Griekse involtini kerstmenu 2019

Griekse involtini van Nigella Lawson is inmiddels een klassieker voor tweede kerstdag. Samen met mijn schoonfamilie. Een behoorlijke club inmiddels. 6 kleinkinderen. Een groot deel van de volwassenen is vegetariër of flexitariër. Inmiddels heb ik voldoende knowhow om ook hen een heerlijke maaltijd voor te schotelen. Wat wordt het hoofdgerecht. Misschien dan toch een keer die bloemkool uit de oven? Wordt lastig bij mijn schoonvader. Zijn keuken is niet echt toegerust. Daar moet ik wel rekening mee houden. Meestal maak ik thuis zover mogelijk de gerechten. Die warm ik dan op of bereid ik verder.

De griekse involtini is echt een supergerecht. Geliefd bij vleesliefhebbers en vegetariërs. Het vraagt even wat tijd, maar het is echt de moeite waard. Je kan het ook in twee dagen maken. Eerste dag alle onderdelen voor het gerecht. Tweede dag zet je het in elkaar.

Hoofdgerecht of bijgerecht groente: Griekse involtini

Uit: Nigella Bijt van Nigella Lawson

Bereidingstijd: 2 uur

Hoofdgerecht voor 4 personen

Bijgerecht voor 8 personen

Ingrediënten Griekse involtini

SAUS

  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • ½ theelepel gedroogde oregano
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 3 blikjes van 400 gram tomaten in blokjes
  • 2 theel. Suiker
  • Zout en peper naar smaak
  • 2 eetl. Extra vierge olijfolie
  • 4 aubergines

VULLING

  • 100 gram bulgur
  • 1 theel. Gedroogde oregano
  • 3,5 dl. Kokend water
  • 50 gram pistaches, grof gehakt
  • 200 gram feta verkruimeld
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 2 dunne lente-uitjes, in dunne plakjes gesneden
  • 2 eetl. Kappertjes (uitgelekt)
  • 1 ei snufje kaneel

EROP

  • 75 gram feta, verkruimeld
  • Olijfolie
  • Gedroogde oregano

Werkwijze

  • Pel de uien en hak ze grof.
  • Pel de knoflook.
  • Hak de ui, knoflook en gedroogde oregano in een foodprocessor tot pulp.
  • Bak de pulp in 2 eetl. olijfolie in een diepe pan (met deksel) op een matig vuur tot ui en knoflook zacht zijn (ongeveer 7 minuten).
  • Doe eer de tomaten en suiker bij, roer goed, leg het deksel op de pan, zet het vuur laag en laat de saus ongeveer 20 minuten koken.
  • Voeg zout en peper en eventueel nog wat suiker toe.
  • Roer nogmaals, giet er de olijfolie bij en zet de pan op het vuur, maar laat het deksel erop.
  • Snijd de aubergines in de lengte in dunne plakken. Gooi de twee stukken met schil weg.
  • Kwast de plakken aubergine in met olie
  • Rooster ze in een hete grillpan tot ze bruin gestreept zijn van buiten en zacht van binnen.
  • Leg de gare aubergine op een stuk vetvrij papier in een schaal, iedere laag afgedekt met vetvrij papier.
  • Voor de vulling:
  • Doe de bulgur in een kom, meng er de gedroogde oregano door, giet er water over en dek af met een bord of deksel. Laat de bulgur 15 minuten staan.
  • Verwarm de oven voor op 190 graden en vet een ovenvaste schaal dun in.
  • Doe de bulgur in een zeef en druk er zoveel mogelijk water uit.
  • Schep de bulgur over in een kom.
  • Doe er ongeveer 2/3 van de gehakte pistaches bij, de verkruimelde feta, de knoflook, lente-uitjes en kappertjes.
  • Roer alles luchtig door elkaar.
  • Klop het ei los met de kaneel en meng ook dat met de vork erdoor heen.

Vul de aubergines, doe dit als volgt:

  • Leg een plak aubergine voor je neer, de steelkant van je af, de wat bredere onderkant naar je toe. Schep de vulling op het brede deel en rol de plak aubergine op, van je af.
  • Leg de rolletjes in de ingevette ovenschaal, dicht tegen elkaar.
  • Giet er de tomatensaus op.
  • Verdeel er de verkruimelde feta over.
  • Sprenkel er olie over en bestrooi de saus met gedroogde oregano.
  • Zet de schaal 30 minuten in de oven.
  • Laat het gerecht minimaal 15 minuten rusten voordat je het serveert.
  • Strooi er vlak voor je het op tafel zet de resterende pistachenoten over
Griekse Involtini

Laat je het weten als je de Griekse Involtini gaat maken voor de kerst? Reacties lees ik graag!

Kerstmenu 2019, nog wat tips.

Als je nu al wat ziet wat je kan gebruiken voor de kerst. Koop het. Zeker houdbare producten zoals wijn. En producten die in de vriezer kunnen kan je uiteraard ook al kopen. Niet alles hoeft op het laatste moment. Servetten, kaarsen. Cadeautjes. December is een dure maand. En als je de dingen verspreid over de maanden koopt is het ook niet meteen een enorm budget wat je in één keer uitgeeft.

Speciaal voor dit gerecht deed ik boodschappen bij verschillende supermarkten om je een indicatie te geven van de prijs!

PlusDirkjumboAHlidl
Feta, 200 gram5,983,243,283,283,28
biologische eiereneieren10,380,2750,3750,4550,275
pistachenoten3,492,553,163,492,99
bio bulgur1,151,621,630,991,49
kappertjes plus1,190,71,181,190,79
knoflook10,4450,30,2950,4450,26
4aubergine3,643,163,563,83,4
lente-ui0,650,690,690,650,59
3blik tomatenblokjes1,561,351,351,351,35
TOTAAL16,9312,5314,1715,6514,43
L weet het wel
Delen is enorm lief

L weet het wel

Mijn naam is Elles. Jullie kennen me inmiddels via de reviews die ik af en toe schrijf. Onder de rubriek Lweethetwel zal ik regelmatig een blog plaatsen met een verhaal of tips en ideeën waar jullie hopelijk wat aan hebben. De meeste mensen hebben een druk leven. Ik probeer het huishouden zo gestructureerd mogelijk te doen. Het huis is meestal een troepje, maar er zijn wel een aantal dingen die ik geregeld wil hebben, dat is boodschappen, (af)was en eten. Dit ook om rust te brengen in een hectisch leven. Nu valt het bij ons nog wel mee, want wij werken beiden niet full-time, maar dan nog. Iedere dag is er wel iets te doen, zoals training, zwemles of avondwerk. Daarnaast ben ik spaarzaam opgevoed. Ik zal niet snel iets weggooien en zoek dan recepten waarmee ik het eten kan opmaken. Dat vind ik ook leuk om mee bezig te zijn, want ik kook graag. Vandaar deze vaste rubriek met verschillende thema's. . En zo af en toe zal ook hier een gast een blog plaatsen. En wie weet wordt het wel L&Lwetenhetwel.

1 Response

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.