Kerstmenu 2019 gebak: eclairs met citroenroom en meringue.

Het is nu eind december. De afgelopen weken heb ik je al meegenomen in mijn ideeën over Kerst. Sinds oktober ben ik al bezig met de vraag: wat eten we eerste en tweede kerstdag? Ik kijk uit naar deze dagen, want dan mag ik weer vól gaan in het uitproberen van gerechten. In de winkel kijk ik rond, ik blader in receptenboeken om ideetjes op te doen. Gedurende de dag proef ik de verschillende smaken in mijn mond. Inmiddels is mijn kerstmenu 2019 voor beide dagen bijna rond. Voor jullie alvast een voorproefje. Het zijn geen simpele gerechten om te maken, maar wel overheerlijk en succes gegarandeerd! Vandaag de Eclairs met citroenroom en meringue.

Kerstmenu 2019 gebak als dessert, de eclair

Wat betreft het dessert zit ik te overwegen om dit jaar het menu te eindigen met eclairs. Ik vond een recept in Ons bakboek, een basishandboek voor de thuisbakker, van KVLV vrouwen met Vaart. Er staan verschillende mogelijkheden in voor eclairs, maar de eclairs met citroenroom en meringue leken mij wel wat. Dat klinkt lekker feestelijk. Ook dit vraagt enige tijd. Hetzelfde als de Amalfi-citroentaart van Jamie Oliver. En ook hier weer… een perfect recept met een goddelijk resultaat. Hoewel ik nog steeds zit te twijfelen of ik niet gewoon ijs zal serveren. Lastige keuze. Gelukkig heb ik nog een paar weken om die beslissing te nemen. In het bakboek staan meer dan 300 recepten. Daar zal ik ook apart nog een keer over bloggen. Genoeg ovenheerlijke recepten om te delen. Maar nu, aandacht voor de eclairs met citroenroom en meringue.

Eclairs met citroenroom en meringue

Bereidingstijd: 1,5 uur

Voor 12 eclairs

Uit: Ons Bakboek, van KVLV vrouwen met vaart.

Ingrediënten Eclairs met citroenroom en meringue

DEEG

  • 250 ml melk of water
  • 1 gram zout
  • 100 gram boter
  • 150 gram bloem
  • 4 á 5 eieren

VULLING

  • 4 gelatineblaadjes
  • 2 eieren
  • 120 gram fijne suiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • Sap van 4 citroenen
  • 40 gram zachte boter
  • 200 ml slagroom

AFWERKING

  • 70 ml water
  • 200 gram suiker
  • Eiwit van 3 eieren
  • 12 frambozen

Bereidingswijze Eclairs met citroenroom en meringue

  • Breng de melk of het water met een snufje zout en de boter aan de kook tot de boter gesmolten is.
  • Zet het vuur lager.
  • Stort de bloem in één keer in de vloeistof
  • Blijf snel roeren op een matig vuur tot het deeg een bal vormt die van de bodem loskomt en droog is.
  • Breng het deeg over in een kom en laat 2 á 3 minuten rusten.
  • Roer er een voor een de eieren door tot je de juiste vastheid krijgt. Wacht met het volgende ei tot het vorige helemaal is opgenomen.
  • Klop het deeg goed na
  • Neem een met bakpapier beklede bakplaat
  • Doe het deeg in een spuitzak met gladde spuitmond
  • Spuit 12 staven deeg op het bakpapier
  • Bak in een voorverwarmde oven van 200 graden gedurende 20 minuten.
Eclairs met citroenroom en meringue
  • Haal uit de oven en laat afkoelen op een rooster.

Maak de vulling

  • Week de gelatine in koud water.
  • Klop het ei los in een pan met de suiker, de vanillesuiker en het citroensap.
  • Breng al kloppend op een zacht vuur tot het tegen het kookpunt en laat er ondertussen de boter in smelten.
  • Neem van het vuur en voeg er de uitgeknepen gelatine bij
  • Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Klop de room lobbig en spatel door de citroenroom
  • Doe de citroenroom in een spuitzak met ongetande mond.
Eclairs met citroenroom en meringue
  • Knip de eclairs horizontaal door.
  • Vul de eclairs met de citroenroom en leg er het deksel omgekeerd op.

Maak de Italiaanse meringue.

  • Kook het water met 180 gram suiker tot 121 graden. Klop de eiwitten half op.
  • Voeg er de rest van de suiker bij en klop tot sneeuw.
  • Voeg in een straal al kloppend de suikersiroop toe.
  • Blijf verder kloppen tot een afgekoelde, stevige sneeuw met pieken (let op, dit duurt echt een tijdje. Geduld).
  • Breng over in een spuitzak met platte hulsopening voor het spuiten van linten.
  • Spuit het schuim in lintvorm in de omgekeerde kapjes van de eclairs.
  • Je kan eventueel de meringue branden met een gasbrandertje.
  • Werk af met een framboos.
  • Ik heb vanwege kerst eetbare glitter op de Eclairs met citroenroom en meringue gedaan.
Eclairs met citroenroom en meringue

Tip: van de eierdooiers kan je mayonaise maken zo hoef je niks weg te gooien! : 1 eetlepel citroensap, 1 eetlepel mosterd, peper en zout, mengen. Dan in een dun straaltje zonnebloemolie (in ieder geval neutrale olie) toevoegen terwijl je blijft kloppen.

Tot slot, inspiratie Kerstmenu 2019

Ik hoop dat ik jullie heb geïnspireerd voor het Kerstmenu 2019 met deze recepten. Mijn volledige Kerstmenu 2019 zal ik snel met jullie delen.

Elles
Delen is enorm lief

Elles

Ik ben Elles, 49 jaar, moeder van een 7-jarige dochter en een 13-jarige zoon. Ik blog regelmatig op Mamascrapelle en StoerLeesVoer. Ik hou namelijk van koken, mooie prentenboeken en literatuur. Daarnaast ben ik vorig jaar gestart met een eigen coachingspraktijk. In dit nieuwe jaar zal ik regelmatig een blog schrijven over coaching en mindfulness.

2 Responses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.