Skip to Content

Hoe maak je een wasmachine schoon? Blog met tips

Hoe maak je een wasmachine schoon? Die vraag houd me pas bezig sinds mijn wasmachine dagelijks meerdere rondjes draait. Het lijkt wel alsof er per kind stiekem nog 3 bij komen. Ik ben echt niet overdreven schoon maar eten, snot, poep en andere ondefinieerbare vlekken ogen niet zo leuk. Dus hop in de was. Die vlekken zijn ook heel besmettelijk want wat mijn kind heeft, heb ik ook. En grote zus en papa zijn ook niet veilig. Goed, genoeg was dus, vlekken en lang leve de wasmachine! Maar ook deze heeft onderhoud nodig, wist je dat?

vuile was

Gek geurtje

Ik rook al een week een gek geurtje in huis. Alsof er ergens een stuk fruit verstopt ligt en al verschillende stadia van ontbinding is doorgegaan. Maar het ruikt ook als een poepluier. Ik kon niks vinden en als ik mijn neus achterna ging kwam ik telkens bij de wasmachine uit… Ohnee het is de wasmachine. Mijn dappere medestander die alles schoon en hygiënisch zou moeten maken. Hoe maak je een wasmachine schoon?

Hoe maak je een wasmachine schoon?

Best logisch dat een machine die dagelijks draait ook wel eens een wasbeurt nodig heeft. Ik was regelmatig met wasnoten/zeepschillen en het grote voordeel hiervan is dat dit geen zeepresten geeft. Want zeepresten zijn een groot kwaad in het creëren van nare geurtjes in een wasmachine. Maar ik hou van afwisseling en heb een heerlijk groen wasmiddel gevonden waar niemand gek op reageert met de huid en wat ook nog lekker ruikt. De reden dat we waren overgestapt naar wasnoten had met onze gevoelige huid te maken en het is een mooie bewuste keuze. Maar tegenwoordig is er veel keus en heb ik voor de afwisseling dus een ander wasmiddel gevonden. Maar deze laat wel zeepresten achter.

Hoe maak je een wasmachine schoon?

Wasmiddelenbakje

Stap 1 in Hoe maak je een wasmachine schoon?

Bij de meeste wasmachines kan het wasmiddelen bakje eruit. Doe dit dan ook eens in de zoveel tijd en haal alle zeepresten weg. Ook in de opening waar het bakje uitkomt kan je een goede slag slaan door zeep en viezigheid weg te halen. Stap 1 in hoe je een wasmachine schoon maakt.

Stap 2 Hoe maak je een wasmachine schoon?

Mijn wasmachinedeurtje heeft een onhandige rand waar allemaal stof, haar en viezigheid zich ophoopt. Het is van glas dus dit is goed zichtbaar wat weer een voordeel is. Ik maak dan ook regelmatig de binnenkant van mijn glazen deurtje schoon. Gewoon even met een chloordoekje of allesreiniger.

vaatwastabletten in trommel

Stap 3 Hoe maak je een wasmachine schoon?

Stap 3 in hoe maak je een wasmachine schoon is ook echt belangrijk. Zie je die rubberen band bij de opening van de trommel… Check de ruimte hiertussen eens. Ja gadver… Hier kan het echt nasty zijn. Nat vuil en verloren zaken uit wasgoed klampen zich hier samen tot klonten monsterlijk goor vuil. Ik maak dit goed schoon met chloordoekjes, allesreiniger maar vaak eerst even met stevig keukenpapier. Daarmee scoop ik de vieste dingen weg die ik meteen hop in de prullenbak gooi. Als dat weg is maak ik het schoon met een schoonmaakmiddel. En soms heb je geluk en vind je wat verloren kleingeld terug.

Hoe maak je een wasmachine schoon?

Stap 4 Hoe maak je een wasmachine schoon?

Stap 4 in hoe maak je een wasmachine schoon is alweer de laatste. We gaan nu de binnenkant reinigen en dit kan op verschillende manieren. Ik vind 3 opties erg fijn om verschillende redenen en gebruik ze graag alle drie. Maar kies vooral jouw manier uit.

  • Vaatwasblokjes
  • Azijn
  • Bakingsoda

Ja gewoon vaatwasblokjes van een afwasmachine. Stop er 1 of 2 in de trommel. 1 stuk is voldoende maar ik ben graag grondig en gebruik er 2. Doe er geen was in. Zet een normaal wasprogramma aan op de hoogste stand van graden en draaien maar!

Azijn is een geweldig product wat vies ruikt maar kalk als geen ander verslaat. Je kan ook azijn gebruiken als wasverzachter. De geur gaat niet in je kleren zitten, kleuren worden levendig en het werkt verzachtend. Maar ik gebruik soms een biologische wasverzachter want ja ik ben geurgevoelig en wil een lekker geurtje. Gebruik je het niet als wasverzachter maar als schoonmaakmiddel vul dan de voorwas-, hoofdwas- en wasverzachterbakje ermee en draai een normaal wasprogramma op de hoogste graden.

Baking soda is ook zo’n geweldig product met heel veel doeleinden in huis. In combinatie met azijn is het nog beter. Beide versterken elkaar. Sommige mensen vullen wederom alle drie de bakjes met wat baking soda en laten de wasmachine draaien op de hoogste graden. En zo maken ze hun wasmachine schoon.

Hoe maak je een wasmachine schoon?

Conclusie Hoe maak je een wasmachine schoon?

Ik volg de eerste 3 stappen en als dat allemaal schoon is heb ik een combinatie van alle drie de schoonmaakmiddel opties gebruikt voor de binnenkant. Ik heb eerst alle drie de bakjes gevuld met wat azijn en baking soda; toen de wasmachine laten draaien op een regulier programma van 90 graden. Toen dat klaar was heb ik in de trommel 2 vaatwasblokjes gedaan en wederom laten draaien op een regulier programma van 90 graden. Grondig? yup. Misschien teveel? Wederom yup. Maar mijn wasmachine is me dierbaar en hygiëne vind ik belangrijk dus liever even grondig. Zo verleng je ook de levensduur van je wassende vriend.

Hoe maak je een wasmachine schoon? Nou zo maak ik dus mijn wasmachine schoon en het ruikt inmiddels weer heerlijk! Het schoonhouden van het bakje, deurtje en band hou ik bij en de grondige wasbeurt doe ik ongeveer om de 2 a 3 maanden of als ik iets naars ruik. Vooralsnog heeft het gewerkt en is de nare geur weg!

Hoe maak jij je wasmachine schoon? Lees ook deze blog met heerlijke wasmiddel en hier hoe je langer plezier van je kleding hebt.

Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.