Skip to Content

Monkey platter bord een inspiratie met groente

Tijd voor weer een fijne inspiratie blog voor gezonde, simpele en lekkere voeding! Vandaag geef ik monkey platter tips, oftewel een goed gevulde hapjesschaal. Wat doe je erop en wanneer geef je dit? Een blog met inspiratie voor groente.

Monkeyplatter of Monkey platter

Een monkey wat? Laat ik beginnen met uitleggen wat het idee achter een monkey platter is: Je bied eten aan en een kind kan zelf kiezen en bepalen wat het eet. Uit onderzoek komt veelal naar voren dat als kinderen zelf mogen kiezen wat ze eten, ze helemaal niet eenzijdig eten. Het mooie met dit is dat het als een vrije keuze aanvoelt voor een kind. Maar jij als ouder maakt weer een selectie waaruit een kind kan kiezen. Kortom het is een prettige eet ervaring voor kinderen, en een goede manier om smaken te ontwikkelen. Ik geef monkey platter tips voor wat en wanneer je dit kan aanbieden.

Sommige mensen schrijven overigens monkeyplatter. Volgens mij hoort het als 2 woorden.

Monkey platter bord voor kinderen. inspiratie met groente met een Monkeyplatter. Wil jij een bord kopen en vullen met gevarieerd gezond eten? gezond fruit groente
Gele paprika, olijven, wortel, appel en witte druiven

Monkey platter – wanneer geef je die?

Eigenlijk is dit aan jou. Meestal wordt een monkey platter als een snackmoment gebruikt. Maar hier thuis gebruiken we het ook als ontbijt of avondeten. Een monkey platter is niks meer en niks minder dan een goed gevuld bord met allerlei diverse items om te eten. Dit kan gezond tot ongezond zijn, of een mooie mix. Het fijne van deze manier van eten aanbieden is dat de smaken meestal los van elkaar liggen en ze “puur” geproefd kunnen worden. De voorkeur is wel gezond, maar soms leg ik wel eens iets van snoep of chips erbij.

gezond fruit monkeyplatter
Links een ontbijt monkey platter met divers fruit en rauwe noten

De meeste mensen dienen hun monkey platter namelijk op, waarbij alle items bij elkaar in groepjes liggen. Er zijn zelfs speciale borden voor. Dit is wat kinderen vaak fijn vinden. Ik als BSO juf, deed vaak de items door elkaar. En dat deed ik heel bewust. Kinderen zijn namelijk geneigd tot kiezen wat ze kennen. Een andere regel van mijn monkey platter op de BSO was dat kinderen niet mochten “graven”. Je pakt iets te eten wat gewoon makkelijk te pakken is. Zo werden ze uit hun comfortzone geduwd en moesten ze wel eens een andere keuze maken.

Daarbij vond ik het juist een voordeel als er een product een beetje een smaak van iets anders had. Zo kregen de kinderen toch een nieuw smaakje binnen. Kinderen moeten vaak iets meermaals proeven willen ze het lekker kunnen vinden. Mijn eerste van monkey platter tips. Want bij mij aan tafel had ik altijd kinderen die heel veel wilden proeven en met smaak aten!

Monkey platter bord voor kinderen. inspiratie met groente met een Monkeyplatter. Wil jij een bord kopen en vullen met gevarieerd gezond eten? groente fruit gezond
Komkommer, olijven, wortel, tomaten, avocado en paprika

Inspiratie met groente – een bord vol

Zo zag ik eerst de monkey platter als snackmoment, maar tegenwoordig vind ik het een prima volwaardige maaltijd. En dan kom ik bij mijn tweede van deze monkey platter tips: Als het gezond is en een divers aanbod, dan is het een volwaardige maaltijd! Als jij zeker 5 gezonde dingen aanbied, waarom zou dit geen volwaardige maaltijd zijn? Niet voor elke avond of ochtend maar het is beter dan een patatje halen bijvoorbeeld. De truc is om een goede afwisseling aan te bieden van voedingsproducten.

Daarbij is het ook goed om smaken af te wisselen. Kies dingen uit in de verschillende smaken die onze tong rijk is: zoet, zuur, zout, bitter en umami. Bitter is natuurlijk niet zo populair en kan je voor de ervaring erbij doen. Hieronder zet ik tips achter de verschillende smaken. Ook kan je kiezen uit gekookte items of rauwe dingen. Rauwe bloemkool is hier bijvoorbeeld heel populair maar hebben de kinderen wel moeten leren eten. Veel groente kan rauw en is gezond. Maar je kan het ook koken. Wederom een variatie mogelijkheid en een keuze voor jou om te maken.

Monkey platter bord voor kinderen. inspiratie met groente met een Monkeyplatter. Wil jij een bord kopen en vullen met gevarieerd gezond eten? gezond groente fruit
Gekookte courgette zijn een goede aanvulling

1. Bitter op monkey platter bord

Ik begin met de minst populaire smaak: bitter. Deze smaak vinden de meesten kinderen en volwassenen niet zo lekker. Lof is misschien het meest bekend in deze smaak. Dit kan je gekookt als rauw eten. Het is interessant om dit rauw eens erbij te leggen als smaakervaring. Maar er zijn meer bekende producten die bitter door de tong worden waargenomen.

Monkey platter tips in bitter: gember, rucola, dille, kurkuma, kardemom, grapefruit, koriander, andijvie, spruitjes. Het is wel aan te raden om wat van deze producten erbij te leggen want bittere producten zijn onwijs gezond. Bitter zorgt namelijk voor gal aanmaak en dat zorgt weer voor een gezonde spijsvertering. En dus een gezond gewicht!

spruitjes groente
spruitjes koken bitter op de monkey platter

2. Zoet op monkey platter bord

Zoet is waarschijnlijk de meest populaire smaak. Het is dus niet zo moeilijk om producten te vinden met deze smaak en die kinderen lekker vinden. Monkey platter tips in zoet: mais, suikerbiet, tomaat, banaan, druiven, peren, rozijnen, wortel, pompoen, gedroogd fruit, en nog meer soorten fruit.

snoep fruit banaan appel citroen chocolade
Monkey platter met aapjes!

3. Umami een hartige smaak

U wat? Umami is de nieuwst erkende smaak die onze tong rijk is. De vertaling is hartig. Het verhoogt de speekselafscheiding en versterkt de hartige zoute en zoete smaken. Verwar het niet met zout, het zijn hartige smaakmakers. Enkele voorbeelden van umami monkey platter tips: rijpe tomaten, sardientjes, oude kaas, kombu, truffels, paddenstoelen, olijven, ansjovis, knoflook, sojasauzen, vissaus en gebakken ui, erwten, gerookte zalm, gedroogd vlees, manchego, parmezaan, wasabi en balsamico.

Monkey platter bord voor kinderen. inspiratie met groente met een Monkeyplatter. Wil jij een bord kopen en vullen met gevarieerd gezond eten?gezond groente fruit pasta
Bord vol salade ingrediënten

4. Zout op de Monkeyplatter

Naast zoet is denk ik zout een goede opvolger in favoriete smaak. Zout heeft wel enkele overlappingen met umami. Zo zijn er ook olijven en kaas als zoute monkey platter tips. Verder kan je denken aan noten, gedroogd vlees, bepaalde vis, vleeswaren. zeekraal, haring, ansjovis en dingen die je zelf zout natuurlijk. Pas op met teveel zout. Buiten dat het ongezond is, zorgt het ook voor gewenning en heb je steeds meer nodig.

druiven pinda dadels gezond monkeyplatter
Dadel, rode druiven en pinda’s

5. Zuur op monkey platter bord

Zuur heb ik zelf moeten leren en nu vind ik het heerlijk. Het bevordert de spijsvertering, bevochtigd en werkt dorstlessend. Als monkey platter tips in de zure smaak kan je denken aan: yoghurt, karnemelk, tomaat, azijn, zuur fruit, citroen, limoen, ananas, bessen, balsamico, augurk, zilver uitjes, kappertjes en rolmops.

avocado citroen fruit groente gezond
Avocado met sesamzaad en citroensap

Variatie tips inspiratie met groente op de Monkey Platter

Wat mij betreft kan een Monkey platter dus op elk moment van de dag. Belangrijk is een variatie van het aanbod. Meestal gezond, en soms kan er best iets snoeperigs erbij. Maar weet dat kinderen lekker fruit of gedroogd fruit ook al als een traktatie zien. Hoe vaker je suikergoed geeft, hoe meer ze hier behoefte aan krijgen. Verder raad ik een diversiteit aan in de bovengenoemde smaken. Maar dit hoeft echt niet altijd perfect in balans te zijn. Ik kies vaak ook meer van een bepaalde smaak uit.

Een Monkey platter is ook ideaal om restjes op te maken. Denk aan kaas, gekookte groente (kan prima koud), een pasta van de dag ervoor of wat je maar hebt liggen. Het is aan jouw of je alles op een bord mixt, het los van elkaar legt of zelfs een speciaal bord hiervoor koopt. Klaar voor een lijst met inspiratie? Hieronder ga ik alles wat ik maar kan bedenken noteren. Ik hou geen rekening met leeftijden maar jullie weten zelf wel dat je geen rauwe noten aan hele jongen kinderen moet aanbieden.

Monkey platter bord voor kinderen. inspiratie met groente met een Monkeyplatter. Wil jij een bord kopen en vullen met gevarieerd gezond eten? gezond groente fruit worst hapjes
Twee Monkey Platters perfect voor een picknick

Monkey platter bord

Groente kan dus gekookt en dan warm, lauw of koud. Veel kan ook ongekookt. Broccoli, bloemkool, wortelpeterselie, courgette en lof kunnen prima koud. Wel even goed wassen! Noten zijn het gezondst als ze rauw en ongezouten zijn. Gedroogd fruit zijn ook de pure soorten het beste, waar geen suikers aan toegevoegd zijn. Soms kan je ook koekjes kiezen die laag in suiker zijn en leg hierbij dan nog wat extra items. De opties zijn eindeloos. Jouw feestje! Let op met champignons, enkele rauw zijn prima maar teveel is niet goed.

  • Groente; boontjes, broccoli, bloemkool, wortel, komkommer, courgette, pastinaak, tomaat, lof, pompoen, spruitjes, avocado, etc
  • Fruit; banaan, appel, peer, aardbei, framboos, druiven, mango, kaki, besjes, bramen, meloen, etc
  • Gedroogd fruit; dadels, abrikoos, krenten, rozijnen, vijgen, cranberries, moerbeien
  • Worst, kaas, olijven, zalm, tonijn, kappertjes, augurken, zilver uitjes, crackers, noten, gekookte pasta, gnocchi, soepstengels, gekookt ei, zelf gemaakte gezonde pancakes/ mini pannenkoekjes, vleesvervangers zoals vega nuggets, vlees, vis, etc.

Monkey platter kopen

Wil jij nu ook een Monkey Platter kopen? Dat kan. Er zijn speciale borden voor veel hapjes*. Maar je kunt ook gewoon een grote schaal vullen met lekkers. Of een ovenschaal, of een mooie houten plank*. Het gaat eigenlijk niet om het bord, maar het gaat om wat er op ligt! Als je daar maar goed in varieert is het goed.

Ik vergeet voor mijn gevoel heel veel maar ik denk dat de mogelijkheden wel duidelijk zijn. Delen jullie de monkey platters die jullie bedenken? Dat vinden we leuk! En hoe en wanneer eten jullie dit graag?

Monkey platter bord voor kinderen. inspiratie met groente met een Monkeyplatter. Wil jij een bord kopen en vullen met gevarieerd gezond eten?
Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.