Je kind voorbereiden op een lui oog met een prentenboek

Tijdens de ogentest bij het consultatiebureau kwamen wij er achter dat dochterlief een bril nodig had. Maar ook dat ze waarschijnlijk een lui oog heeft. Eerst moest zij wennen aan een bril en dan kon de dokter nog een keer kijken of met een bril haar rechteroog nog steeds een kleine afwijking had. We bereiden ons voor met Anna en het luie oogje. 

Peuter heeft lui oog

Nadat dochterlief een aantal maanden een bril had gedragen was het tijd om haar oogjes weer te testen op luiheid. Dat vond dochterlief maar gek, want haar ogen waren helemaal niet lui toch? Ze zag prima met haar mooie Tinkerbell bril die wij kochten bij Specsavers. Tijd om naar de oogarts te gaan en te kijken of ze een lui oog heeft.

Naar de oogarts

De oogarts deed eerst wat kleine testen en ze mocht met haar bril op de plaatjes raden. Dat ging goed, nu was het tijd voor de afzonderlijke ogentest met dat gekke brilletje op. We zagen weer een grote afwijking, maar de oogarts kwam er ook achter dat haar rechteroog brilglas niet goed was gemaakt, terwijl dit op het brilrecept wel goed was opgeschreven.

Dus kreeg dochterlief een apart brilletje op met de juiste glazen om nog eens te testen. De afwijking was nu toch een regel plaatjes minder.  We kregen het brilrecept opnieuw mee en gingen naar de opticien voor een nieuw glas. Dit was gelukkig snel geregeld en na nog eens 2 maanden konden wij terug komen zodat ze goed gewend was aan het juiste glas. En we nu echt goed konden testen of ze echt een lui oog had.

Anna en het luie oogje

lui oog peuter anna

Tijd om dochterlief voor te bereiden op een lui oog, dat gaat natuurlijk het beste via een prentenboek! Gelukkig heeft Kathleen Amant hier een super goed boek over geschreven met Anna in de hoofdrol.

Wat Kathleen super goed heeft gedaan is dat de oefenplaatjes uit het groeiboekje zijn overgenomen. Toevallig had dochterlief ook een vrouwelijke oogarts die heel lief was en dat sloot heel goed aan op het boekje.

Anna haar rechteroogje is lui, en weer toevallig is dat hetzelfde oog als dochterlief. Anna gaat naar school en leert dat ze haar bril niet mag geven aan een ander kindje, maar ook dat er ook andere kindjes zijn die ook een lui oogje hebben en dus ook met een oogpleister op naar school gaan. Nu gaan wij proberen om dochterlief gewoon na school met de pleister op te laten spelen en scheelt het dat ze de pleister maar 1 a 2 uurtjes per dag op hoeft. Ook hebben wij haar goed voorbereid door dit boek dat ze haar bril niet aan andere kinderen moet geven en dat als ze wild gaat spelen ze haar bril beter even af kan zetten omdat hij anders kapot kan gaan.

Wil jij je kind goed voorbereiden op een lui oog dan raad ik je dit boek echt aan!

Auteur: Kathleen Amant | UItgeverij: Clavis | 9789044828931 | Oktober 2016 | Te koop bij bol   

Een oogpleister voor het luie oogje

Dochterlief kreeg een recept mee voor 100 oogpleisters en koos 9 verschillende designs uit.

Van Ortopad kreeg zij een kaart die ze mocht kleuren en in ruil daarvoor kreeg ze een mooie poster om haar gedragen oogpleisters op te plakken. Een lui oog wordt zo een leuk plakavontuur.

Met een oogpleister op is het belangrijk om de oog hand coördinatie goed te stimuleren. Tijdens het dragen wordt er dus veel geknutseld, gekleurd, gepuzzeld en spelletjes gespeeld, maar natuurlijk ook lekker buiten gespeeld want ook dat is gek rennen hoor met 1 oog die niets kan zien.

Heeft jouw peuter ook een lui oog? Hoe heb jij je kind voorgelicht?

Footer1
Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben dol op nieuwe ervaringen zoals uitstapjes en nieuwe producten uitproberen. Mijn dochter uit 2013 en man testen graag met me mee. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast hebben we ook nog een boekenblog: www.stoerleesvoer.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.