Kerstmenu 2020 een heerlijk groentegerecht Geroosterde bloemkool

Eind oktober was ik al bezig met het Kerstmenu 2019. Mmjamm, wat een lekkere dingen allemaal. Eerste kerst komen mijn ouders naar ons. Dan verwen ik hen lekker. Tweede kerst vieren we bij mijn schoonfamilie. Traditie is dat ieder kind plus aanhang een voor- hoofd of nagerecht maakt. Meestal maak ik het hoofdgerecht omdat ik dat het leukste vindt en ik van koken hou. Mijn (schoon-)familie vindt dat helemaal prima. Ik hoop je met mijn blog te inspireren voor het kerstmenu 2019. Vandaag een groentegerecht wat je als hoofd- of bijgerecht op kan dienen: Geroosterde bloemkool uit de oven

Bloemkool voor vegetariërs en flexitariërs

Tweede kerst vieren we met mijn schoonfamilie. Een behoorlijke club inmiddels. 7 volwassenen en 6 (klein-)kinderen. Een groot deel van de volwassenen is vegetariër of flexitariër. Inmiddels heb ik voldoende knowhow om ook voor hen een heerlijke maaltijd voor te schotelen. Wat wordt het hoofdgerecht. Misschien dan toch een keer die bloemkool uit de oven? Wordt lastig bij mijn schoonvader. Zijn keuken is niet echt toegerust. Daar moet ik wel rekening mee houden. Meestal maak ik thuis zover mogelijk de gerechten. Die warm ik dan op of bereid ik verder. Geroosterde bloemkool uit de oven kan ik thuis maken en is echt een pronkstuk op de tafel. Zeker als je hem voor het opdienen open snijdt. Prachtig! Wilde ik al een tijdje doen. Nu komt het er eindelijk van.

Hoofdgerecht of bijgerecht groente : Geroosterde bloemkool

geroosterde bloemkool

Uit: Uit de oven van Van Boven, van Yvette van Boven

Bereidingstijd: 1 uur

Hoofgerecht voor 4 personen,

Bijgerecht voor 6 personen

Ingrediënten geroosterde bloemkool

geroosterde bloemkool
ingredienten geroosterde bloemkool
 • 1 eetl. Olijfolie
 • 1 bloemkool zonder blad
 • 170 gram Griekse yoghurt
 • 1 citroen (rasp en sap)
 • 1 theel. Chilipoeder
 • 1 eetl. Grof gemalen komijn
 • 2 tenen knoflook,geperst
 • 1 theel. Kerriepoeder
 • Zout en peper

Bereidingswijze

 • Verwarm de oven voor op 200 graden.
 • Vet een ovenschaal in met olijfolie.
 • Kook de bloemkool 15 minuten voor. Schep hem uit de pan en spoel koud af. Dep hem droog.
 • Meng in een kom de yoghurt met citroenrasp en – sap, het chilipoeder, de komijn, knoflook, het kerriepoeder, zout en peper.
 • Wrijf de hele bloemkool met schone handen royaal in met het mengsel, zodat het er dik op zit.
 • Zet de bloemkool in de ovenschaal en bak 30 tot 40 minuten, tot de korst mooi goudbruin is gekleurd en je met een scherp mesje met gemak door de gare bloemkool prikt.
 • Laat de geroosterde bloemkool 5 minuten rusten.
geroosterde bloemkool

Kerstmenu 2020, nog wat tips.

Als je nu al wat ziet wat je kan gebruiken voor de kerst. Koop het. Zeker houdbare producten zoals wijn. En producten die in de vriezer kunnen kan je uiteraard ook al kopen. Niet alles hoeft op het laatste moment. Servetten, kaarsen, cadeautjes. December is een dure maand. En als je de dingen verspreidt over de komende periode koopt is het ook niet meteen een enorm budget wat je in één keer uitgeeft. Ik begin er vaak in oktober al mee. Eetsmakelijk met de geroosterde bloemkool!

L weet het wel
Delen is enorm lief

L weet het wel

Mijn naam is Elles. Onder de rubriek Lweethetwel plaats ik iedere zaterdag een blog over onderwerpen die te maken hebben met (h)eerlijke producten; gezond leven en eten. Met ook aandacht voor jezelf. De meeste mensen hebben een druk leven. Ik probeer het huishouden zo gestructureerd mogelijk te doen. Het huis is meestal een troepje, maar er zijn wel een aantal dingen die ik geregeld wil hebben, dat is boodschappen, (af)was en eten. Dit ook om rust te brengen in een hectisch leven. Ik kook graag, probeer graag nieuwe recepten uit. Recent minder vlees gaan eten. Vandaar deze vaste rubriek. En zo af en toe zal ook een van mijn collega-bloggers een blog plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.