Legpuzzels van Clementoni. Voor welke leeftijd een puzzel

Ken je de legpuzzels van Clementoni al? Eerder vertelde ik al over Het menselijk lichaam, wat eigenlijk een heel leuk spel bleek te zijn. En nu wou ik wat vertellen over Lightning McQueen van Cars, die uit 60 puzzelstukken bestaat. Deze heeft tegenwoordig een vaste parkeerplaats in onze woonkamer! Maar hoe oud moet je kindje daarvoor zijn?

legpuzzels van clementoni

Cars legpuzzels van Clementoni

Een Cars puzzel is natuurlijk altijd leuk! Op de doos staat vanaf 5 jaar, maar zoals ik het veel om mij heen hoor, zou je deze legpuzzels van Clementoni met 60 stukjes ook al eerder kunnen maken. Mijn zoontje is drie jaar en had er nog wel hulp bij nodig. Maar het is natuurlijk ook hartstikke leuk om gezellig samen te puzzelen! Én van hem te horen hoe goed mama is, haha.

Welke legpuzzels horen bij welke leeftijd?

Voor de allerkleinsten tot 2 jaar zijn legpuzzels van Clementoni nog iets te hoog gegrepen. Een vormenstoof bijvoorbeeld is een beter idee. Een vormenstoof is een doosje met een deksel waarin verschillende vormen zitten die je kindje door het bijbehorende gat kan duwen. Een stapelaar kan ook op deze leeftijd. Of natuurlijk een voelpuzzel waarbij je kindje een blokje optilt en er een dierenvacht achter vandaan komt.

legpuzzels van clementoni

Iets oudere kindjes, van 2 en 3 jaar, kun je eerst inlegpuzzels leren. Een inlegpuzzel bestaat uit houten vormpjes die op het bijpassende plekje in het houten frame moeten komen. Op die manier stimuleer je de motoriek van het kindje. Daarna kun je aan de slag met legpuzzels van Clementoni. Bijvoorbeeld de 44 Cats – 3+6+9+12 stukjes – My First Puzzle. Dat zijn 4 leuke legpuzzels van opbouwende grootte: 3, 6, 9 en 12 stukjes.

legpuzzels van clementoni

Vanaf 4 jaar

Kleuters kunnen al beter puzzelen. Kinderen van 4 jaar kun je heel goed laten beginnen met een echte puzzel. Eerst tot 24 stukjes en daarna 36. Voor 5-jarigen kun je een wat grotere uitkiezen, zoals de Cars puzzel van 60 stukjes waar ik deze blog mee begon. Je merkt vanzelf wel aan je kindje of het een natuurtalent is. Legpuzzels van Clementoni met maximaal 100 stukjes daar kunnen de meeste 6-jarige kleuters wel wat mee.

legpuzzels van clementoni

legpuzzels van clementoni vanaf 7 jaar

Kinderen van 7 tot 10 jaar kunnen kinderen al goed puzzelen. Puzzels met 200 stukjes zullen ze zonder problemen kunnen maken. Als dat goed gaat, dan kun je doorgaan met 500 stukjes. En lukt zelfs dat, dan kun je naar een puzzel met nog meer stukjes.

Een leeftijdscategorie is slechts een richtlijn. Let vooral goed op de kwaliteiten van het kind zelf! Hoe oud is jouw kindje en hoeveel stukjes kan hij/zij?

Lees ook deze blogs van Clementoni

Footer4 nieuw
Delicia
Delen is enorm lief

Delicia

Ik ben Delicia en van 2018 - 2021 zat ik met veel plezier in het blogteam van StoerLeesVoer en MamaScrapelle. Ik schreef hier niet alleen graag reviews van peuterboeken, maar ik vond het ook erg leuk om mijn visie en ervaringen te delen over gezondheid, interieur en (actieve) uitstapjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.