Skip to Content

Het kookboek van Pippi Langkous, recepten uit Villa Kakelbont

Pippi Langkous is voor mij echt jeugdsentiment. Heel wat uren heb ik gekeken naar de avonturen van deze stoere meid. En met mij heel veel andere mensen. Pippi Langkous is een begrip! Dit grappige kookboek speelt daar op originele wijze op in. Want hoe maak je nu die wereldberoemde peperneutpillen of wat is het recept voor Spunk? Je leest het in Het kookboek van Pippi Langkous.

Het kookboek van Pippi Langkous zit vol met grappige recepten uit Villa Kakelbont. Wie wil nu niet het recept voor Spunk weten?

Synopsis Het kookboek van Pippi Langkous

Wiede wiede wie wil van mij leren koken? Recepten uit Villa Kakelbont.

Iedereen weet dat Pippi Langkous zo sterk is dat ze een paard kan optillen. Ook heeft ze een tas vol gouden munten en we weten allemaal dat ze de zeven zeeën is overgevaren. Maar wist je ook dat ze heel erg goed kan koken? Want dat kan ze! In dit boek leert Pippi je de heerlijkste gerechten maken, van een piratenontbijt tot Pippi’s gehaktballetjes en van kaneelbroodjes tot pannenkoeken. Met een speciaal extra recept, pillen die ervoor zorgen dat je niet volwassen wordt.

Het kookboek van Pippi Langkous zit vol met grappige recepten uit Villa Kakelbont. Wie wil nu niet het recept voor Spunk weten?

Recepten uit Villa Kakelbont

Het kookboek van Pippi Langkous staat vol met grappige, gekke en originele recepten. Door de vrolijke tekeningen spreekt dit kookboek kinderen aan om te gaan koken. Het bestaat uit korte verhaaltjes als inleiding van de gerechten en natuurlijk de recepten zelf. Ook zijn er vele verwijzingen en citaten van Astrid Lindgren uit de avonturen van Pippi. Door deze combinatie is dit kookboek echt een feest om mee aan de slag te gaan. En weet je wat het leuke is? Pippi Langkous is zelf ook niet zo precies met recepten. Dus auteur David Sundon nodigt je uit om vooral te koken zoals Pippi dat doet. Dus wil je liever wat anders op je pannenkoeken? Helemaal prima! Ga je met ons en Pippi mee op kookavontuur?

grappige recepten

Geweldige samenwerking

Dit grappige kookboek is geschreven door David Sundin, maar hij deed dit niet alleen. Want in een kookboek horen natuurlijk ook recepten. Deze heerlijke recepten zijn geschreven door Johanna Westman. En zonder de kleurrijke illustraties van Ingrid Vang Nyman was dit boek lang niet zo vrolijk.

Met deze geweldige samenwerking maakten zij samen Het kookboek van Pippi Langkous zoals dat nu in de winkel ligt.

David Sundin

Heerlijke gehaktballetjes

Na even door Het kookboek van Pippi Langkous te hebben gebladerd besloot mijn dochter dat zij zelf Pippi’s gehaktballetjes wilde maken. Dus toen zijn we naar de winkel gegaan om alle ingrediënten te kopen. Thuis aangekomen kon ze niet wachten om te beginnen. En met een beetje hulp heeft ze alle voorbereidingen gedaan. Het bakken van de spetterende balletjes heb ik zelf gedaan. Lees hieronder het recept:

Pippi's gehaktballetjes

Pippi’s gehaktballetjes

Voor circa 25 stuks
4 el paneermeel
100 ml room
1 ei
500 g gehakt (half-om-half, lams- of vega)
1½ tl zout
1 snufje versgemalen zwarte peper
2-3 el boter

  1. Strooi het paneermeel in de kom, schenk de room erbij en laat het paneermeel een paar minuten weken.
  2. Breek het ei erboven en verkruimel het gehakt in de kom. Breng op smaak met zout en peper. Meng alles voorzichtig door elkaar – het liefst met je handen – tot een gelijkmatig mengsel.
  3. Rol kleine gehaktballetjes en leg ze op een bord.
  4. Laat 1 eetlepel boter in de koekenpan op middelhoge warmte smelten. Wanneer de boter sist, is deze klaar om in te bakken. Bak de gehaktballetjes in porties zodat de koekenpan niet te vol wordt, dan kunnen de balletjes goed omrollen en blijven ze mooi rond.
  5. Schud de koekenpan wat heen en weer zodat de gehaktballetjes een mooi bruin kleurtje krijgen en overal gaar worden. (Snijd een gehaktballetjes doormidden en kijk of het vanbinnen niet meer roze is.) Doe weer wat boter in de pan en ga door met de rest van de gehaktballetjes.
blz. 30 uit Het kookboek van Pippi Langkous

Wat een heerlijk en eenvoudig te bereiden recept. We hebben het met veel plezier bereid en met nog meer plezier opgegeten. Mijn dochter begint steeds meer interesse te krijgen in koken. En ze was dan ook echt enorm trots op “haar” gehaktballetjes. En dit was terecht, want ze waren echt heel erg lekker!

Een Pipi Langkous ontbijt

Al dagen vroeg mijn dochter wanneer ik het Pippi Langkous ontbijt ging maken. Ze had me namelijk al meerdere keren door dit kookboek zien bladeren. En na Pippi’s gehaktballetjes is zij helemaal fan van dit leuke kookboek. In Het kookboek van Pippi Langkous staan meerder soorten pap. Ik wilde het recept voor Koude pap die een nachtje heeft gestaan maken. Maar dan moet je er natuurlijk wel s’ avonds aan denken om de voorbereidingen te doen. Met als resultaat dat ik in bed bedacht dat ik dit nog moest doen. En dus vervolgens om 00.00 ’s nachts in de keuken stond.

En toen was het ochtend en kwam ik er achter dat ik helemaal geen gewone yoghurt in huis heb. Dus toen dacht ik, ‘Wat zou Pippi doen?’ Als alternatief heb ik de Griekse yoghurt aardbei gebruikt. Want dat klonk als een heerlijk alternatief. En dat was het ook! Terwijl ik bezig was bedacht ik me dat appel en havermout ook heel lekker zijn met kaneel, dus dat er ook bij gedaan. En in plaats van alleen zaden en noten hadden wij een wat uitgebreidere mix waar o.a. ook rozijnen en bessen inzaten. En ik moet eerlijk zeggen dat het echt een heerlijk ontbijt was. Ook mijn dochter heeft met smaak zitten eten. Dit recept vraagt daarom zeker om herhaling!

Het recept voor Spunk

Goed nieuws! Jij weet volgens auteur David Sundin het recept voor Spunk. En deze mag je zelf opschrijven en tekenen in Het kookboek van Pippi Langkous. Dit liet mijn dochter zich geen twee keer zeggen. Ze ging dan ook snel aan de slag om haar recept voor Spunk vast te leggen. Hmmmm heerlijk, een bolletje met kaas en hagelslag!

Het kookboek van Pippi Langkous zit vol met grappige recepten uit Villa Kakelbont. Wie wil nu niet het recept voor Spunk weten?

Raden wij het kookboek van Pippi Langkous aan?

Ja, zeker weten! Het kookboek van Pippi Langkous is geen culinair hoogstandje, maar bestaat juist uit grappige en eenvoudig te bereiden recepten. Heerlijke gerechten voor kleine en grote mensen. Doordat dit kookboek een beetje gek is en heel veel vrijheid biedt spreekt het kinderen enorm aan. Zo ook mijn dochter. Ze vindt dit kookboek geweldig en kijkt dan ook elke keer weer uit naar een nieuw recept uit Villa Kakelbont.

Het kookboek van Pippi Langkous zit vol met grappige recepten uit Villa Kakelbont. Wie wil nu niet het recept voor Spunk weten?

Specificaties Het kookboek van Pippi Langkous

Auteur: David Sundin | Recepten: Johanna Westman | Citaten: Astrid Lindgren | Illustrator: Ingrid Vang Nyman | Vertaler: Tineke Jorissen-Wedzinga | Uitgever: Rubinstein | 24 juni 2023 | 48 pagina’s | 9789047632993 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Lees ook deze blogs

footer 8
Jolien
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.