Tandpasta zonder fluoride – een keus om te maken

Als je kinderen hebt ga je over alles nadenken wat gezond is voor je kindje. Zo hebben sommige ouders ook hun vraagtekens bij fluoride wat aan tandpasta wat toegevoegd. Ik zal zo uitleggen wat de functie is van fluoride en waarom sommige opvoeders kiezen voor tandpasta zonder fluoride.

tandpasta zonder fluoride

Wat is fluoride?

Fluoride is een mineraal dat van nature voorkomt in de zee, de grond of in drinkwater. Het zit in veel tandpasta’s toegevoegd. Fluoride is een effectieve manier om gaatjes te voorkomen en de dosis in tandpasta is veilig bevonden. Maar wat doet fluoride nu eigenlijk om er voor te zorgen dat je geen gaatjes krijgt? Het glazuur van je tanden wordt harder gemaakt door fluoride en helpt zo de tanden beschermen tegen zogenoemde zuurstoten die ontstaan tijdens het eten. Beginnende gaatjes kunnen hersteld worden en sommige kinderen krijgen bij de tandarts ook speciale fluoride aangebracht. omdat je er als ouder bijvoorbeeld voor kiest om dit niet in je dagelijks gebitsverzorging te gebruiken.

Waarom tandpasta zonder fluoride gebruiken?

Maar waarom kiezen sommige mensen ervoor om tandpasta zonder fluoride te gebruiken? Critici zijn bezorgd over het binnenkrijgen van deze giftige stof. Te veel fluoride tast namelijk de nieren, botten, zenuwen en spieren aan en zou volgens de critici kankerverwekkend zijn. Het is in feite een gifstof die je via je slijmvliezen in kleine mate binnen krijgt als je je tanden poetst. Zolang jij 2 keer per dag je tanden poetst met een klein beetje tandpasta zit je safe als je de tandpasta goed uitspuugt en je mond even naspoelt. Natuurlijk is de verhouding die we binnen krijgen minimaal, maar sommige mensen leven liever in ’the better safe than sorry’ gedachte en kiezen dus voor een tandpasta zonder fluoride.

Natuurlijke tandpasta

Een natuurlijke tandpasta reinigt ook gewoon je tanden goed zonder de toevoeging van fluoride. Daarbij is een natuurlijke tandpasta ook beter voor het milieu. Zo zijn er tegenwoordig verschillende aanbieders die tandpasta aanbieden in de vorm van een kauwtablet. Dat scheelt heel wat tube’s die door de meeste mensen niet goed worden leeg geknepen. Er bestaan verschillende soorten zoals houtskooltandpasta, kokostandpasta en een schuimende variant.

De houtskoolvariant van bevat actieve kool. Het absorbeert onzuiverheden van de tanden. Kokos heeft aan antibacteriële werking.

Himalaya toothpaste

Tandpasta zonder fluoride voor kinderen

Omdat we op MamaScrapelle veel ouders als lezers hebben hieronder een lijstje met tandpasta zonder fluoride voor kinderen. De dochter van Ellen heeft de tubes van Himalaya geprobeerd en moest eerlijk is eerlijk in het begin best wel even wennen aan de andere smaken. Maar na een paar dagen poetste ze met veel plezier haar tanden hiermee.

Tandpasta zonder fluoride voor volwassenen

En natuurlijk ook een aantal voor volwassenen, waaronder de houtskoolvariant en de tabletjes tandpasta.

Lees ook deze blogs

Footer4 nieuw
ellen
Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben dol op nieuwe ervaringen zoals uitstapjes en nieuwe producten uitproberen. Mijn dochter uit 2013 en man testen graag met me mee. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Ik ben 5 jaar gastouder geweest en heb dus veel ervaring met kinderen van alle leeftijden. In de tijd dat ik mij weet los te wurmen van een schermpje lees ik graag een boek. Samen met Selena beheren we een toffe boekenblog. www.stoerleesvoer.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.