Linkshandigendag: Een hoeraatje voor handvoorkeuren

Welkom, rechtshandigen en linkshandigen, op deze vrolijke dag ter ere van onze linkshandige vrienden! Op 13 augustus vieren we Linkshandigendag, een moment om deze zeldzame maar fascinerende groep te eren. We duiken in de wereld van linkshandigen en ontdekken enkele verrassende en grappige feitjes.

voorkeurshand kind
Photo by Ewa Pinkonhead on Unsplash

Vanaf welke leeftijd ontwikkelen kinderen een voorkeurshand?

Kinderen beginnen meestal een voorkeurshand te ontwikkelen rond de leeftijd van 1 tot 2 jaar. Tegen die tijd beginnen ze interesse te tonen in het gebruik van hun handen om dingen te pakken, te grijpen en te manipuleren. Naarmate ze ouder worden, zal de handvoorkeur sterker worden en duidelijker zichtbaar zijn. Bij de meeste kinderen is hun definitieve handvoorkeur stabiel en goed gevestigd rond de leeftijd van 3 tot 4 jaar. Ongeveer 90% van de bevolking ontwikkelt een rechtshandige voorkeur, terwijl de resterende 10% linkshandig wordt. Het is belangrijk om te weten dat handvoorkeur een natuurlijk en individueel kenmerk is en niet moet worden geforceerd of ontmoedigd. Ouders en verzorgers moeten kinderen de vrijheid geven om hun natuurlijke handvoorkeur te ontwikkelen zonder er druk op uit te oefenen.

linkshandigendag
Foto door fauxels: via pexels

Maakt het uit of je linkshandig of rechtshandig bent?

Of je linkshandig of rechtshandig bent, maakt op zichzelf niet veel uit. Handvoorkeur is een natuurlijk en individueel kenmerk dat voornamelijk wordt bepaald door de werking van de hersenen. Beide handen zijn functioneel en kunnen dezelfde taken uitvoeren, maar mensen ontwikkelen vaak een voorkeur voor een hand omdat dit efficiënter en comfortabeler aanvoelt.

Er zijn echter enkele subtiele verschillen tussen linkshandigen en rechtshandigen:

 1. Samenleving en cultuur: Historisch gezien zijn veel samenlevingen georiënteerd op rechtshandigen. Dit heeft geleid tot enige aanpassing en soms ongemak voor linkshandigen, bijvoorbeeld bij het gebruik van rechtshandige tools of apparaten.
 2. Creativiteit: Sommige studies suggereren dat linkshandigen creatiever kunnen zijn of meer geneigd zijn tot artistieke expressie, hoewel dit zeker niet voor alle linkshandigen geldt.
 3. Gezondheid: Er zijn onderzoeken geweest die suggereren dat linkshandigen mogelijk iets meer kans hebben op bepaalde aandoeningen, zoals allergieën, migraine of slaapproblemen. Maar deze verschillen zijn meestal klein en hebben geen grote invloed op iemands leven.
 4. Sport: In sommige sporten kunnen linkshandigen een voordeel hebben vanwege hun onvoorspelbare bewegingen en ongewone speelstijl.

Over het algemeen is handvoorkeur geen bepalende factor voor het succes of welzijn van een persoon. Het is belangrijk om elke vorm van voorkeur of eigenschap te respecteren en mensen aan te moedigen om te gedijen ongeacht hun handvoorkeur. Het is essentieel om kinderen te steunen bij het ontwikkelen van hun natuurlijke handvoorkeur zonder het te beïnvloeden of te beperken. Het uiteindelijke doel is dat mensen zich gelukkig en comfortabel voelen met wie ze zijn, ongeacht of ze links- of rechtshandig zijn. Laten we daar op Linkshandigendag bij stil staan!

links voorkeurshand creatief
Foto door ANTONI SHKRABA production: via pexels

Waar lopen linkshandigen tegenaan in het dagelijks leven?

Linkshandigen kunnen in het dagelijks leven tegen verschillende uitdagingen aanlopen vanwege het feit dat veel objecten, apparaten en gewoonten in de samenleving vaak zijn afgestemd op rechtshandigen. Daar wil ik op deze Linkshandigendag wel een paar voorbeelden van geven.

 1. Schrijven: Linkshandigen kunnen problemen ondervinden bij het schrijven met inkt of balpen omdat ze van links naar rechts schrijven en de inkt nog nat is wanneer hun hand over het papier beweegt.
 2. Scharen: Rechtshandige scharen zijn moeilijk te gebruiken voor linkshandigen, waardoor knippen onhandig kan zijn.
 3. Binders en Notitieboeken: De ringbanden van binders en notitieboeken zitten aan de linkerkant, wat ongemakkelijk is voor linkshandigen die erop schrijven.
 4. Keukengerei: Sommige keukengerei, zoals schillers, blikopeners of messen, zijn ontworpen voor rechtshandig gebruik en kunnen lastig zijn voor linkshandigen.
 5. Computermuizen: Standaard computermuizen zijn meestal ontworpen voor rechtshandig gebruik, waardoor linkshandigen zich ongemakkelijk kunnen voelen bij het gebruik ervan.
 6. Muziekinstrumenten: Veel muziekinstrumenten, zoals gitaren of violen, zijn voornamelijk bedoeld voor rechtshandig gebruik, wat linkshandige muzikanten kan frustreren.
 7. Eten in gezelschap: Bij formele diners kunnen linkshandigen soms tegen anderen aanbotsen of in de weg zitten als ze naast rechtshandigen zitten.
 8. Fotograferen: Bij camera’s met de sluiterknop aan de rechterkant kan het voor linkshandige fotografen lastig zijn om snel en comfortabel foto’s te maken.
 9. Handdrukken: Bij het geven van een handdruk kan een linkshandige persoon soms onbewust de voorkeur hebben om zijn linkerhand uit te steken, wat voor sommige mensen ongebruikelijk kan zijn.

Het is belangrijk om te begrijpen dat deze uitdagingen niet onoverkomelijk zijn en dat veel linkshandigen manieren vinden om zich aan te passen aan een rechtshandige wereld. Veel producten zijn nu beschikbaar in speciale linkshandige versies, en sommige mensen leren ambidexter te worden, wat betekent dat ze met beide handen even vaardig kunnen werken. Het is echter nog steeds van cruciaal belang om de behoeften en diversiteit van zowel linkshandigen als rechtshandigen te erkennen en te respecteren.

Feitjes en weetjes over linkshandigen!

 • De een is linkshandig de anders rechtshandig. Wat fijn dat we in een tijd leven dat je jezelf mag zijn en met je voorkeurshand mag schrijven en tekenen. Onderzoek suggereert dat linkshandigheid gedeeltelijk genetisch bepaald kan zijn. Het zit soms in de familie! Fijn zo’n genetisch geschenk.
 • Linkshandigen heersen in creativiteit: Linkshandigen zijn meesters in kunst en innovatie. Beroemde kunstenaars zoals Leonardo da Vinci en Pablo Picasso waren linkshandig.
 • Linkshandigen zijn goede denksporters.
 • Linkshandigen hebben een voordeel in sporten zoals tennis en honkbal vanwege hun onvoorspelbare bewegingen.
 • Helaas hebben linkshandigen een iets kortere levensverwachting dan rechtshandigen, maar laten we vieren wat we hebben en daar niet teveel bij stilstaan op Linkshandigendag.
 • Vroeger werd linkshandigheid als een slecht teken gezien, en linkshandigen werden soms zelfs beschuldigd van hekserij!
 • Wetenschappers blijven zich verwonderen over waarom ongeveer 10% van de bevolking linkshandig is. Het blijft een mysterie!
 • Van notitieblokken met ringbanden tot schrijven zonder uit te vegen, linkshandigen hebben het niet altijd makkelijk. Sommige producten worden handig gemaakt met gemak voor rechtshandigen.
Linkshandigendag
Foto door PNW Production: via pexels

Linkshandigendag 13 augustus

Dus, op Linkshandigendag, geven we een dikke knipoog naar onze linkshandige kameraden! Ze zijn niet alleen uniek en creatief, maar ook de helden van de denksporten. Terwijl ze de uitdagingen van een rechtshandige wereld aangaan, zetten ze hun beste pootje voor en overwinnen ze alle obstakels met humor en vastberadenheid. Dus, laten we vandaag genieten van de linkshandige feestvreugde en proosten op onze geweldige linkshandige vrienden!

Een paar handige producten voor Linkshandigen

Lees ook deze blogs

Footer1
Delen is enorm lief

Gastblog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.