Egalus – een mooi prentenboek plus voorstelling over een lieve egel

Het prentenboek van de Kinderboekenweek 2022 is Egalus, van illustratrice Marije Tolman. Een boek over een kleine egel die grootse daden verricht. Van dit mooie prentenboek maakte Klein Amsterdam Producties de voorstelling Egalus. Deze werd op zondag 23 oktober opgevoerd in Delft, in het kader van de Cultuurbarbaren week. Een week waarin cultuur, kunst en natuur centraal staan. Waarin kinderen van alles kunnen ontdekken en beleven. Wij namen een klein proefje van al het moois en hebben genoten, kunnen we vast verklappen!

Marije Tolman

Voorstelling Egalus

Nora Korfer speelt de lieve Egalus, een verlegen en rustige egel. De voorstelling gaat over de sjeestijd. Alles gaat tegenwoordig zo snel! Iedereen rent en vliegt. We praten en spelen snel. Maar kijken we nog wel goed om ons heen? De kleine Egalus gelukkig wel.  Hij ziet dat er allerlei rommel in het bos ligt. Hij besluit om goed te zorgen voor de natuur in het bos. Maar ook al prikt hij alles op, steeds ligt er weer nieuwe rommel. De arme Egalus!

Zijn moeder heeft eigenlijk niet zo in de gaten hoe hard Egalus werkt. Ze is ook altijd maar druk, je kent ze wel van die moeders die van alles tegelijk doen. Maar dan ziet ze gelukkig dat Egalus heel moe is door al dat scharrelen en opruimen. Ze laat Egalus in een diepe winterslaap lekker bijkomen. Begrijpen de dieren in het bos dat zij ook in actie moeten komen?

Over stilstaan en goed kijken

Wat een mooie voorstelling is Egalus, met de belangrijke boodschap dat we goed om ons heen moeten kijken. En af en toe echt even stil moeten staan. Dat we elkaar en de natuur kunnen helpen. Voor kinderen tussen ongeveer 4 en 7 jaar is de voorstelling geschikt. Ze mogen vooraan mee kijken, mee bewegen en zelfs ook even mee helpen! De duur is ongeveer drie kwartier. Wij hebben genoten van het prachtige egelkostuum en het enthousiaste spel van Klein Amsterdam producties.

De voorstelling Egalus is dus gebaseerd op het gelijknamige prentenboek van Marije Tolman. Hét prentenboek van de Kinderboekenweek 2022. We zijn erg onder de indruk van het prachtige affiche van de voorstelling en zijn ook heel benieuwd naar het prentenboek. Marije Tolman ontving in 2019 een Zilveren Penseel voor het prentenboek Vosje, geschreven door Edward van de Vendel. Ook illustreerde zij Heerlijke Honing. In 2010 ontving zij een Gouden Penseel voor het prentenboek De boomhut. Dit tekende zij samen met haar vader, beeldend kunstenaar Ronald Tolman. Het boek werd wereldwijd enthousiast ontvangen. Haar boeken worden in meer dan 25 landen uitgegeven.

Cultuurbarbaren 2022

In de herfstvakantie vindt dit jaar weer de week van de Cultuurbarbaren plaats in Delft. Het thema is Met je voeten in de klei. Een week waarin cultuur, spel en natuur centraal staan. Naast de voorstelling Egalus is er een uitgebreid programma, voor ieder kind wat wils! Neem bijvoorbeeld een kijkje in een museum, volg een workshop of ga naar het theater. Culturele vorming is ook voor kinderen belangrijk. Waar liggen hun interesses en waar worden ze blij van? Misschien wel van archeologie, van wetenschap of de natuur.

Bekijk dus wat er allemaal te doen is onze blog met tips, en natuurlijk de website van Cultuurbarbaren voor het uitgebreide programma! Een bezoek aan het theater is in ieder geval een leuke herfstactiviteit, dus ook na de vakantie leuk om eens te ondernemen.

Footer 6 nieuw
Lianne
Delen is enorm lief

Lianne

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.