Skip to Content

Tanden poetsen baby en kinderen – een blog met tips

Heb je net de bevalling achter de rug, komen de rot krampjes bij je baby en voor je het weet komen daar de eerste ellendige nachten van tandjes die doorkomen. Soms lijk je wel van pijnlijke fase tot de volgende fase te leven met een kind. Maar nu de tandjes doorkomen is het tijd om je eens te gaan verdiepen in ‘Tanden poetsen bij baby en Kinderen’.

Tanden poetsen baby

Jazeker bij het eerste doorkomende tandje wordt al vanuit het consultatiebureau geadviseerd om te poetsen. Zeker als er ook al andere voeding gegeten wordt is tanden poetsen bij baby en kinderen belangrijk. Het is een fabeltje dat je van moedermelk geen gaatjes zou kunnen krijgen of van flesvoeding, dus eigenlijk is het advies gewoon om bij het eerste tandje al iets van verzorging te doen.

Bij een kleine baby kan je denken aan speciale tandendoekjes voor de schoonmaak. Ook bestaan er vingertandenborsteltjes die zacht en soepel zijn. Een tandpasta is in het begin nog niet echt nodig. De volgende stap is een babytandenborstel. Deze hebben zachte haartjes en sommige hebben een handvat van een bijtring. Zo kan je kindje ook de tandjes lekker schoonbijten.

Tanden poetsen bij baby en kinderen

Tanden poetsen bij baby en kinderen. Je begint hiermee al vanaf het eerste tandje wat doorbreekt. Je kan verschillende keuzes maken.

Hoe groter ze worden hoe meer tandjes er gaan komen. De meeste kindjes hebben hier toch wel last van maar gelukkig is het vaak van korte duur. Als er meer tanden komen dan is het belangrijk om een tandpasta te gaan kiezen. En hierin zijn een aantal keuzes die goed zijn om over na te denken.

Kies je namelijk voor een tandpasta met of zonder fluoride? Voor de meesten is met fluoride vanzelfsprekend. We zijn er allemaal wel mee opgegroeid en weten inmiddels dat dit behulpzaam is in de strijd tegen gaatjes. Maar sinds een aantal jaar is daar een tegengeluid naar fluoride. Het zou schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.

Ik ben geen arts of wetenschapper die onderzoeken heeft gedaan. Maar ik begon ook te twijfelen aan fluoride. Het resultaat was dat mijn dochter binnen 2 weken gigantische tandplak had opeens terwijl ze voorheen nergens last van had. De tandarts gaf aan dat bij tanden poetsen met baby en kinderen het belangrijk is om maar een klein erwtje tandpasta te nemen. En ze goed te leren uitspugen. Dan is de inname van fluoride echt minimaal.

tandenpoetsen baby tips

Het is belangrijk om goede mondhygiëne vanaf jonge leeftijd te bevorderen, zelfs bij baby’s. Hier zijn enkele tips voor het tanden poetsen van een baby:

  1. Begin op jonge leeftijd: Begin met het poetsen van de tanden van je baby zodra de eerste tandjes doorkomen, meestal rond de leeftijd van zes maanden. Zelfs voordat de tanden doorkomen, kun je het tandvlees van je baby voorzichtig schoonmaken met een vochtige doek na elke voeding.
  2. Kies de juiste tandenborstel: Gebruik een zachte babytandenborstel met kleine, zachte haren die speciaal zijn ontworpen voor baby’s. Deze tandenborstels zijn zachter voor het tere tandvlees van je baby en zijn vaak verkrijgbaar in verschillende leeftijdscategorieën.
  3. Maak het leuk: Maak van tandenpoetsen een leuke en ontspannen ervaring voor je baby. Zing liedjes, maak grappige geluiden of geef je baby een zachte knuffel terwijl je poetst om een positieve associatie met tandenpoetsen te creëren.
  4. Poets zachtjes: Poets de tanden van je baby zachtjes met cirkelvormige bewegingen. Besteed extra aandacht aan de achterkant van de tanden en het tandvlees. Vermijd te veel druk uit te oefenen om het tere tandvlees niet te beschadigen.
  5. Poets regelmatig: Poets de tanden van je baby minstens twee keer per dag, ’s ochtends en ’s avonds voor het slapengaan. Het is vooral belangrijk om ’s avonds voor het slapengaan te poetsen om tandplak te verwijderen en tandbederf te voorkomen.
  6. Blijf consistent: Houd een vast schema aan voor het tandenpoetsen en maak er een dagelijkse gewoonte van. Consistentie is de sleutel tot het opbouwen van goede mondhygiënegewoonten bij je baby.
  7. Moedig zelfstandigheid aan: Naarmate je baby ouder wordt, moedig dan zelfstandig tandenpoetsen aan. Geef je baby een tandenborstel om zelf mee te spelen en aan te wennen, maar poets vervolgens zelf de tanden van je baby grondig na om ervoor te zorgen dat ze goed worden gereinigd.

Door deze tips te volgen en tandenpoetsen een positieve en regelmatige gewoonte te maken, leg je een goede basis voor de mondgezondheid van je baby en help je tandbederf en andere mondproblemen op latere leeftijd te voorkomen.

Onder de douche of in bad kan je goed het uitspugen oefenen. Ook helpt het om goed te letten op suikerinname en op welke manier een kind drinkt. Zoete drankjes door rietjes zijn een directe aanval op het tandglazuur. Daarom is tanden poetsen bij baby en kinderen zo belangrijk.

Tanden poetsen bij baby en kinderen. Je begint hiermee al vanaf het eerste tandje wat doorbreekt. Je kan verschillende keuzes maken.
tandenpoetsen bij baby en kinderen

20 maart dag van de mondgezondheidszorg

De 20e maart markeert de Dag van de Mondgezondheidszorg, een belangrijke gelegenheid om bewustzijn te creëren over het belang van een goede mondhygiëne en de preventie van mondziekten. Deze dag is een herinnering aan het feit dat een gezonde mond niet alleen bijdraagt aan een stralende glimlach, maar ook aan het algemene welzijn en de gezondheid van het lichaam. Door aandacht te besteden aan regelmatig tandenpoetsen, flossen, gezonde eetgewoonten en regelmatige tandheelkundige controles, kunnen we samen streven naar een wereld waarin een goede mondgezondheid voor iedereen toegankelijk is.

Wij kunnen echt bijdragen als ouders aan een gezonde mond en tanden. Een sterk begin zorgt hopelijk voor een goed verloop in de jaren die volgen.

Een leuk prentenboek over tandenpoetsen erbij helpt altijd!

Welke manier kies jij voor tanden poetsen bij baby en kinderen?

Lees ook deze blog over tandjes baby alles wat je moet weten voor ouders

Lees ook deze artikelen:

Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.