Skip to Content

Prikkelbare darmen kookboek, lekker eten voor een rustige buik

Het Prikkelbare darmen kookboek is niet zomaar alleen een kookboek. Natuurlijk staat hij vol lekkere recepten voor een rustige buik. Maar er staat ook enorm veel informatie in over het prikkelbare darm syndroom. Wil je dus een kookboek voor lekkere gevarieerde recepten voor prikkelbare darmen en heel veel achtergrond informatie? Dan is dit kookboek echt wat voor jou.

Prikkelbare darmen kookboek

Synopsis Prikkelbare darmen kookboek

Naar schatting heeft één op de tien Belgen het prikkelbare darm syndroom, en toch is de aandoening nog best wel onbekend. Mensen met buikpijn blijven vaak erg lang rondlopen met hun klachten zonder een arts te raadplegen. En hoewel er geen eenduidige behandeling is voor dit syndroom is dat jammer. Er zijn namelijk best veel manieren om deze buikpijnklachten aan te pakken.

In het Prikkelbare darmen kookboek bundelen maagdarmspecialist Heiko De Schepper en diëtist en chef Michaël Sels hun krachten. Ze vertellen eerst kort over het mechanisme van het prikkelbare darm syndroom. Focussen op welke rol voeding speelt. En ze laten weten welke voeding je beter niet kunt eten. Daarnaast zetten ze de theorie meteen om in de praktijk, met meer dan 40 darmvriendelijke recepten.

Prof. dr. Heiko De Schepper werkt op de afdeling Maagdarmziekten van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen en is coördinator van de motiliteitseenheid en de Klein Bekken Kliniek. Daarnaast doet hij onderzoek naar het prikkelbare darm syndroom aan de Universiteit Antwerpen. Daar geeft hij ook les aan de faculteit Geneeskunde. In 2022 verscheen zijn eerste boek Prikkelbare darmen.

Michaël Sels is hoofddiëtist van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Tevens is hij een gediplomeerd chef, auteur en spreker. Zijn eerste kookboek Lekker Lang Leven verscheen in 2020. Vervolgens kreeg hij in het voorjaar van 2021 zijn eigen televisieprogramma met de gelijknamige titel. En kort daarna verscheen Lekker Lang Leven 2.

inhoud Prikkelbare darmen kookboek

Waarom wilde ik het Prikkelbare darmen kookboek lezen?

Bij mij is geen prikkelbare darm syndroom vastgesteld, maar ik heb wel zoals vele andere mensen regelmatig last van mijn darmen. Daarom was ik erg benieuwd of het aanpassen van mijn voedingspatroon hier mogelijk invloed op zou kunnen hebben.

Met het Prikkelbare darmen kookboek had ik een boek verwacht met een berg aan recepten. Wat ik niet had verwacht is dat er naast deze recepten ook nog eens een schat aan informatie in dit boek staat. En juist deze informatie leverde verschillende ‘ohwwww’ momentjes op. Dus hoewel je er echt wel even voor moet gaan zitten is het zeker de moeite waard om te lezen als je meer wilt weten over het prikkelbare darm syndroom (pds).

Meer weten over het prikkelbare darm syndroom

Als je niet alleen opzoek bent naar darmvriendelijke recepten. Maar ook graag meer wilt weten over het prikkelbare darm syndroom dan is het Prikkelbare darmen kookboek wat voor jou. Dit boek zit namelijk boordevol heldere en overzichtelijk uitgelegde informatie. Ik vind dit boek dan ook echt interessant. Wel moet ik eerlijk zeggen dat ik het veel vind en dat ik de stof soms ook echt lastig vind. Daardoor kom ik helaas wat minder makkelijk door het boek heen als gehoopt.

Het prikkelbare darmen kookboek is dus veel meer dan alleen een kookboek. Zo kun je o.a. lezen over wat het prikkelbare darm syndroom nu precies is. Wat de mogelijke oorzaken zijn, eventuele behandeling en de invloed van voeding. Maar ook over de werking van onze darmen en dan in het bijzonder het microbioom is veel geschreven.

Daarnaast komt ook het FODMAP-dieet uitgebreid aan bod.

FODMAP-dieet

Heel veel ga ik hier niet over vertellen, want het is wederom best veel informatie en redelijk ingewikkeld. Wat ik wel kan vertellen is dat het FODMAP-dieet een redelijk complex dieet is. Waarbij verschillende producten in eerste instantie worden uitgesloten en vervolgens weer in fases worden aangeboden. Waarna er een gepersonaliseerd dieet ontstaat. Het is belangrijk om dit samen met een diëtist te doen. Hiermee voorkom je dat je dieet te eenzijdig word waardoor je te weinig voedingsstoffen binnen krijgt. Het Prikkelbare darmen kookboek is dan ook niet zozeer een boek die je hierbij als handleiding kunt gebruiken. Het richt zich daarentegen meer op uitleggen en informeren.

Deze theorie is vervolgens gebruikt in de recepten. Het resultaat is 40 FODMAP arme recepten waarmee je zelf kunt ervaren dat je ook met een prikkelbare darm nog heerlijk en veelzijdig kunt eten.

Over de auteurs

De auteurs van het Prikkelbare darmen kookboek Professor Heiko De Schepper en Michaël Sels werken al vele jaren samen in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Hier begeleiden zij patiënten met ernstige darmklachten en voedingsproblemen. Door hun krachten te bundelen in dit boek hopen ze te laten zien dat er ook vele lekkere en gezonde gerechten zijn voor mensen met prikkelbare darm syndroom.

auters Prikkelbare darmen kookboek

Fruitig ontbijt

Graag deel ik dit fruitige ontbijt met jullie. Dit fruitige recept komt uit het Prikkelbare darmen kookboek en is heerlijk met een kopje verse gemberthee.

Banensplit met yoghurt

Banensplit met yoghurt

Een klassiek dessert uit de jaren 60 als ontbijt: helemaal rock- ‘n-roll! Zorg ervoor dat de banaan voldoende karamelliseert in de pan, want je zult wel proeven dat die stukjes het lekkerst zijn.

Voor 1 persoon
Bereidingstijd 20 minuten

Wat heb je nodig:

 • 1 banaan
 • 1 sinaasappel
 • 2 el gepofte spelt
 • 150 g sojayoghurt
 • 10 frambozen
 • enkele muntblaadjes

Zo begin je eraan!
Pel de banaan en snijd ze in de lengte doormidden.

Verhit een pan en bak de banaan met de binnenkant omlaag.

Pers het sap uit de sinaasappel, voeg het toe aan de pan en laat de banaan nog een 3-tal minuten verder karamelliseren.

Serveer de banaan met soyayoghurt, gepofte spelt en werk af met enkele frambozen en gehakte munt.

Blz. 89 uit het Prikkelbare darmen kookboek

Recept met makreelfilets

Ook dit recept uit het Prikkelbare darmen kookboek sprak mij direct aan, dus deze deel ik graag met jullie.

Franse vissalade koolhydraatarm

Franse vissalade

Bonjour, tout le monde! Je waant je meteen onder de Eiffeltoren met deze Franse vissalade. Hij is zo koket als een stranddag in Cannes met de flair van een echte Parijzenaar!

Voor 2 personen
Bereidingstijd 25 minuten

Wat heb je nodig:

 • 150 g sperziebonen
 • 2 vastkokende aardappelen
 • 1 krop bladsla
 • 100 g cherrytomaatjes
 • 15 zwarte ontpitte olijven
 • 4 ansjovisfilets
 • 1 blikje makreelfilets in olie
 • 2 el dijonmosterd
 • 1 el rijstazijn
 • 2 hardgekookte eieren

Zo begin je eraan!

Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water. Giet af, snijd in stukken, doe er 1 eetlepel mosterd bij en hussel ze om. Laat ze nu afkoelen. Snijd de boven en de onderzijde van de sperziebonen, halveer en blancheren 7 minuten in kokend water. Giet af en laat ze schrikken met koud water, zo blijft de kleur mooi groen.

Was de sla, halveer de olijven, hak de ansjovissen fijn, snijd de cherrytomaatjes in kwartjes.

Meng in een grote kom 1 eetlepel dijonmosterd met de gehakte ansjovis en rijstazijn. Voeg vervolgens alle ingrediënten (bladsla, sperziebonen, tomaatjes, olijven, makreelfilet, aardappelen) toe en hussel alles onder elkaar.

Verdeel de salade over 2 borden, snijd de gekookte eieren in kwartjes en leg ze erbovenop.

Blz. 110 uit het Prikkelbare darmen kookboek

Het effect van de bovenstaande recepten

Nu zijn jullie natuurlijk heel benieuwd hoe ik de bovenstaande recepten uit het Prikkelbare darmen kookboek heb ervaren? Ze waren eenvoudig te bereiden en de smaak was lekker! De makreelfilet zou ik persoonlijk zelf een volgende keer vers halen in plaats van uit blik. Dit maakte het namelijk wat mij betreft een beetje droog. Maar dit is vast niet het antwoord waar je op zit te wachten…

De geprobeerd recepten hadden helaas niet het gewenste resultaat bij mij. Kort na het eten kreeg ik toch opnieuw kramp in mijn darmen. Dit wil overigens niet zeggen dat deze recepten niet helpen bij het prikkelbare darm syndroom. Bij mij is dit namelijk nooit vastgesteld en dit boek was dan ook een experiment.

Wat bij mij wel erg helpt het wel om koolhydraten te beperken. In het Prikkelbare darmen kookboek las ik terug dat dit een FODMAP is, dus dit leverde voor mij wel een ‘aha’ momentje op. Dus er zitten zeker punten in dit boek die ik meeneem in mijn dagelijkse voedingspatroon. En wat betreft de recepten denk ik dat ik er vast nog wel eens eentje zal proberen…

Specificaties Prikkelbare darmen kookboek

Auteurs: Michaël Sels & Heiko De Schepper | Uitgever: Pelckmans | 3 maart 2023 | 180 pagina’s | 9789463374071 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Lees ook deze blogs

footer 8
Jolien
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.