Skip to Content

Tandjes baby alles wat ouders moeten weten

Het krijgen van de eerste tandjes is een belangrijke mijlpaal in het leven van een baby. Het kan echter ook een pijnlijke periode zijn voor zowel de baby als de ouders. Hier zijn enkele belangrijke dingen die ouders moeten weten over het krijgen van de eerste tandjes bij je baby.

tandjes baby
Foto door Vinícius Cezário: via pexels

Tandjes baby – wanneer begint het?

De meeste baby’s beginnen tussen 4 en 7 maanden tandjes te krijgen. Sommige baby’s kunnen echter al bij 3 maanden tanden krijgen, terwijl anderen pas na hun eerste verjaardag beginnen.

De meest voorkomende volgorde waarin ze bij baby’s doorkomen is: de onderste snijtanden, gevolgd door de bovenste snijtanden, de eerste kiezen en daarna de hoektanden.

tandjes baby wasbare luiers voordeelpakket
foto https://www.billenboetiek.nl/

Veel voorkomende klachten bij eerste tandjes

Wanneer baby’s tandjes krijgen, kan dit gepaard gaan met verschillende symptomen. Hieronder volgen enkele veelvoorkomende klachten die baby’s kunnen ervaren bij het doorkomen.

 1. Gezwollen en pijnlijk tandvlees: Tijdens het doorkomen van de tanden kan het tandvlees van de baby gezwollen en pijnlijk zijn.
 2. Kwijlen: Baby’s kunnen meer kwijlen dan normaal.
 3. Spuitluiers: Baby’s die tandjes krijgen kunnen flink last krijgen van diarree (de bekende spuitluiers) en schrale billen! Je zult je kindje dus wat vaker schone wasbare luiers moeten geven.
 4. Verlies van eetlust: Baby’s kunnen tijdens het doorkomen van tandjes minder honger hebben dan normaal vanwege de pijn in het tandvlees.
 5. Huilerigheid: Baby’s kunnen prikkelbaar en huilerig zijn als gevolg van de pijn en het ongemak van het doorkomen.
 6. Slaapproblemen: Baby’s kunnen moeite hebben met slapen tijdens het doorkomen van tandjes, vooral ’s nachts.
 7. Koorts: Sommige baby’s kunnen lichte koorts hebben tijdens het doorkomen van tandjes, wat te wijten kan zijn aan de ontsteking van het tandvlees.

Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle baby’s dezelfde symptomen hebben tijdens het doorkomen van tandjes. Sommige baby’s kunnen bijvoorbeeld weinig tot geen last hebben, terwijl andere baby’s veel ongemak kunnen ervaren. Als ouders zich zorgen maken over de symptomen van hun baby, is het verstandig om advies te vragen aan een arts of tandarts.

tandjes baby
Image by Mojca-Peter from Pixabay

Doorkomende tandjes baby wat kun je doen?

Symptomen van doorkomende tandjes baby kunnen zijn: gezwollen en pijnlijk tandvlees, kwijlen, verlies van eetlust, huilerigheid, slaapproblemen, koorts en ellendige spuitluiers.

Ouders kunnen de pijn van doorkomende tandjes verlichten door hun baby’s te voorzien van koude objecten om op te kauwen, zoals bevroren fruit of een koude bijtring. Het masseren van het tandvlees met een schone vinger kan ook helpen.

Voor de billenverzorging is het belangrijk om een goede billencrème te gebruiken maar ook om regelmatig de luiers te verschonen. Volgens het Nibud betaal je 35 euro per maand aan luiers. Zeker bij een kinderwens van meer dan 1 kind kan het lonen om op wasbare luiers over te stappen! Er is een heel handig proefpakket wasbare luiers waarin je verschillende soorten kunt uitproberen. De billen van je baby zullen er blij mee zijn!

tandenpoesten bij kinderen

Tanden poetsen baby – wanneer beginnen?

Het poetsen van de tanden van een baby kan een uitdaging zijn, maar het is belangrijk om zo vroeg mogelijk te beginnen met tandenpoetsen om een goede mondhygiëne te bevorderen. Hier zijn enkele stappen voor het poetsen:

 1. Begin zo vroeg mogelijk: Zodra de eerste tandjes doorkomen, moet je beginnen met het zachtjes poetsen van het tandvlees en tandjes van je baby.
 2. Gebruik een zachte tandenborstel: Kies een zachte tandenborstel die speciaal is ontworpen voor baby’s. Gebruik een tandpasta zonder fluoride totdat de baby oud genoeg is om het uit te spugen.
 3. Maak de tandenborstel nat: Maak de tandenborstel nat onder de kraan voordat je begint met poetsen.
 4. Zorg voor een positieve ervaring: Maak het poetsen van de tanden van je baby leuk door bijvoorbeeld te zingen of te spelen terwijl je poetst. Zorg ervoor dat de baby zich comfortabel voelt.
 5. Herhaal twee keer per dag: Poets de tanden van je baby twee keer per dag, bij voorkeur na het ontbijt en voor het slapengaan.

Onthoud dat het tandenpoetsen van een baby tijd en geduld vergt. Het is belangrijk om rustig te blijven en het poetsen een dagelijkse routine te maken om goede mondhygiëne te bevorderen.

Wanneer voor het eerst naar de tandarts?

Ouders moeten hun baby’s meenemen voor een tandartscontrole zodra de eerste tandjes doorkomen of rond de leeftijd van 1 jaar. De tandarts kan advies geven over de verzorging en eventuele problemen vroegtijdig opsporen. Zodra de tanden van je baby doorgroeien zullen ze twee keer per jaar op controle moeten gaan bij de tandarts. Tandartskosten tot en met de leeftijd van 18 jaar vallen in de basisverzekering.

Het krijgen van tandjes kan voor baby’s en ouders een moeilijke tijd zijn, maar door de juiste zorg en aandacht kunnen ouders hun baby’s helpen comfortabel en gezond te blijven.

Footer3
ellen
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.