Waarom assertiviteit als ouder belangrijk is

Als ouder zijn er meerdere kwaliteiten die tijdens het opvoeden van pas kunnen komen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan geduld, empathie, consequent zijn. Wat mij betreft mag je ook assertiviteit aan dat rijtje toevoegen. Ik zal je in deze blog niet alleen uitleggen waarom ik dat vind, maar ook hoe je assertiever kunt worden.

Wat mij betreft is assertiviteit een ondergewaardeerde kwaliteit. Ik vind namelijk dat ieder mens in staat moet zijn om voor zijn of haar grenzen op te kunnen komen. Dit klinkt misschien als een enorme open deur, maar vergis je niet. Veel mensen hebben hier moeite mee.  Zo draait assertief zijn niet alleen om aangeven wat je niet prettig vindt, maar ook wat je juist wél wilt.

assertiviteit

Het belang van assertiviteit

De reden dat ik zoveel waarde hecht aan assertiviteit is omdat een gebrek hieraan vrijwel alleen maar nadelen met zich meebrengt. Als jij je grenzen niet aan kunt geven dan is dat niet alleen vervelend voor jezelf (wat eigenlijk al erg genoeg is), maar ook je omgeving. Zij weten hierdoor namelijk niet wat ze aan je hebben. Mensen die overal maar mee instemmen lijken misschien ideaal, maar op lange termijn werkt dit niet. Assertief zijn is dus niet egoïstisch, zoals men soms denkt.

opvoeding

Assertief opvoeden

Assertiviteit is niet alleen belangrijk in de omgang met volwassenen, maar ook tegenover je kinderen. Je moet tenslotte kunnen aangeven wanneer ze een grens over gaan. Het liefst op een rustige, maar wel duidelijke manier.

Het spreekt voor zich dat het ook belangrijk is dat je je kinderen assertiviteit meegeeft. Dit is namelijk een vaardigheid waar je heel het leven profijt van kunt hebben. Het is echter wel belangrijk dat je zelf assertief kunt zijn, voordat je het iemand anders kunt leren. Kinderen nemen namelijk erg veel gedrag van de ouders over. Al lijkt me het sterk dat je dit laatste als ouder nog niet doorhad 😉

assertiviteit

Assertiviteit tegenover je (ex)partner

Naast assertief zijn tegenover je kinderen is het ook belangrijk dat je je grenzen durft aan te geven tegenover de andere ouder van je kind. Er kan namelijk alleen sprake zijn van een fijne relatie als jullie beide durven aan te geven wat wel en niet wenselijk is.

Heb jij een ex-partner waarmee het contact momenteel niet zo lekker loopt? Ook dan is assertiviteit erg belangrijk. Probeer zoveel mogelijk op een duidelijke maar vriendelijke manier met elkaar te communiceren, zelfs als die ander hier niet voor openstaat. Je laat dan tenslotte zien dat jij de verstandigste bent.

assertiviteit opvoeding

Wat wil jij?

De kans is aanwezig dat jij jezelf nu afvraagt hoe je nou precies assertiever kunt worden. Dit kan echter op meerdere manieren. Het is allereerst belangrijk om te weten wat je nou eigenlijk wilt. Ik kan je daarom aanraden om eens een vel papier te pakken (of een nieuw Word-document) en daarop te noteren wat je in het leven wilt. Hiermee bedoel ik niet zozeer dingen als een eigen zwembad, schermtijd, of iedere dag chocoladetaart, maar meer hoe je zou willen dat anderen jou behandelen, dit noemen we ook wel jouw grondrechten. Dit zijn de rechten die jij als mens hebt en jezelf toekent.

Ik kan me voorstellen dat de bovenstaande oefening in het begin een beetje onwennig zal aanvoelen. Daarbij is de kans aanwezig dat je in eerste instantie niet weet wat je nou eigenlijk moet opschrijven. Probeer het echter een kans te geven. Denk desnoods terug aan oude conflicten en schrijf op wat je daarin liever anders had gezien. Wat had je tegen die ander willen zeggen? Hoe zou je willen dat anderen in dit soort situaties met jou zouden omgaan? Al dit soort dingen zijn het waard om te noteren. Het zal misschien even lastig zijn, maar ik durf te wedden dat je er uiteindelijk wel in slaagt om je grenzen op papier te krijgen.

Assertiever worden

Als je eenmaal weet wat je wilt dan is het belangrijk om daarmee te gaan oefenen. Probeer voortaan zoveel mogelijk je grenzen aan te geven en assertiviteit te tonen. Bij het opvoeden, tegenover je partner, maar ook daarbuiten. Ik begrijp dat dit spannend kan zijn, maar je kunt klein beginnen. Bijvoorbeeld door vaker je mening te delen, zonder hierbij specifiek tegen iemand in te gaan. Of gewoon te zeggen dat je even tijd voor jezelf nodig hebt. Hoe meer je ermee oefent, hoe makkelijker het zal worden.

Lees ook deze blogs

Footer3
Delen is enorm lief

Gastblog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.