Afvallen na de zwangerschap: Een persoonlijk verhaal en praktische tips

Als ervaringsdeskundige op het gebied van afvallen na de zwangerschap, begrijp ik de uitdagingen en de emoties die gepaard gaan met het terugvinden van je pre-zwangerschapslichaam. Na de bevalling worden veel vrouwen geconfronteerd met de druk om snel gewicht te verliezen, maar het is belangrijk om een gezonde benadering te behouden en geduldig te zijn met jezelf. Ik deel je mijn persoonlijke reis, samen met praktische tips voor zwangere vrouwen en net bevallen moeders die streven naar een gezond gewichtsverlies na de zwangerschap.

Mijn persoonlijke reis

Na de bevalling van mijn eerste kind voelde ik me overweldigd door de veranderingen in mijn lichaam. Ik was niet alleen verantwoordelijk voor de zorg voor mijn pasgeboren baby, maar ook voor mijn eigen welzijn. Hoewel ik wist dat het belangrijk was om geduldig te zijn en mijn lichaam de tijd te geven om te herstellen, voelde ik toch de druk om snel weer in vorm te komen. Die baby was eruit dus nu moest mijn buik weer plat zijn toch?!

In mijn haast om gewicht te verliezen, probeerde ik verschillende diëten en intensieve trainingsprogramma’s, maar ik merkte al snel dat deze benaderingen niet duurzaam waren. Ik werd er intens moe van en dat terwijl mijn nachten ook nog niet ideaal waren met een pasgeboren baby. Ik realiseerde me dat ik een gezonde en evenwichtige aanpak moest vinden die rekening hield met mijn nieuwe rol als moeder en mijn behoefte aan voedzame voeding en voldoende rust.

Dus ging ik op zoek naar experts zoals voedingsdeskundigen en zocht online informatie op hoe ik afvallen na de zwangerschap beter moest aanpakken. De 3 belangrijkste dingen: gezond eten, regelmatige lichaamsbeweging en zelfzorg.
En ja dat kost tijd en heel veel geduld. Maar uiteindelijk slaagde ik erin om mijn doelen te bereiken en mijn zelfvertrouwen te herwinnen.

Borstvoeding geven afvallen na de zwangerschap

Afvallen na de zwangerschap door borstvoeding geven

Een van de eerste dingen die ik hoopte was dat ik kon afvallen na de zwangerschap door borstvoeding geven. Het is algemeen bekend dat borstvoeding geven veel voordelen biedt voor zowel de moeder als de baby, maar of het direct leidt tot gewichtsverlies is niet zo eenvoudig te beantwoorden. Hoewel sommige vrouwen wel gewicht verliezen tijdens het geven van borstvoeding, is het niet bij iedereen het geval, en de resultaten variëren sterk van persoon tot persoon.

Borstvoeding geven kan bijdragen aan gewichtsverlies om verschillende redenen:

 1. Calorieverbranding: Borstvoeding geven vereist energie, omdat het lichaam extra calorieën gebruikt om moedermelk te produceren. Dit kan helpen bij het verbranden van extra calorieën, wat op zijn beurt kan bijdragen aan gewichtsverlies.
 2. Hormonale veranderingen: Tijdens de borstvoedingsperiode vinden er hormonale veranderingen plaats in het lichaam van de moeder, waaronder een verhoogde productie van het hormoon prolactine. Dit hormoon kan helpen bij het verminderen van de vetopslag in het lichaam.
 3. Postpartum herstel: Borstvoeding kan het baarmoederweefsel helpen inkrimpen en kan ook bijdragen aan het herstel van de moeder na de bevalling. Dit kan een positieve invloed hebben op het gewichtsverlies na de zwangerschap.

Hoewel borstvoeding kan helpen bij afvallen na de zwangerschap zijn er ook factoren die het tegen kunnen werken:

 1. Eetlust: Sommige vrouwen ervaren een verhoogde eetlust tijdens het geven van borstvoeding, wat kan leiden tot het consumeren van extra calorieën.
 2. Vasthouden van vetreserves: Het lichaam van sommige vrouwen houdt vetreserves vast tijdens de borstvoedingsperiode, mogelijk als bescherming voor de melkproductie.
 3. Individuele verschillen: Iedere vrouw reageert anders op borstvoeding en het effect ervan op gewichtsverlies kan sterk variëren. Factoren zoals genetica, eetgewoonten en lichamelijke activiteit spelen allemaal een rol.

Niet voor iedereen weggelegd

Helaas is borstvoeding na de zwangerschap niet voor iedereen weggelegd om af te vallen. Sommige vrouwen kiezen er om verschillende redenen voor om geen borstvoeding te geven. Anderen lukt het niet omdat ze te weinig melkproductie hebben. Ook daar zijn allerlei trucjes en grootmoederstips voor zoals bruin bier drinken.

En zelfs als je dus wel borstvoeding geeft kan het door allerlei oorzaken dus ook zo zijn dat je alsnog niet afvalt tot je gewicht van voor dat je zwanger werd. En ja dat kan frustrerend zijn, maar gelukkig is je baby borstvoeding geven ook mooi om van te genieten als het lukt!

afvallen na de zwangerschap

Afvallen na de zwangerschap – keizersnede versus bevalling

Al eerder kwam er een artikel online over wandelen na de zwangerschap en het verschil tussen keizersnede en bevalling. Als je een keizersnede hebt gehad heb je sowieso al een langer herstel in verband met je littekenweefsels en buikspieren die je niet mag gebruiken.
Maar ook een bevalling kan gevolgen hebben waardoor je langer aan het herstellen bent en niet direct actief kunt bewegen.

Hoe je baby ook ter wereld is gekomen afvallen na de zwangerschap dient vooral rustig en met veel geduld te gebeuren. Gezond eten en drinken, bewegen wat je lichaam aan kunt en geduld zijn in elk geval het meest belangrijk!

Mijn beste praktische tips volgen hieronder!

wandelen na keizersnede of bevalling

Praktische tips voor afvallen na de zwangerschap

 • Wees geduldig: Het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben en geduldig te zijn met jezelf. Het kan maanden, zo niet langer, duren voordat je je pre-zwangerschapsgewicht bereikt, en dat is helemaal normaal.
 • Focus op voeding: In plaats van te focussen op calorieën tellen, richt je op het eten van voedzame voeding. Kies voor verse groenten en fruit, volle granen, magere eiwitten en gezonde vetten. Probeer bewerkte voedingsmiddelen en suikerhoudende snacks te vermijden.
 • Luister naar je lichaam: Tijdens de zwangerschap en na de bevalling verandert je lichaam voortdurend. Luister naar de signalen die het je geeft en respecteer je grenzen. Forceer jezelf niet tot intensieve trainingen als je lichaam rust nodig heeft.
 • Streef naar evenwicht: Vind een balans tussen voeding, lichaamsbeweging en rust. Zorg voor voldoende slaap en ontspanning om stress te verminderen, wat kan bijdragen aan gewichtstoename.
 • Kies voor duurzame veranderingen: Vermijd crashdiëten of extreme trainingsregimes. Focus op het maken van gezonde veranderingen die je op lange termijn kunt volhouden.
 • Maak beweging een prioriteit: Probeer regelmatig te bewegen, zelfs als het maar kleine stappen zijn. Wandelen met je baby in de kinderwagen, zwemmen of postnatale yoga kunnen allemaal geweldige opties zijn.
 • Zoek ondersteuning: Zoek steun bij vrienden, familie of professionals die je kunnen helpen bij je afslankreis. Een steungroep voor nieuwe moeders kan ook een geweldige bron van ondersteuning en motivatie zijn.
 • Wees lief voor jezelf: Onthoud dat het moederschap een grote aanpassing is en dat het normaal is om ups en downs te ervaren. Wees vriendelijk voor jezelf en vier alle kleine successen langs de weg.

Geduld is een schone zaak

Afvallen na de zwangerschap is een reis die tijd, geduld en toewijding vereist. Het is belangrijk om een gezonde en evenwichtige benadering te behouden, waarbij je zorgt voor jezelf en je lichaam op de best mogelijke manier. Met de juiste mindset en ondersteuning kun je je doelen bereiken en genieten van een gezond en gelukkig leven als nieuwe moeder.

Lees ook deze blogs

Delen is enorm lief

Gastblog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.