Skip to Content

’t Feestelijke kinderbakboek, een boek vol lekkers!

Dit gaan onze kinderen leuk vinden. Een kookboek waarmee zij zelf aan de slag kunnen. Nu is onze oudste inmiddels 13 jaar dus die kan ook al veel zelf in de keuken. En niet alle drie onze dochters vinden bakken even leuk. Maar inmiddels hebben de oudste en jongste uit ’t Feestelijke kinderbakboek al zéker vier keer iets zelfstandig gemaakt. En ja, het lukte ook nog en was erg lekker! Kijk en lees je mee?

't Feestelijke Kinderbakboek voorkant

’t Feestelijke kinderbakboek

Bij een feest hoort iets lekkers! Of dat nou is voor een verjaardag, een bruiloft, de komt van een nieuw broertje of zusje, een zwemdiploma of natuurlijk feestdagen zoals carnaval, Kerstmis of Koningsdag. En zou je niet eens willen uitdelen op Chinees nieuwjaar, Toe Bisjvat of Eid al-Fitr? Maar je kunt natuurlijk ook zelf besluiten om van een gewone dag iets bijzonders te maken!

De opzet van dit kinderbakboek

’t Feestelijke Kinderbakboek heeft een fijne opbouw. Eerst maken we kennis met de auteurs. Dit zijn Rutger van den Broek, bekend van Heel Holland Bakt. En Mark Haayema, kinderboekenschrijver. Waar de een de recepten bedacht schrijft de ander weetjes over feesten, vieren en herdenken. Dat is dan ook meteen wat mij zo aanspreekt in ’t Feestelijke Kinderbakboek. Er staan niet alleen maar recepten in, er wordt ook even stil gestaan bij de gedachte achter het feest of de speciale gebeurtenis.

voorwoord, inhoudsopgave, Paasbroodjes, idee voor Pasen, Paasbaksel

Maar voordat we echt aan de slag gaan krijg je eerst nog wat uitleg over de meest voorkomende benodigdheden, zoals de oven en bakvormen, het kneden van brooddeeg en de meest voorkomende ingrediënten. De recepten in ’t Feestelijke Kinderbakboek zijn dan ook zo bedacht dat kinderen heel veel zelf kunnen doen.

Natuurlijk is er soms wat hulp nodig bij het kneden, mixen, snijden of het aanzetten van de oven. Maar ook dit is weer afhankelijk van welke leeftijd je kinderen hebben. Daarbij worden de gevaren van het gebruik van de elektrische mixer ook nog eens uitgelegd al vraag ik me af of je kind dit gaat lezen op het moment dat zij/hij écht iets wilt gaan bakken. En als je dit gedeelte dan samen hebt doorgenomen zoek je natuurlijk een lekker recept op om klaar te maken, al dan niet passend bij een speciale dag. Want je kunt ook van een gewone dag iets bijzonders maken!

De recepten

Met ’t Feestelijke Kinderbakboek kun je een heel jaar genieten van de lekkerste baksels bij de meest bijzondere dagen. Het leuke vind ik dan ook dat er bij elke speciale dag een uitleg, weetje of gedichtje staat. Hierdoor leer je over de bekendste feestdagen nog iets nieuws. Maar je leert ook de meest bijzondere dagen kennen. Had jij al eens gehoord van Pindakaasdag? Dat blijkt op 24 januari te worden gevierd. Of het Joodse feest Toe Bisjvat waaruit de Nationale Boomplantdag weer is ontstaan, een feest speciaal voor bomen. De vrolijke illustraties van Emanuel Wiemans kleuren de dagen nog eens extra.

Heb jij nog inspiratie nodig voor bijvoorbeeld Pasen met supermooie paasbroodjes met ei? Of heb je meer zin courgettemuffins als lunch in je trommel? Of bak de duizend-gaten-pannenkoekjes met Eid al-Fitr (het Suikerfeest als afsluiting van de Ramadan).

Inmiddels werden er hier in huis al enkele recepten gemaakt. Het best gelukte en meest lekkere baksel tot nu toe zijn de zoete kaneel broodjes. Het recept is gekoppeld aan moeder- en vaderdag maar deze kaneelbroodjes zijn altijd lekker natuurlijk! Kijk hieronder vooral even mee hoe goed de zoete kaneel broodjes uit ’t Feestelijke Kinderbakboek gelukt zijn.

Kaneelbroodjes enkele losse handelingen, resultaat, benodigdheden, ei, basterdsuiker, kaneel, roomboter, gist, suiker, melk, poedersuiker, zout, bloem, springvorm, bakpapier, mes

Wat vinden wij van ’t Feestelijke kinderbakboek

Tot nu toe heeft vooral onze oudste dochter van 13 zelfstandig een aantal recepten gebakken uit dit vrolijke kinderbakboek. Een enkele keer is zij geholpen door haar jongste zusje van 9 jaar. Samen hebben ze veel lol beleefd in de keuken. En dat is natuurlijk altijd fijn als kinderen achter hun schermpjes vandaan zijn en samen plezier hebben. Ik kan me dan ook heel goed voorstellen dat ’t Feestelijke Kinderbakboek uitnodigt om samen met je kind, of kinderen, iets lekkers te bakken. Want zeg nou zelf; in elke dag zit toch een reden voor een feestje?

De recepten zijn goed te volgen en helder uitgeschreven. Al blijft goed lezen een kunst op zich. Zo is de luchtige Surinaamse eiercake hier niet van boven tot onder even luchtig geworden. Of het toch te snel uit de oven is gehaald of juist komt omdat we het iets te lang hebben laten staan na het luchtig kloppen voordat het de oven is gegaan..? Misschien komen we daar achter als we dit recept nog eens proberen. Maar ik denk zo maar dat we eerst de vele andere heerlijke recepten gaan uitproberen. Ik vind het in ieder geval fijn om te zien dat onze kinderen uit zichzelf ’t Feestelijke Kinderbakboek pakken om iets te gaan maken. Al moet je soms eerst nog even naar de winkel voordat je écht kunt beginnen.

Meer bakken, of koken, met kinderen?

Krijg je er niet genoeg van om met je kinderen aan het koken of bakken te gaan? Bekijk dan vooral onderstaande kookboeken eens:

Specificaties ’t Feestelijke kinderbakboek

Recepten: Rutger van den Broek | Tekst: Mark Haayema | Illustraties: Emanuel Wiemans | Foto’s: Saskia Lelieveld | Uitgever: Rubinstein | 9789047633136 |  november 2023 I  168 pagina’s | Meer informatie bij de lokale boekhandel of bij bol*

footer 8
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.