De overstap naar wasbare luiers: een goede keuze voor ouders

Gefeliciteerd met de komst van jullie kleintje! Als kersverse of ervaren ouders staan jullie voor talloze beslissingen, waaronder de keuze tussen wegwerpluiers en wasbare luiers. Hoewel wegwerpluiers handig lijken, bieden wasbare luiers talloze voordelen op het gebied van duurzaamheid, kostenbesparing en gezondheid. Vandaar dat de overstap naar wasbare luiers een goede keuze is!

tandjes baby wasbare luiers voordeelpakket
foto https://www.billenboetiek.nl/

Overstap naar wasbare luiers – Duurzaamheid en milieubewustzijn

Een van de meest overtuigende redenen voor het overstappen naar wasbare luiers, is de positieve impact op het milieu. Wegwerpluiers belanden op stortplaatsen en hebben honderden jaren nodig om af te breken, wat bijdraagt aan de wereldwijde afvalproblematiek. Luiers die wasbaar zijn verminderen aanzienlijk de hoeveelheid afval die door jouw huishouden wordt geproduceerd, waardoor je een duurzamere keuze maakt voor de toekomst van je kindje.

Afval door wegwerpluiers

Het exacte gewicht van afval dat wordt gegenereerd door wegwerpluiers per kind kan variëren op basis van factoren zoals het gewicht van het kind, het type luiers dat wordt gebruikt en de duur van het gebruik van wegwerpluiers. Maar we kunnen wel een voorzichtige schatting maken.

Over het algemeen wordt aangenomen dat een kind gemiddeld tussen de 4000 en 6000 luiers gebruikt voordat het zindelijk is. Elke wegwerpluier weegt, afhankelijk van het merk en type, ergens tussen de 100 en 200 gram.

 • Aantal luiers per dag: Gemiddeld 6 tot 8 luiers per dag.
 • Aantal luiers per jaar: Laten we voor het gemak uitgaan van 7 luiers per dag, wat neerkomt op 2555 luiers per jaar.
 • Gewicht per luier: Laten we een gemiddeld gewicht van 150 gram per luier nemen.

Berekening: 2555×150=383250 gram per jaar.

Dit komt neer op ongeveer 383 kilo wegwerpluierafval per kind per jaar. Je snapt waarom ik je wil laten overstappen naar wasbare luiers! Maar ook die hebben natuurlijk afvalvorming.

Afval door wasbare luiers

Het afval van wasbare luiers is over het algemeen aanzienlijk lager dan het afval van wegwerpluiers, maar er is nog steeds sprake van enige milieubelasting. Het afval van wasbare luiers kan worden onderverdeeld in verschillende categorieën:

 1. Ontlasting: Dit is een gemeenschappelijk type afval bij zowel wasbare als wegwerpluiers. In het geval van wasbare luiers moet je ontlasting meestal in het toilet spoelen voordat je de luier in de was doet.
 2. Papieren inlegvellen: Sommige ouders gebruiken papieren inlegvellen om ontlasting gemakkelijker te verwijderen. Deze vellen kunnen in het toilet worden weggespoeld, maar het is belangrijk om te controleren of ze geschikt zijn voor jouw sanitairsysteem.
 3. Luiers die niet meer bruikbaar zijn: Hoewel wasbare luiers vaak langer meegaan dan wegwerpluiers, zullen ze uiteindelijk versleten raken. De meeste moderne wasbare luiers zijn echter zo ontworpen dat ze recyclebaar zijn.
 4. Eventuele vervangbare onderdelen: Sommige wasbare luiers hebben vervangbare elastieken, klittenband of drukknopen. Deze onderdelen kunnen na verloop van tijd slijten en moeten mogelijk worden vervangen.

In vergelijking met het aanzienlijke volume aan afval dat wordt gegenereerd door wegwerpluiers, is het afval van wasbare luiers over het algemeen kleiner en meer biologisch afbreekbaar. Bovendien kun je met wasbare luiers het afval verminderen door ze indien mogelijk door te geven aan andere ouders of te doneren aan liefdadigheidsinstellingen. Het totale afval van wasbare luiers wordt ook verminderd door het gebruik van duurzame materialen en het recyclen van onderdelen wanneer dat mogelijk is.

Het overstappen naar wasbare luiers kan dus enorm bijdragen aan het verminderen van de afvalberg en heeft positieve effecten op het milieu op lange termijn.

Kostenbesparing op de lange termijn

Hoewel de eerste investering in wasbare luiers hoger is dan die voor wegwerpluiers, betaalt deze keuze zich op de lange termijn terug. Wasbare luiers kunnen hergebruikt worden voor meerdere kinderen en gaan aanzienlijk langer mee dan wegwerpluiers. Hierdoor bespaar je niet alleen op de directe kosten van luiers, maar ook op afvalbeheer en mogelijke gezondheidsproblemen die verband houden met het gebruik van chemicaliën in wegwerpluiers.

Volgens het Nibud ben je per maand gemiddeld €49,55 kwijt bent aan wegwerp luiers. Dat is 599,40 per jaar en dat gemiddeld keer 3 is dus zo’n 1800 euro! En dat is dan als je kindje snel ook nachtzindelijk is. Dit is slechts voor één baby én hier zijn de steeds meer toenemende afvalkosten nog niet in meegenomen. Een compleet pakket wasbare luiers kost zo’n 600 euro. Overstappen naar wasbare luiers is dus voor je portemonnee ook een verstandige keuze!

spaarvarken

Overstap naar wasbare luiers – Gezondheidsvoordelen

Wasbare luiers worden vaak gezien als gezonder voor de gevoelige huid van baby’s. Ze bevatten geen chemicaliën zoals sommige wegwerpluiers wel doen. Dit kan vooral belangrijk zijn voor baby’s met een gevoelige huid of allergieën. Bovendien ademen wasbare luiers beter, wat de kans op luieruitslag vermindert.

Wasbare luiers zijn gemakkelijker dan je denkt

Het idee van overstappen naar wasbare luiers kan in eerste instantie ontmoedigend lijken, maar moderne wasbare luiers zijn ontworpen met het oog op gebruiksgemak. Met handige sluitingen en absorberende materialen zijn ze net zo eenvoudig te gebruiken als wegwerpluiers. Wasbare luiers zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen, zoals voorgevormde luiers, pocketluiers en alles-in-één luiers, zodat je de stijl kunt kiezen die het beste bij jouw levensstijl past.

overstappen naar wasbare luiers
Foto door Public Domain Pictures:

Tips voor het gebruik van wasbare luiers en de verzorging

 • Spoel de wasbare luiers na gebruik uit om vlekken te voorkomen.
 • Bewaar vuile luiers in een waterdichte luieremmer tot je ze wast.
 • Gebruik een milieuvriendelijk wasmiddel om de luiers te reinigen.
 • Droog de luiers bij voorkeur aan de lucht om de levensduur te verlengen.

Het overstappen naar wasbare luiers vergt wat aanpassing, maar de voordelen voor het milieu, je portemonnee en de gezondheid van je baby maken het de moeite waard. Door deze bewuste keuze draag je bij aan een schonere en gezondere toekomst voor je kinderen. Veel plezier en succes met de wasbare luiers!

Lees ook deze blogs

Tijdens zwangerschap

Bevalling

Na de geboorte

Footer3
Delen is enorm lief

Gastblog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.