Skip to Content

Feminist oracles, een inspirerende kaartenset voor en door vrouwen

Verover je plek op de wereld aan de hand van adviezen opgetekend uit het leven en werk van 50 feministische iconen. Alle adviezen van de feminist oracles zijn geïnspireerd door hun leven, daden en karakter. Raadpleeg de kaarten en baan je eigen weg! 

Een prachtige kaartenset

Op iedere kaart staat een mooie en kleurrijke afbeelding. De illustraties zijn gemaakt door Laura Callaghan. Laura is een Ierse illustrator wier werk met de hand is getekend met een mix van aquarel, Indiase inkt, gouache en isografenpen. De tekst op de kaart is geschreven door Charlotte Jansen. Zij is een Brits-Srilankaanse schrijver en journalist uit Londen en heeft eerder veel geschreven over hedendaagse kunst. Op iedere kaart heeft ze tips verzameld van iconische vrouwen over werk, samenleving en welzijn.

Bij de kaartenset Feminist oracles zit ook een gidsje met alle vrouwen die op de kaarten staan. In het boekje worden alle vrouwen kort voorgesteld. Wat doen ze en wie zijn ze? Erg leuk om te lezen en sowieso handig omdat ik niet iedere vrouw op de kaarten ken. Zo had ik bijvoorbeeld nog nooit gehoord van rapper Sonita Alizadeh die opgroeide in Afghanistan. Zij zet zich in voor haar campagne tegen kindhuwelijken. Ook transgendermodel Hari Nef uit de VS kende ik bijvoorbeeld niet, die bijdraagt aan activisme tegen seksisme en genderongelijkheid. Maar er staan ook veel vrouwen in de feminist oracles die ik wel ken, zoals Yoko Ono, Michelle Obama, Greta Thunberg en Oprah Winfrey. Het is echt een leuke variatie in waar de vrouwen vandaan komen, wanneer ze geboren zijn, wat ze doen en wat ze betekent hebben voor de vrouw.  

Wijsheid is er om door te geven

Ik ben dol op kaartensets en heb er meerdere thuis. Het zijn mooie inspiratiemomentjes om even bij stil te staan. Soms kan het me ook echt weer op weg helpen. Zo staat er op de kaart van Lizzo bij de werktip: “Wacht niet tot het te laat is om te krijgen wat je wilt.” Iets wat ik dus wel doe, terwijl ik best wat proactiever mag zijn. Zo’n kaart is dan een visuele reminder daarbij, die ik soms ook een tijdje in het zicht houd. De tekst op de kaart is erg kort en soms niet helemaal duidelijk. Maar je kan bij iedere zin natuurlijk zelf je invulling geven aan hoe het van toepassing is in jouw leven. En als het je niet inspireert of motiveert, pak je gewoon een andere kaart.  

Het is ook leuk om de kaartenset cadeau te geven. En om samen met een vriendin of iemand anders een kaartje te pakken van de Feminist oracles en daar eventueel over in gesprek te gaan. Misschien is het ook leuk om over feminisme in gesprek te gaan. Ben je bijvoorbeeld bezig met de emancipatie van de vrouw? En zo ja, op welke manier streef je naar gelijke rechten en mogelijkheden voor mannen en vrouwen? 

Feminist oracles vol vrouwenpower

Ik persoonlijk houd me wel bezig met gelijkwaardigheid, maar niet zozeer tussen man en vrouw. Meer op het vlak van dieren en mensen en op het vlak van mensen met een zonder een kwetsbaarheid of psychische problematiek. In mij zit wel een idealist, maar ik ben geen activist. Ik hoop altijd wel dat iedereen op zijn of haar eigen manier een stukje bijdraagt aan een betere wereld. Als je dat ziet van elkaar, motiveert dat ook weer.  

Daarom is Feminist oracles ook zo leuk. Het toont maar weer hoeveel mensen zich inspannen voor een betere wereld. Er zijn natuurlijk nog veel meer inspirerende vrouwen, ook in Nederland. Ik ben wel benieuwd wie er op een kaart mag komen als we een Nederlandse kaartenset zouden hebben. Wie zou jij erop willen? 

Specificaties Feminist oracles

Illustrator: Laura Callaghen | Auteur: Charlotte Jansen | Uitgever: Bis Publicers | Uitgekomen: februari 2021 | Kaarten: 50 | ISBN: 978 94 929 3849 7 | Meer informatie vind je bij je lokale boekhandel of hier

Footer4
Mandy
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.