Skip to Content

Tips voor een goede mondverzorging bij kinderen

Goede mondverzorging bij kinderen is al vanaf het allereerste tandje erg belangrijk. Vaak denken ouders dat het met de melktandjes nog niet zoveel kwaad kan. Toch is het van essentieel belang dat het belang van goede mondzorg er al van heel jong in zit. De kwaliteit van het melkgebit kan namelijk de basis leggen voor een gezond of juist ongezond volwassen gebit.

Wist je dat kleine kinderen bovendien een grotere kans op gaatjes hebben doordat het glazuur nog niet volledig bescherming biedt? Daarom is het juist op de kinderleeftijd al van groot belang dat hier extra aandacht aan geschonken wordt. Maar hoe ziet goede mondverzorging bij kinderen eruit? Waar moet je allemaal aan denken? Hieronder volgen enkele handige tips.

Laat je kind wennen aan de tandarts en mondhygiënist

Ga je zelf regelmatig naar mondhygiënist Best? Probeer je kind dan vanaf jongs af aan hierbij te betrekken. De mondhygiënist kan je kind spelenderwijs leren poetsen, vertellen waarom het zo belangrijk is om dit goed te doen, samen met een spiegeltje in de mond kijken en oefenen op de grote tandartsstoel. Dit maakt bezoekjes aan de tandarts ook direct een stuk makkelijker. Een mondhygiënist kan bovendien ook mondproblemen voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan gaatjes, ontstoken tandvlees en een slechte adem die kunnen ontstaan door het niet juist toepassen van een goede mondverzorging bij kinderen.

Het is belangrijk om je kind al van jongs af aan te laten wennen aan zowel de tandarts als de mondhygiënist. Veel volwassenen die nu met extreme angsten voor de tandarts kampen, hebben deze angst namelijk opgedaan op jonge leeftijd. Soms zelfs doordat hun ouders bang waren en ze daarom er ook nooit kwamen. Hoe vaker je iets doet en hoe meer je toont dat het echt niet eng is, hoe groter de kans dat je kind(eren) op latere leeftijd ook trouw naar de tandarts gaat. Eventueel zou je bij grote angst ook de angst tandarts in Best kunnen proberen.

tandenpoesten bij kinderen

Tanden poetsen

Veel ouders vinden het lastig om te bepalen hoe vaak ze de tanden van hun kinderen moeten poetsen en wanneer ze met de goede mondverzorging bij kinderen moeten beginnen. De stelregel is dat je begint met poetsen zodra de allereerste tand door begint te komen. Het kan echter verstandig zijn om hier al eerder mee te beginnen. Door één keer per dag het tandvlees te masseren met een zachte borstel. Op die manier went je kind aan het gevoel en wordt tandenpoetsen later een minder groot probleem.

Lees ook deze blog over tandpasta zonder fluoride

Goede mondverzorging bij kinderen

Vanaf het eerste tandje poets je de tanden minimaal één keer per dag. Doe dit altijd na de laatste voeding. Een keer poetsen is in principe voldoende tot je kind twee jaar oud is. Daarna ga je dit tweemaal per daags doen. Het liefst na het ontbijt en voor het slapengaan. Probeer je kind rond het vierde jaar ook al te leren om dit zo goed mogelijk zelf te doen. Vanaf dat de tandjes beginnen uit te vallen (meestal rond zes jaar), kun je je kind aanleren om te gaan flossen en met een elektrische borstel te poetsen. Vanaf zes jaar kun je je kind vertrouwen om zelf te poetsen. Wel wordt aanbevolen om minimaal één keer per dag totdat je kind tien is nog even na te poetsen voor een goede mondverzorging bij kinderen!

Lees ook deze blog over tandjes baby alles wat je moet weten voor ouders

Footer3
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.