. De challenges zijn prima geschikt vanaf een jaar of zeven. Ook voor volwassenen zijn ze nog erg leuk om te doen! Ik heb ook best moeten lachen om de kwartetten (“Ik vind mijzelf zo dom. Als een drol”).

Het spel is erg toegankelijk, met duidelijke regels en spelbeschrijving. De tekeningen zijn erg grappig en kleurrijk. De gemiddelde speeltijd is 25 minuten. De eerste keer was dit bij ons wel langer, maar na een paar keer spelen zaten we er wat meer in en klopte de 25 minuten vrij goed. De kinderen (en hun superkrachten) worden best flink uitgedaagd tijdens dit spel, dus zoek een rustig moment uit om het te spelen. En een tip: je kunt de eindprijzen die je niet ziet zitten ook gemakkelijk even aan de kant leggen!

Eindprijs

En dan eindelijk die eindprijs…. de meiden hadden dit al op het doosje zien staan en stiekem was dat de reden dat ze Superkrachten voor je hoofd wilden spelen met mij. Want zeg nou zelf, als prijs je ouders iets vies mogen laten eten? Of bepalen hoe laat de gezinsleden naar bed gaan? Maar spannend vonden ze het ook. Ouders kunnen namelijk ook winnen en dan is er een prijs voor hen!

Eindprijs

Op de website van Superkrachten voor je hoofd staat nog veel extra’s over dit spel en over de boeken. Er is zelfs een song uitgebracht! Een aanrader om eens goed te bekijken.

Footer4 nieuw
Linda
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.