Lactose en Sacharose Intolerant – een klachtenvrij leven.

Sinds mijn 18de ongeveer weet ik dat ik niet tegen melk en suiker kan. De riet en bietsuiker dan, glucose, zetmeel enzovoort kan ik gelukkig wel eten.. Dat noem je lactose en sacharose intolerant.

Als ik teveel van de melk en suiker binnen krijg en dat kan al van een beker melk zijn of een glas cola, dan ben ik ’s nachts heel erg ziek en woon ik zo’n beetje op het toilet.

Bij iedereen die intolerant is voor iets uit het zich anders en ook op een ander tijdstip. Elk lichaam is immers uniek en elke darmflora ook weer.

lactose sacharose intolerantie

Voor een hele uitgebreide uitleg zie: klik hier

Best lastig! Ik heb toen de uitslag er eindelijk kwam bij de internist een hele tijd bij een diëtist gelopen. Want eerlijk waar; je hele leven staat op zijn kop. Niks kan meer uit een pakje, uit eten gaan zat er niet bij. Ontdekken hoeveel ik kon hebben zonder ziek te worden en wat wel goed gaat en wat niet bij een lactose en sacharose intolerantie.

Na een paar jaar heel streng zijn langzaam wat geprobeerd. Soms ging dat goed. Soms totaal niet.

Wat deze vorm van intolerantie lastig maakt is dat een product vaak of melkvrij of suikervrij is. Kijk maar naar de Optimel of Alpro Soya producten en dat overal waar je komt er altijd wel iets op het menu staat met melk en/of suiker erin. Of ga maar eens naar een festival. Waar iedereen lekker liep te smullen van suikerspinnen, poffertjes/pannekoeken/ijsjes/ wafels en nog veel meer was ik altijd genoodzaakt om uit te wijden naar een patatje met fritessaus. Want in fritessaus zit 9 van de 10 keer geen melk en suiker en dus kon ik niet ziek worden.

Leven met een lactose en sacharose intolerantie

Op verjaardagen nam ik vaak toch gewoon een stukje taart om vervolgens flink te duimen dat ik die nacht niet ziek zou worden door mijn lactose en sacharose intolerantie.

Hoe vaak manlief wel niet verontrustend op de wc- deur heeft geklopt of alles wel goed ging en of hij wat voor me kon doen. Ik ben de tel kwijt! Leven met een lactose en sacharose intolerantie is best lastig soms.

Intoleranties komen in veel gedaantes voor. Een andere bekende is bijvoorbeeld gluten. Iets waar een groot deel in mijn familie ook niet goed tegen kan.

Zelf ben ik door dit alles en het vele jaren diëten ook gevoelig voor koolhydraten geworden. Voornamelijk de kilo’s die er bij vliegen als ik er veel van binnen krijg.

Gelukkig ontdekte ik via via Pro Biotica van Orthica. Dit heb ik een jaar lang elke avond genomen voor het slapen gaan en sindsdien gaat het stukken beter. Mijn energie kwam weer terug en sterker nog ik kon echt af en toe weer eens een chocolaatje nemen of een toetje in een restaurant.

Inmiddels heb ik ook op facebook en pinterest flink wat recepten gevonden die lactose en sacharose en glutenvrij zijn!

Lees ook deze blogs

Footer1
ellen
Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben dol op nieuwe ervaringen zoals uitstapjes en nieuwe producten uitproberen. Mijn dochter uit 2013 en man testen graag met me mee. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Ik ben 5 jaar gastouder geweest en heb dus veel ervaring met kinderen van alle leeftijden. In de tijd dat ik mij weet los te wurmen van een schermpje lees ik graag een boek. Samen met Selena beheren we een toffe boekenblog. www.stoerleesvoer.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.